Medicii de familie din Republica Moldova sunt solicitați peste Prut

Sunt aproximativ 700 de posturi de medici de familie neocupate în România, a anunțat Ministrul Sănătății Sorina Pintea, iar una dintre soluțiile de a rezolva deficitul constă în aducerea de specialiști din Republica Moldova.

separator
În contextul în care, la nivel național sunt aproximativ 700 de posturi de medici de familie neocupate, există și alternativa de a aduce specialiști din Republica Moldova, întrucât există solicitări din partea acestora, a mai declarat Ministrul din România.

„Cele 700 de cazuri (n. r. – medici de familie) se referă și la viitoarele pensionări, pentru că am făcut o analiză la nivelul țării. Cel puțin în 2018, la rezidențiat s-a scos un număr mare de locuri pentru medicina de familie. (…) Pe de altă parte, terapia intensivă, pediatria sunt specialități deficitare. În fiecare început de an, prin ordin al ministrului, se stabilesc specialitățile deficitare la nivelul țării în funcție de ceea ce adunăm din teritoriu. Deci strategia este de a scoate posturi la rezidențiat”, a declarat Sorina Pintea.

În acest context, ministrul Sănătății a menționat că, la minister au fost depuse foarte multe solicitări pentru medicina de familie de către medici din Republica Moldova, scrie realitateadebistrita.net.

În România, medicii au salarii mult mai mari, acesta fiind unul din motivele pentru care medicii de la noi sunt tentați să plece în țara vecină.

Medici de familie primesc salarii mari pentru serviciile pe care le prestează. Potrivit informațiilor obținute de publicația locală bzi.ro, pe parcursul anului 2018, în Iași, au existat zeci de cazuri pentru care s-au decontat sume maxime de peste 20.000 de lei ro, în fiecare lună (4.200 euro). O oră de muncă este plătită cu o suma de aproximativ 40 de lei ro (8,4 euro/circa 1.400 euro pe lună).

Un tânăr din Africa a fost desemnat ,,Cel mai bun profesor din lume” și va primi premiul de 1 milion de dolari
Articolul anterior
Mențineți sănătoasă pielea bebelușului dumneavoastră!
Articolul următor
Alte articole interesante