Importanţa calciului în prevenirea osteoporozei

Organismul uman conţine calciu mai mult decât orice alt mineral. 90% din acest mineral esenţial este concentrat în oase şi dinţi. De asemenea, este prezent în sânge într-o cantitate mai mică, dar esenţială pentru prevenirea hemoragiei. La fel de necesar este şi pentru nervi şi muşchi, insuficienţa acestuia provoacă iritabilitate şi spasme musculare, care duc la crampe. Nici muşchii inimii nu funcţionează corespunzător dacă există o carenţă de calciu, ceea ce poate duce la complicaţii severe.

separator

Lait-PoissonCalciul conferă rezistenţă şi fermitate structurii osoase a organismului. Pentru o absorbţie mai bună a Calciului е nevoie de vitamina D, iar atunci când există o deficienţă a Calciului sau vitaminei D, se produce un dezechilibru serios în organism, care afectează o serie de organe.

După vârsta de 30 de ani, în organizm se declanşează un proces firesc de îmbătrânire, care duce uneori la apariţia osteoporozei.  Statistic vorbind ”femeile sunt afectate de osteoporoză de patru ori mai mult decât bărbaţii”, informează Asociaţia de Combatere a Osteoporozei din Republica Moldova. Iar odată cu întreruperea ciclului menstrual (menopauza),  la femei creşte riscul de instalare a osteoporozei prin tasarea vertebrelor, astfel se majorează doza zilnică necesară de Calciu de la 1000 mg la  1500 mg în perioada de menopauză.

Osteoporoza se manifesta clinic prin apariția unei dureri osoase la nivelul coloanei vertebrale, a șoldului sau membrelor inferioare, fără semne de inflamație articulară, care apar în timpul nopţii, oboseală la mers sau după ortostatism prelungit. De multe ori această boală devine vizibilă direct prin complicații, adică prin fracturile osoase apărute după traumatisme minore, căderi aparent fără gravitate (ex. de pe scaun, de pe trepte) – fractură de col femural, loviri de obiecte dure (masă, perete) – fracturile de antebraț, mână sau degete. Aceste fracturi ce survin pe os patologic sunt urmate de refacere greoaie a osului.

Deaceea  femeile tinere trebuie să se preocupe de prevenirea acestei boli, să consume alimente bogate în calciu şi vitamina D, să practice regulat exerciţiile fizice şi să facă băi de soare.

Alimentele care conţin calciu sunt produsele lactate, ouăle, legumele verzi şi peştele. Uneori chiar dacă aportul de calciu este conform normei, el nu se absoarbe, din diverse motive: lipsa vitaminei D, intervenţii chirurgicale a sistemului gastrointestinal, anumite tratamente medicamentoase sau din cauza fumatului şi alcoolului care  blochează absorbţia acestui mineral.

Se recomandă corecţia deficitului de Calciu şi Vitamina D înainte, de a începe tratamentul medicamentos al osteoporozei.

Nițelea Sergiu,
Medic traumatolog-ortoped

Tratament în cazul deficienţei de calciu şi vitamina D – IDEOS

Unul din preparatele indicate pentru terapie adjuvantă în carenţa de calciu este IDEOS – comprimate care conţin carbonat de calciu 1.25 gr (ce corespunde cu 500 mg de calciu) şi colecalciferol (vitamina D3, 400 UI). Este un preparat combinat, care restabileşte nivelul de calciu şi vitamina D în organism şi creşte densitatea osoasă, conferind rezistenţă sistemului osos. Este indicat în perioada de menopauză şi în osteoporoză, persoanelor cu necesitatea crescută de calciu şi vitamina D, deoarece necesitatea de calciu în această perioadă se majorează, iar absorbţia de calciu în intestin scade.

InotehVitamina D3 contribuie la majorarea absorbţiei Calciului în intestin şi asigură mineralizarea ţesutului osos.  IDEOS este indicat în profilaxia şi  tratamentul osteoporozei şi în profilaxia fracturilor, inclusiv în carenţa de calciu la persoanele în vârstă.

Pentru informaţie suplimentară consultaţi medicul sau farmacistul

IDEOS – ”os ideal” şi bătrâneţe fără griji!

LABORATOIRE INNOTECH INTERNATIONAL
22 Avenue Aristide Briand 94110 Arcuel – France

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane

Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe localități din raionul Dondușeni și anume:

– pe 14 mai – în Codrenii Noi,  unde vor fi deservite persoanele din satele Țaul, Codrenii Noi, Briceva, Caraiman;

 – pe 15 mai –  în Crișcăuți, unde vor fi deservite persoanele din Crișcăuți, Horodiște, Teleșeuca;

– pe 16 mai – în Elizavetovca – vor fi deserviți locuitorii din Elizavetovca, Braicău, Briceni;

– pe 17 mai – în Rediul Mare, pentru persoanele din Rediul Mare și Pivniceni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Căușeni și Nisporeni:

– în  intervalul 14 – 17 mai – în Taraclia, Căușeni.

– în  zilele de 14  și 15 mai  – în Marinici, Nisporeni;

– în zilele de 16 și 17 mai  – Șișcani, Nisporeni.

Săptămâna trecută  au efectuat examene profilactice gratuite  circa 400 de  persoane, dintre care peste 120 –  screening pulmonar și  circa 270 de copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Primul pacient cu Parkinson din lume care a primit celule cerebrale crescute în laborator: și-a recăpătat mirosul și poate face sport

Premieră absolută în lumea medicală. Un bărbat diagnosticat cu Parkinson și-a recăpătat mirosul după ce i s-au implantat în creier 7 milioane de celule crescute în laborator.

Thomas Matsson este primul pacient cu Parkinson din lume care a primit milioane de celule cerebrale crescute în laborator.

Operația a avut loc în 2023, iar până astăzi el și-a recăpătat mirosul și poate face sport.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au implantat cu succes 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în pacientul care suferă de boala Parkinson.

Cetățeanul suedez Thomas Matsson a fost primul din lume care a testat metoda acum aproximativ un an.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson pe când avea 42 de ani, potrivit Euronews.com

Astăzi, Matsson recunoaște din nou mirosurile și face sport. Matsson spune că reușește să joace golf, ceea ce nu a mai putut să facă de 10 ani.

„Starea de dezorientare a dispărut. Am cele 7 milioane de celule ale mele și încep să funcționeze acum”, a spus Matsson.

„Fac patinaj pe distanțe lungi, slalom, schi fond, tenis și, mai ales, golf”, a spus el.

Cum functioneazã tratamentul revoluționar?

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă care afectează mișcarea din cauza pierderii celulelor care produc dopamină, care ajută la transmiterea semnalelor care controlează mișcarea și coordonarea ca neurotransmițător.

Terapia celulară concepută de cercetătorii de la Universitatea Lund implică expunerea celulelor stem din ouă fecundate- numite celule stem embrionare- la factori de creștere și semnale pe care le-ar primi în mod normal în timpul dezvoltării embrionului pentru a le direcționa să devină celule mature de dopamină.

Celulele sunt apoi implantate într-o zonă de 4 mm în centrul creierului pacientului, cel mai aproape de trunchiul cerebral, pentru a înlocui celulele dopaminergice pe care pacienții cu Parkinson le-au pierdut.

După câteva luni, aceste celule încep să trimită fibre nervoase și să producă dopamină.

„Speranța noastră este că ar putea fi administrat ca un tratament unic și speranța este ca pacienții să își reducă medicația, să evite efectele secundare ale tratamentului medicamentos și să obțină un efect motor bun pe termen lung de la celule pentru viață”, a explicat Gesine Paul-Visse, medic senior în neurologie la Spitalul Universitar din Skåne și profesor adjunct la Universitatea Lund.

Matsson nu s-a simțit bine imediat când s-a trezit de la procedura de 13 ore. A suferit o psihoză timp de 10 zile.

„Printre altele, am scăpat de două ori din secție. A doua oară, poliția a fost cea care m-a condus înapoi. Nu este ceva ce vreau să experimentez din nou. Absolut nu”, a spus Matsson.

Nu se știe dacă a fost un efect al expunerii îndelungate la anestezie sau dacă a avut de-a face cu adaptarea creierului  la noile celule cerebrale.

sursa

Studiu: O dietă bogată în fructe și legume poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată

O dietă bogată în fructe, legume, nuci și cereale integrale poate reduce șansele de răspândire a cancerului de prostată la aproape jumătate, potrivit unui studiu, conform Daily Mail.  

Bărbații care au consumat cele mai multe alimente pe bază de vegetale au avut mai puține șanse să vadă cum cancerul lor crește, se răspândește la oase sau, în cele din urmă, să moară din cauza acestuia decât cei care au mâncat cel mai puțin.

Oamenii de știință cred că acest lucru s-ar putea datora, printre altele, nivelului ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori din fructe și legume, care s-au dovedit a proteja împotriva bolii.

Constatările indică faptul că schimbările simple ale stilului de viață pot ajuta mulți bărbați care trăiesc cu o boală la un nivel mai scăzut să trăiască o viață normală.

Cercetarea a implicat peste 2.000 de bărbați din SUA diagnosticați cu cancer de prostată localizat între 1999 și 2018, care nu se răspândise.

Aceștia au fost chestionați cu privire la regimul alimentar și la stilul de viață și au fost urmăriți în medie timp de 6,5 ani.

Cei care aveau cele mai multe diete bazate pe vegetale mâncau, de obicei, cu 1,9 porții mai multe de legume, cu 1,6 porții suplimentare de fructe și cu 0,9 porții mai multe de cereale integrale pe zi decât cei care mâncau cel mai puțin.

De asemenea, aceștia au mâncat în medie cu o porție mai puțin de lactate – cum ar fi brânza – cu 0,4 porții mai puțin de grăsimi animale, puțin mai puține ouă și marginal mai puțină carne.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, spun că evoluția cancerului de prostată, inclusiv recidiva, tratamentul secundar au fost cu 47% mai mici la cei care au avut cele mai ridicate niveluri de alimentație bazată pe vegetale.

„Aceste constatări sugerează că consumul unei diete bazate în principal pe legume și fructe poate fi asociat cu rezultate mai bune pentru sănătatea specifică cancerului de prostată în rândul bărbaților” au scris aceștia în revista JAMA.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Peşte italian cu roşii
Articolul anterior
Ritualul matinal de frumuseţe al Mirandei Kerr
Articolul următor