3 tipuri de metabolism şi dieta corespunzătoare

Alimentația te ajută să accelerezi metabolismul, dacă știi exact ce îi trebuie organismului. Potrivit dr. Oz, există trei tipuri generale de metabolism – A, B, C. Fiecare necesită o alimentație unică, bazată pe proteine, grăsimi și glucide în proporții diferite.

separator

salata_dieta


Iată ce alimente ar trebui să consumi în funcție de tipul de metabolism:

Metabolism de tip A
Caracteristici:
– poftă de mâncare puternică;
– poftă pentru alimentele grase, sărate, precum chipsuri;
– oboseală și anxietate;
– vorbăreț, extrovertit;

Alimentația corespunzătoare:
50% proteine
30% grăsimi
20% carbohidrați

Organismul persoanelor cu tip metabolic A, are o eficiență mai mare în arderea proteinelor, decât în arderea carbohidraților. Pofta pentru alimentele sărate, grase provine din necesitatea organismului pentru proteine. Astfel, consumul mare de alimente bogate în carbohidrați (pâine, paste, orez) va duce la transformarea acestora în grăsimi.

Persoanele cu un astfel de metabolism trebuie să aleagă proteine de bună calitate provenite din carne mai închisă la culoare, precum carnea de vită, carnea de curcan (pulpele), tonul sau somonul.

Trebuie consumată o varietate largă de fructe și legume, însă evitați-le pe cele foarte dulci și bogate în amidon.

Alimentele albe (cartofi, pâine, făinoase) vor fi înlocuite cu cereale integrale, cum ar fi fulgi de ovăz și grâu, sau paste integrale.

Metabolism de tip B
Caracteristici:
– poftă de mâncare scăzută
– poftă pentru dulciuri
– sensibilitate
– ambiție, organizare, stress
– dependență de cofeină
– luptă cu greutatea

Alimentația corespunzătoare:
70% carbohidrați
30% proteine
10% grăsimi

Pofta puternica pentru dulciuri – bomboane, înghețată, prăjituri, tort, exprimă, de fapt, necesitatea organismului pentru carbohidrații complecși. De aceea persoanele cu tip de metabolism B trebuie să consume în principal alimente scăzute în grăsimi, relativ scăzute în proteine, însă bogate în carbohidrați complexi.

Alimentația acestui tip de metabolism va fi constituită în principal din carbohidrați compleșci, însă foarte important este că acei carbohidrați consumați să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, etc. Nu se vor consuma dulciuri sau făinoase albe.

Trebuie reținut ca dieta va avea un conținut redus de proteine, dar ele nu trebuie să lipsească cu desăvârșire. Se vor consuma proteine ușoare care se găsesc în carne albă de pasăre (piept de pui), pește alb (cod, cambula), cât și proteine vegetale care se găsesc din mazăre, fasole, linte, naut, soia.

Metabolism de tip C
Caracteristici:
– poftă de mâncare fluctuantă, imprevizibilă;
– pofta pentru dulciuri cât și pentru alimente sărate;
– oboseala;
– anxietate, nervozitate;
– posibile dureri;
– probleme cu controlul greutății.

Alimentația corespunzătoare:
33% proteine
33% grăsimi
33% carbohidrați

Organismul persoanelor cu metabolism de tip C necesită în egală măsură toate cele trei tipuri de macronutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrăți. Persoanele cu un astfel de metabolism se pot considera norocoase și asta pentru că în dieta lor cei trei macronutrienți trebuie să se regăsească în proporții egale. De reținut este că tot ceea ce se va consuma trebuie să fie hrănitor.

Se pot consuma proteine puternice sau slabe din orice fel de carne, roșie sau albă (vita, pui curcan), orice fel de pește, de asemenea proteine vegetale din mazăre, fasole, linte, naut, soia etc.
Carbohidrații consumați trebuie să provină din fructe, legume, cereale integrale – orz, ovăz, orez brun, pâine integrală, paste integrale, cartofi dulci etc.

Sursa

ATENȚIE CONSUMATORI! A fost retras acest produs dintr-un supermarket din Chișinău

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a retras de pe rafturile unui supermaket file de păstrăv sărat, motivu retragerii fiind contaminarea cu Listeria monocytogenes, informează unica.md.

Ce este Listeria monocytogenes?

Este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara, scrie www.reginamaria.ro

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Așa arată ciupercile otrăvitoare. Asta îți poate salva viața

Pe lângă sortimentele comestibile, există foarte multe ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viața în pericol. Iată cum arată ciupercile otrăvitoare.

1. Ciuperca albă

Ciuperca albă poate fi confundată cu ușurință cu alte ciuperci comestibile. Ea nu trebuie consumată niciodată, având un nivel ridicat de toxicitate și putând cauza probleme grave la nivel gastrointestinal.

2. Muscăriță sau Pălăria Șarpelui

Muscărița sau buretele muștelor, așa cum este cunoscută în popor această ciupercă, conține acid ibotenic și muscimol, substanțe care au efecte neurotoxice și care pot cauza halucinații.

3. Buretele pestriț

Buretele pestriț este un alt tip de ciupercă ce trebuie evitat. Acesta conține o sumedenie de toxine, care atunci când ajung în organism produc halucinații, probleme digestive și intoxicații.

4. Buretele viperei

Această ciupercă este letală. Acesta conține o toxină numită amanitină, care atunci când ajunge în organism provoacă reacții dintre cele mai grave, care pot ajunge să fie letale.

5. Văloasă delicată

Ciuperca cunoscută în popor sub denumirea „Văloasă delicată” este letală și asta pentru că pe lângă alte toxine, aceasta conține orelanină, o substanță care poate duce la insuficiență renală și hepatică.

6. Cortinara de munte

O altă ciupercă ce conține substanța letală orelanină este Cortinara de munte. Aceasta nu trebuie ingerată și asta pentru că poate pune în pericol viața celui ce o consumă.

7. Gheba de brad

Gheba de brad are un aspect comun  și poate fi confundată cu alte ciuperci comestibile. Atunci când este consumată, efectele acesteia sunt letale.

8. Burete porcesc

Buretele porcesc este responsabil pentru apariția Sindromului Paxillus, fiind letal pentru organismul uman.

Dovleacul îți oferă o imunitate ,,de fier’’ şi o piele tânără!

Sănătos şi popular în sezonul de toamnă-iarnă, dovleacul reprezintă o sursă perfectă de vitamina A, care întăreşte imunitatea, păstrează vederea, întinereşte pielea. 100g de miez crud de dovleac conţine 7385 UI de vitamina A, pe când necesarul zilnic recomandat este de 5000 UI pentru bărbaţi şi 4000 UI pentru femei.

orez-copt-dovleac

Aportul vitaminei A din alimente este important, întrucât aceasta:

• Măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte
• Întăreşte imunitatea, previne infecţiile virale mai ales în perioada de tranziţie dintre vară –toamnă, toamna şi iarnă
• Are grijă de sănătatea pielii, părului, danturii și gingiilor, ajută în tratamentul acneei, al ridurilor superficiale
• Vitamina A participă la sinteza hormonului uman de creştere – somatotropina, de aceea este necesară pentru dezvoltarea scheletului şi a oaselor.

dovleac

Dovleacul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale

Pe lângă vitamina A, dovleacul mai conţine cantităţi bune de vitamina C, E, vitaminele grupului B, kaliu, dar şi cantităţi mici de fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, mangan.

Beta-carotenul, precursorul vitaminei A din alimente vegetale, vitamina C şi E au proprietăţi antioxidante, anti-inflamatoare, de aceea, cumulativ, luptă contra acţiunii radicalilor liberi, menţin sănătatea sistemului cardiovascular, previn degenerescenţa maculară a retinei la vârstnici, îmbâtrânirea precoce a organismului.

Consumul frecvent de bostan sporeşte imunitatea

Când suntem expuşi virozelor, consumul frecvent de dovleac şi alte alimente bogate în vitamina A (morcov, ardei gras, spanac, roşii), susţine şi măreşte răspunsul imun al organismului.

Dovleacul – ceva dulce în cura de slăbire, fără teama că te vei îngrăşa

Deşi este dulce, dovleacul are puţine calorii (cam 30/100g), iar carbohidraţii pe care îi conţine sunt cei complecşi, ceea ce înseamnă că digestia lor este ceva mai lentă şi nu produce oscilaţii bruşte ale nivelului de glucoză în sânge, astfel, dovleacul devine potrivit pentru dietele de slăbire.

dovleac-si-must-08

Dovleacul – sursă de kaliu

Dieta bogată în kaliu şi scăzută în natriu previne tensiunea arterială mărită, iar adulţii ar trebui să primească din alimente cel puţin 4,700mg de kaliu şi nu mai mult de 2,300mg de natriu pe zi, potrivit specialiştilor. 100g de bostan conţine 340 mg de kaliu.

De ce piureul de bostan este un aliment sănătos în dieta copilaşilor

  • Bostanul are gust plăcut, aromat şi un grad foarte scăzut de aciditate
  • Bostanul conţine un spectru larg de vitamine şi minerale
  • Este bogat în vitamina A, care îmbunătăţeşte vederea, dezvoltarea scheletului, a oaselor la copii
  • Sporeşte imunitatea, creşte rezistența la infecțiile respiratorii, scurtează durata de boală
  • Vitamina A are grijă de sanătatea dinților și gingiilor.
  • Atenţie la bebeluşii predispuşi către reacţii alergice; dovleacul, datorită conţinutului înalt de pigment galben beta-caroten, poate provoca manifestări alergice; orice aliment cu potenţial alergenic se introduce treptat în dieta copilaşilor.

Deficienţa vtaminei A în alimentaţie cauzează: piele uscată, coşuri pe faţă, gingivite, infecţii respiratorii frecvente, dezvoltarea întârziată a scheletului, a sistemului osos, orbire de noapte, procese infecţioase cronice.

supa-dovleac-reteteletale.ro-foter_com-1024x768

Cum să incluzi mai mult bostan în dietă, câteva idei:

• Bostanul se serveşte atât cald cât şi rece
• Pireul de bostan, copt la cuptor sau la aburi, cu scorţişoară este delicios
• Bostanul se asociază excelent în supa cremă cu morcov, roşii, ceapă, ţelină, busuioc , pătrunjel, rozmarin, conopidă
• Este binevenit în bucatele cu orez, cartofi, fasole, brânză, paste
• Deserturile cu dovleac sunt savuroase: plăcinte, prăjituri, ştrudel, checuri , tarte, pâine, gem.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, pe lângă multă mişcare!

Câștigă nu doar din cântat, dar și din publicitate! La ce produse fac reclamă!
Articolul anterior
Victoria Lungu, în doliu. Cornel Botgros este alături de ea!
Articolul următor