Destul de frecventă în sezonul rece, durerea de gât apare de cele mai multe ori în contextul infecţiilor virale respiratorii care ne provoacă răceala. În anumite cazuri, însă, inflamaţia gâtului poate fi cauzată de infecţie bacteriană, cum ar fi de exemplu cea streptococică, şi să necesite neapărat instituirea unui tratament antibacterian de către medic. În plus, o inflamaţie a gâtului cauzată de infecţie virală poate să asocieze local suprainfecţie bacteriană, drept pentru care nu vei putea neglija consultaţia medicului. Cum să scapi mai uşor de inflamaţia la nivelul gâtului?
Iată câteva lucruri pe care să NU le faci dacă ai gâtul inflamat:
1. Să-ţi institui de unul singur un tratament antibacterian, cu remedii antiobiotice, fără prescriere medicală. Folosirea iraţională şi abuzivă a antibioticelor îţi poate altera, pe termen lung, condiţia imunitară a organismului.
2. Să bei lichide fierbinţi într-o inflamaţie acută a gâtului. Niciodată – ceai fierbinte într-o durere acută de gât şi nici să insişti acest lucru la copil! În schimb, bea lichide calde cât mai des.
3. Să mănânci alimente piperate, iuţi, picante (usturoi, ardei iute, ceapă) în fazele acute de inflamaţie a gâtului. Acestea vor leza în plus mucoasa gâtului, inflamată şi vulnerabilă, şi vor prelungi procesul de tămăduire şi regenerare a ţesutului în cazul gâtului inflamat. Acelaşi lucru se va întâmpla dacă vei face abuz de alimente cu grad de aciditate crescut sau băuturi intens carbogazate. Restricţionează aceste alimente şi copilului în caz de durere de gât.
4. Să continui să fumezi ori să te expui pasiv, îndelungat, la fumul de ţigară, care încetineşte cicatrizarea mucoasei gâtului. În plus, camera – trebuie să fie bine aerisită.
5. Să aplici comprese calde în jurul gâtului. Nu mai sunt o actualitate, nu sunt recomandate de către medici, putând chiar să agraveze starea de lucruri!
În schimb, iată ce poţi face pentru a înlătura procesul inflamator la nivelul gâtului:
1. Să bei lichide calde, cât mai des.
2. Să faci gargare de căteva ori pe zi cu infuzie din plante medicinale (muşeţel, salvie, eucalipt), care conţin compuşi cu acţiune antiinflamatoare, antiseptică, cicatrizantă.
3. Să clăteşti gâtul cu apă călduţă sărată. Sarea acţionează ca antiseptic, reduce inflamaţia. O jumătate de lingură de sare într-un pahar cu apă călduţă este suficient pentru a face gargare de cel puţin patru ori pe zi.
4. Pătrunjelul conţine substanţe flavonoide cu acţiune antiinflamatoare şi antimicrobiană. Câteva frunze de pătrunjel, mestecate lent în cavitatea bucală, de mai multe ori pe zi, sunt binevenite.
5. Mierea are proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea inflamaţiei gâtului. Ia o linguriţă de miere în cavitatea bucală pentru a-ţi badijona gâtul sau adaugă 1-2 linguriţe la ceaiul călduţ preferat.
6. Ceaiul din radacină de nalbă mare are acţiune antiinflamatoare şi emolientă asupra mucoasei tractului respirator, faringe, amigdale. Un ceai, preparat din două linguriţe de nalbă uscată infuzate în apă fierbinte, se bea călduţ de trei ori pe zi.
7. Ceaiul verde conţine antioxidanţi, catechine cu acţiune antibacteriană. Pentru un efect suplimentar, adaugă o linguriţă de miere.
Multă sănătate!