Nas înfundat, dureri la nivelul tâmplelor sau în creștetul capului, cefalee, febră, tuse sunt unele din simptomele ce definesc prezența sinuzitei. Cauzată de infecția sinusurilor cu un agent patogen (microbi, bacterii sau virus). Deoarece membrana mucoasă se inflamează, blocând astfel drenajul fluidului din sinus spre nas și gât, bacteriile se dezvoltă, provocând o presiune în sinusuri până la durere. Cât de periculoasă poate fi răspândirea acestei infecției la os sau spre creier, ne va informa specialistul nostru.
Alexei Găgăuz,
d.ș.m conferențiar,
Medic otorinolaringolog
Diferența dintre un nas înfundat cauzat de răceală și sinuzită
În majoritatea cazurilor, simptomele răcelii includ și nasul înfundat, dar diferența dintre o simplă răceală care provoacă inflamație a membranei mucoase a sinusurilor și durează până la 7 zile (până scapi de răceală), simptomele sinuzitei durează mai mult de o săptămână și se agravează în timp.
Există două tipuri de sinuzită: acută (cu debut brusc) și cronică (pe termen lung).
Sinuzita acută este cauzată de o infecție virală, se dezvoltă rapid, iar simptomatica dispare în aproximativ o lună, fără tratament antibiotic. În cazul sinuzitei acute provocate de o infecție bacteriană, netratată medicamentos poate recidiva în sinuzită cronică.
Sinuzita cronică este cauzată de o infecție bacteriană sau fungică și este dificil de tratat. Ea presupune apariția sinuzitei repetate. Dacă tratamentul cu antibiotice nu va avea rezultat, atunci se poate interveni chirurgical.
Simptomatica sinuzitei
Presiune la nivelul feței însoțită de durere, nas înfundat, uneori plin cu secreții (galbene sau verzui). În dependență de sinusul afectat pot apărea dureri la nivelul frunții, la nivelul obrajilor, în jurul orbitei, în spatele ochilor. Inclusiv unii pacienți pot avea tuse, febră, dureri dentare, cefalee, diminuarea sensibilității gustative sau olfactive.
Dacă secrețiile nazale persistă mai mult de o săptămână adresează-te la medicul O.R.L. Deoarece sistemul lor de apărare este slăbit și sinuzita acută rapid poate trece în cronică. Iar copii care suferă de sinuzită cronică pot prezenta și otite (inflamații ale urechilor) frecvente.
Care sunt factorii de risc
Dacă recent ai suferit de răceală, o infecție virală sau bacteriană, inclusiv rinitele alergice cronice pot duce la apariția sinuzitei. Prezența polipilor nazali sau nasul fracturat împiedică drenajul corespunzător al mucusului din sinusuri în nas. De asemenea utilizarea în exces a sprey-urilor decongestionante, fumatul, poluarea sunt factori de risc în apariția sinuzitei.
O sinuzită în stadiu incipient poate fi tratată ambulatoriu prin consumul unor cantități de lichide și efectuarea de aerosoli (inhalații) pentru a combate congestia nazală. Iar dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână trebuie să te adresezi la medicul specialist. În cazul sinuzitei acute provocate de infecția bacteriană, medicul îți va indica tratament cu antibiotic. Important este să nu renunți la acest tratament, chiar dacă simptomatica dispare (mulți pacienți fac această greșeală), deoarece infecția poate să nu dispară complet, astfel riști ca boala să se agraveze.
Text: Snejana Țugui