Zece terenuri de sport pentru copii și adolescenți au fost amenajate în diferite sectoare ale Capitalei

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul anului curent au fost reabilitate 10 terenuri de sport multifuncționale din curțile blocurilor de locuințe din capitală, inclusiv câte 3 terenuri în sectoarele Botanica și Râșcani, 2 – la Ciocana și câte 1 teren la Buiucani și Centru. Costul lucrărilor de renovare a obiectivelor respective este de 7,5 milioane de lei.

separator
Lucrările de renovare a terenurilor multifuncționale de sport din curți se referă la amenajarea cu gazon artificial, împrejmuire cu structură de metal pe care sunt montate scânduri de lemn și plasă metalică. Acestea sunt prevăzute cu porți de minifotbal, coșuri de baschet și plasă de volei, precum și cu felinare LED pentru iluminare pe timp de noapte. În exteriorul terenurilor sunt instalate bănci sau tribune. Pentru evitarea vandalizării construcțiilor, terenurilor, în preajma acestora vor fi instalate sisteme de supraveghere video.

Adresele terenurilor amenajate: str. Academiei, 9/1, bd. Mircea cel Bătrân, 58, bd. Mircea cel Bătrân, 22/1, str. Miron Costin, 10, bd. Cuza Vodă, 45/2, str. Matei Basarab, 9/1, str. Salcâmilor, 22/1, str. Alba Iulia, 206, bd. Grigore Vieru, 26 (în lucru), str. Cetatea Albă, 5 (în lucru).  

Cum arată apartamentul din Chișinău pentru care proprietarul cere lunar 6 mii de euro chirie

Chiria unui apartament în centrul Chișinăului poate ajunge la mii de euro pe lună. Asta o demonstrează anunțurile plasate pe rețelele sociale.

Spre exemplu, chiria unui apartament cu trei camere în centrul Capitalei, cu o suprafață de 150 de metri pătrați, ajunge și la 6.000 de euro pe lună.

Prețul apartamentului a fost confirmat de agentul imobiliar jurnaliștilor de la Agora.md în timp ce s-au prezentat drept persoane interesate de această ofertă.

Mai mult, agentul a declarat că locuința poate fi procurată, iar prețul total este de 700.000 de euro.

Agora.md a analizat site-urile câtorva agenții imobiliare. 

În motorul de căutare au fost introduși aceiași parametri pentru chirie: trei camere, centrul Capitalei, bloc nou, 150 de metri pătrați.

Pe unul dintre ele s-a găsit apartamente de la 700 la 2.500 de euro pe lună.

Prețuri mai mari sunt afișate pe un alt site. Aici, apartamentele cu aceleași condiții costă între 750 și 6.000 de euro pe lună. 

În context, mărimea salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024, constituie 13.700 lei, aproximativ 720 de euro.

Volodimir Zelenski spune că rușii se pregătesc de „o nouă ofensivă”: ,,Ne aflăm în fața unei noi etape a războiului”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainska Pravda, potrivit digi24.ro.

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a declarat Zelenski.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a spus liderul de la Kiev cadeţilor ucraineni.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, vineri, Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a mai spus Zelenski.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea.

Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Un adolescent român, erou la 16 ani. A reușit să prevină o crimă în Italia

Un adolescent de origine română va fi decorat de către președintele Republicii italiene. Băiatul a ascultat involuntar o convorbire telefonică, a recunoscut gravitatea situației și a reușit să prevină o crimă, alertând imediat autoritățile.

Un român, erou la 16 ani: A reușit să împiedice o crimă în Italiafoto: adevărul.ro

„Suntem foarte fericiți: inițial am crezut că este o glumă, o farsă, apoi am vorbit cu Secretariatul Palatului Quirinale: recunoașterea va fi înmânată pe 13 mai și pentru noi, pentru fiul meu este o mare onoare și suntem mândri”, a spus Ramona Rosemari Lascu, mama băiatului, transmite adevărul.ro.

Acesta nu va acorda interviuri, pentru că este minor. 

Ramona Rosemari Lascu este mândră de fiul ei, Emanuele Nicola Affaticati, care a fost distins cu titlul „Alfiere della repubblica” pentru curajul său în a contracara planurile unui bărbat de a-și ucide fosta parteneră, în decembrie 2022. 

Întorcându-se de la școală cu un tren regional, Emanuele a fost martor la o convorbire telefonică sinistră. Un alt pasager, care vorbea în limba română, declara hotărât că se îndreaptă spre fosta lui iubită cu intenția de a o ucide. Cu promptitudine și înțelepciune, Emanuele a înțeles că situația este gravă și a alertat autoritățile, ceea ce a dus la arestarea bărbatului și la prevenirea unei tragedii iminente. 

Mama tânărului spune că povestea „datează de acum un an și jumătate și nu este foarte recentă: băiatul a auzit această conversație, era convins de ceea ce auzise: poliția și-a făcut datoria, de altfel ei au fost primii care au intervenit și ar trebui să primească o medalie pentru că era vorba de o tentativă de omor”. 

Emanuele a moștenit simțul datoriei din propria sa familie, unde valorile precum responsabilitatea și integritatea au fost mereu încurajate și promovate. 

„Tatăl meu este colonel de Marină în România. Am crescut, iar fiul meu a fost crescut și el un pic ca noi fiicele, având ca punct de referință figura unui tată foarte bun, a unui ofițer”, povestește doamna Lascu. 

Recunoașterea acordată de președintele Republicii „este o mare onoare pentru fiul meu, când am primit invitația, eram atât de emoționați încât ne-am așezat pe scaun: este o recunoaștere foarte frumoasă și am primit-o cu mândrie. Acum i-am spus că trebuie să meargă înainte fără să se creadă cine știe cine, a fost un gest normal”, adaugă mama adolescentului. 

Două profesoare de la un colegiu din Chişinău au fost escortate la CNA. Au luat de la studenți circa 16.000 de euro
Articolul anterior
Accident înfiorător pe traseul Hâncești-Chișinău. Două mașini au luat foc, după ce s-au tamponat
Articolul următor