Care este cea mai sănătoasă conservă de ton?

Tonul este bogat în proteine de calitate, acizi graşi omega 3, dar şi importante cantităţi de vitamine din grupul B, vitamina D, vitamina A şi minerale (calciu, seleniu, fosfor).

separator
1

Cercetătorii au observat că un consum de 1-2 porţii de ton proaspăt sau din conservă pe săptămână este asociat cu diminuarea riscului de deces prin boala cardiacă ischemică la adulţii peste 65 de ani, informează adevarul.ro. În schimb, consumul de peşte prăjit nu este asociat cu acest efect cardioprotector. Alte studii au demonstrat că persoanele care obişnuiesc să mănânce peşte gras prezintă mai puţine riscuri de depresie sau de a dezvolta boala Alzheimer. Asociaţia Americană a Inimii recomandă adulţilor să consume peşte de cel puţin două ori pe săptămână, în principal peşte gras precum tonul.

Tonul în conservă este un aliment sănătos, cu condiţia să alegem varianta în suc propriu. Conservele cu ton sau cu orice alt peşte în suc propriu sunt mai bune decât cele în ulei, pentru că reţin mai bine acizii omega 3 din peşte. În schimb, în conservele cu ulei, acizii graşi omega 3 se diluează în uleiul de floarea-soarelui. Dacă tonul este conservat în apă sarată, grăsimile cu apă nu se amestecă şi rămân în peşte, iar acesta va fi mai bogat în nutrienţi.

img

Conserva în ulei este mai puţin recomandată de nutritionişti şi din cauza conţinutului caloric crescut. Când optăm totuşi pentru o conservă de ton în ulei, trebuie să avem grija a scurge cât mai bine grăsimea. Sub nicio formă nu sunt indicate conservele în sos tomat sau cu diverse sosuri de tip maioneză, care pot conţine conservanţi, aditivi şi alte E-uri.

Cât despre conserva de ton în suc propriu, nutritioniştii remarcă avantajul că peştele nu-şi pierde proprietăţile benefice. În plus, tonul astfel preparat este un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece este o sursă bună de proteine şi nutrienţi, cu un aport mic de calorii. Tonul în suc propriu reprezintă o modalitate foarte uşoară şi versatilă în numeroase reţete: salate, în special.

Atunci când alegem o conservă de ton în suc propriu trebuie să fim foarte atenţi la conţinutul de sare. În unele produse de acest gen, cantitatea de sodiu poate depăşi 200-300 mg la 100 de grame de peşte. Ideal ar fi ca aceste produse să conţină maximum 80 mg de sodiu/100 grame de ton.

O altă îngrijorare privind consumul conservelor de peşte se referă la cantitatea de mercur. Tonul este însă un peşte care nu acumulează concentra-ii mari de mercur, susţin medicii. Ei recomandă totuşi prudenţă în cazul consumului de către copii şi femei însărcinate.

Sursa

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Medicii avertizează: „Substanţele toxice din produsele cosmetice şi alimentaţie afectează fertilitatea”
Articolul anterior
Mariana Șura a slăbit 16 kilograme. Află secretul!
Articolul următor
Close menu