Concursul ,,Global Teacher Prize” desemnează ,,Cel mai bun profesor din lume” și oferă premiul de 1 milion de dolari, acesta fiind organizat în fiecare an.
Fundația finanțatoare a fost fondată în 2015 de familia Varkey, alcătuită din indieni care au imigrat în anii 1950 în Emiratele Arabe Unite, pe atunci sub protectorat britanic. Membrii acestei familii au făcut avere creând reţele de şcoli private, la început destinate copiilor expatriaţilor occidentali sau indieni care s-au mutat în Golful Persic graţie „boom“-ului petrolier.
Anul acesta, în 2019, la concurs au fost depuse 10 mii de cereri din 179 de țări. În finală au ajuns profesori din India, Australia, SUA, Kenya, Olanda, Brazilia, Japonia, Argentina, Marea Britanie și Georgia.
Dar cel mai bun, dintre cei mai buni, a fost desemnat profesorul de fizică și matematică Peter Tabichi, din Kenya. Profesorul activează într-un sat în care cei mai mulți dintre copii suferă de surditate. Cu toate acestea, elevii săi sunt cunoscuți pentru victoriile lor în competițiile științifice internaționale, iar acest fapt a atras în primul rând atenția juriului.
Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la Dubai, iar numele câștigătorului a fost anunțat de actorul Hugh Jackman.
La școala lui Peter, există un profesor pentru 58 de elevi și doar un singur calculator, iar pentru a ajunge la lecții, mulți elevi trebuie să depășească distanțe considerabile, prin ploi și furtună.
Majoritatea copiilor provin din familii sărace sau monoparentale, orfane. Școala nu are finanțare, astfel încât Peter dă 80% din venitul său pentru uniforme școlare, manuale și rechizite școlare. Până la urmă, predarea într-o astfel de școală a devenit un act de caritate.
,,Această victorie nu-mi aparține: demonstrează realizările minților tinere. Sunt aici numai pentru succesul studenților mei. Premiul le dă o șansă. Înseamnă că nu au limite”, a spus Peter.
Peter spune că folosește diferite metode de motivație în instruire, deoarece secretul succesului este credința în puterea proprie. Toată lumea poate găsi o soluție și să se simtă încrezătoare. Petru îi învață pe copii să privească lucrurile din diferite unghiuri. De aceea, mai multe tipuri de proiecte sunt populare în școală, unde elevii pot organiza independent întregul proces și pot analiza rezultatul.
Profesorul nu împarte aceste proiecte în „bune” și „nu foarte”: principalul lucru este fantezia și luarea de decizii independente. „Creativitatea este foarte importantă, mai ales în situații dificile și atunci când resursele sunt limitate”, spune Peter.
Cu banii câștigați, Peter vrea să achiziționeze computere, să creeze un laborator științific și noi proiecte care pot aduce beneficii oamenilor. De exemplu, Petru dorește să-i învețe pe elevi cum să crească culturile rezistente la secetă și un astfel de proiect este vital pentru Africa.