Diabetul zaharat este o afecțiune ce necesită a fi menținută mereu sub control, pentru că în caz contrar, există riscul de a se declanșa grave consecințe. Desigur, fără a înlocui tratamentul cu insulină sau cu antidiabetice, plantele și terapiile alternative pot fi de ajutor celor diagnosticați cu această boală.
Ceapa are excelente calități hipoglicemiante. Poți consuma 2 linguri de suc de ceapă diluat într-un pahar cu apă, la o oră după masă.
Frunzele de dud negru ajută la scăderea glicemiei și inhibă enzimele din metabolismul glucidic. „Se consumă sub formă de pulbere, macerat sau infuzie. Tratamentul se face minimum 3 luni, mergând până la 6 luni sau chiar un an, până când se vor obține rezultate mulțumitoare”, recomandă medicul Daniela Bușneag.
Schinduful. Semințele de schinduf contribuie la menținerea în limite normale a glicemiei. În plus, scade colesterolul „răuˮ, problemă frecventă în rândul celor cu diabet de tip 2. Se fac cure îndelungi cu macerat din semințe. Se pun de seara până dimineața 2-3 lingurițe de pulbere din seminte de schinduf la o cană cu apă. Dimineața se filtrează și apoi se bea pe parcursul zilei.
Brusturele este un alt remediu recomandat în diabet. Se recomandă decoctul preparat din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunțită la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 5 minute și se lasă la răcit un sfert de oră. Se consumă 3 căni pe zi, într-o cură de 3 luni.
Castravetele amar (Momordica) este o plantă care se cultivă în prezent și la noi în țară și are efecte remarcabile în reglarea glicemiei. Turmericul asociat cu gelul de aloe reglează funcția pancreasului, dar și a ficatului.
Ceaiul verde scade glicemia și este un bun înlocuitor al cafelei în cazul celor cu boli cardiovasculare. Se consumă zilnic 1-2 căni cu ceai verde, în prima parte a zilei. Acest ceai are efect energizant, din cauza conținutului de teină.
Afinul are acțiune hipoglicemiantă, grație mirtilinei din compoziția plantei. „Se recomandă ceaiul din frunze și fructe de afin, preparat din o mână de frunze și (sau) fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Ajută la scaderea glicemiei, ameliorează retinopatia și tulburarile de vedere, închide ulcerațiile”, potrivit medicului Daniela Bușneag.
Scorțișoara scade nu numai zahărul din sânge, ci și nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Lasă la infuzat 20 de minute un baton de scorțișoară într-o cană cu apă fierbinte. Consumă zilnic acest remediu.
Cercetările arată că unele tipuri de miere (castan, pin, tei, portocal, cimbrișor) pot fi administrate intern la diabetici, deoarece au index glicemic scăzut sau moderat și nu cresc glicemia. Mierea de manuka, de asemenea, are un foarte bun efect antiinfecțios și se recomandă în cazul infecțiilor apărute la diabetici.
O putem combina cu propolis, care este un bun protector vascular, cicatrizant şi antiinfecţios. Tot mierea este folosită şi extern pentru tratamentul plăgilor şi ulceraţiilor, sub formă de comprese sterile.
Lăptișorul de matcă are un bogat conţinut de vitamine din grupul B, deci este util în neuropatia diabetică. Veninul de albine stimulează microcirculaţia și se folosește în doze mici (sub formă de creme, unguente, microînţepături) în angiopatia diabetică.