Ce este paralizia Bell, afecțiunea de care a suferit Angelina Jolie

În interviul recent pe care l-a acordat revistei Vanity Fair, actrița a povestit că, anul trecut, în perioada divorțului de Brad Pitt, pe lângă hipertensiunea arterială, ea a suferit și de paralizia Bell, o afecțiune a cărei cauză exactă nu este cunoscută și care afectează unul dintre nervii faciali, având ca și consecintă paralizia unei jumătăți a feței.

separator
Paralizia-Bell-600x400

Paralizia muşchilor de la nivelul unei hemifeţe, cunoscută și sub denumirea de paralizia lui Bell, sau paralizia nervului facial, afectează nervul facial care inervează musculatura de pe o parte a feței, lăsând un aspect flasc.

Această afecțiune poate leza și sistemul lacrimal și cel salivar, debutează brusc și în două treimi dintre cazuri se ameliorează de la sine.

Trebuie menționat faptul că această afecțiune nu este rezultatul unui accident vascular cerebral, cauza apariției fiind necunoscută, deși se crede că este o consecință a statului în curent.

Unii specialiști afirmă că ar putea fi o consecință a prezenței virusului herpetic care produce herpesul labial recurent. Deși există multe afecțiuni care pot să fie responsabile de paralizia mușchilor faciali, atunci când apare slăbirea musculară la nivelul feței fără a fi prezentă o cauză anume, afecțiunea poartă denumirea de paralizia lui Bell.

Care sunt simptomele?

Cel mai bun indicator al prezenței acestei afecțiuni este slăbirea sau paralizia mușchilor faciali. O parte devine plată, inexpresivă, pacientul nu poate să închidă pleoapa, plica naso-labială devine ștearsă. Pe de altă parte se mai poate remarca o senzație de uscăciune a ochiului de pe partea afectată, fiind foarte greu clpitul, o activitate involuntară și simplă.s604x0_paralizia_bell

De asemenea poate crește secreția lacrimală la nivelul ochiului afectat, o durere în spatele urechii de pe partea afectată care apare după o zi sau maxim două de la instalarea acestei afecțiuni, creșterea sensibilității la perceperea sunetelor sau senzația de uscat resimțită la nivel bucal cu dificultate de înghițire ori scăderea sensibilității gustative, scrie clicksanatate.ro.

Care este evoluția afecțiunii?

În primele zile după ce s-a instalat această afecțiune, evoluția sa este agravantă, urmată ulterior de o vindecare treptată într-un interval de maxim două luni.

De regulă, cu cât este detectată mai precoce cu atât  mai eficient va fi tratamentul pentru a preveni instalarea unor leziuni nervoase permanente.

Din fericire 2 din 3 persoane cu paralizia lui Bell se refac complet mai ales dacă simptomatologia începe să se remedieze de la sine în primele 3 săptămâni.

Chiar și așa există riscul de a rămâne cu sechele permanente sau instalarea anumitor dischinezii precum contracțiile involuntare ale ochilor, buzelor sau ale feței.

alte Articole interesante