Totul despre antioxidanţi şi radicali liberi

Toate organismele vii utilizează oxigenul în metabolizarea nutrienților pentru producția energiei necesare supraviețuirii, drept pentru care el este considerat o componentă vitală. Oxigenul mediază reacțiile chimice care metabolizează grăsimile, proteinele și carbohidrații pentru a produce energ

separator
ie.

Cu toate acestea, oxigenul are și o latură „întunecată”, un vârf ascuns și suficient de ascuțit astfel încât reversul medaliei să iasă la lumină. Deși oxigenul molecular este indispensabil pentru viață, el are un efect negativ, cunoscut ca toxicitatea oxigenului determinată de formarea unor specii moleculare reactive. Oxigenul este un atom extrem de reactiv fiind capabil să devină parte din categoria moleculelor, cu potențial distructiv, numite radicali liberi.

dna-595x346

Expunerea la oxigen (oxidarea) poate „rupe” atomii astfel încât ajung să aibă electroni neîmperecheați, ajungând astfel să fie într-o continuă vânătoare de electroni pentru a-și stabiliza amalgamul propriilor atomi. Aceștia sunt de fapt radicalii liberi. Furând electronii altor celule, acestea ajung radicali liberi pentru că acum și ele la rândul lor au electroni neîmperecheați. Astfel este creată o reacție în lanț.

Rareori este o idee bună să „te joci” cu structura unei celule, jocul devenind noduros în momentul în care acea celulă are AND (Acid DezoxiriboNucleic). Stresul oxidativ a fost corelat cu boli serioase precum cancerul, diabet, fibromalgie, boli ale inimii, boala Parkinson, declin cognitiv, afecțiuni oftalmologice, boli autoimmune ș.a m d.

Din acest moment intră în peisaj antioxidanții. Aceștia sunt chimicale (naturale sau sintetizate de către om) care pot preveni sau încetini distrugerea celulelor. Un antioxidant nu este în sine o substanță ci este de fapt un comportament. Orice compus chimic care poate dona electroni pentru a contracara acțiunile distructive ale radicaliilor liberi are proprietăți antioxidante. Antioxidanții naturali pot fi găsiți în principal în fructe și legume, plante marine și în anumite viețuitoare acvatice care consumă plante marine.

Există mii de antioxidanți însă cei mai cunoscuți sunt vitaminele A, C, E, beta-carotenul si licopenul. Aceștia mai pot fi găsiți și sub formă de suplimente alimentare. Antioxidanții sunt considerați prima linie de apărare a organismului împotriva efectelor nocive ale radicaliilor liberi. Ei pot „dona” electroni radicaliilor liberi astfel încât aceștia nu mai au nevoie să-i fure de la celulele sănătoase, moment în care radicali devin inerți. Totuși, așa cum oxigenul are o componentă întunecată așa au și radicalii liberi au o component luminoasă. Efectul lor distructiv asupra celulelor corpului este la fel de eficace și în distrugerea bacteriilor periculoase și chiar a celulelor canceroase. Corpul are nevoie de un anumit cuantum de radicali liberi.

Supradoza de antioxidanți poate disrupe acest efect pozitiv al radicalilor liberi asupra bacteriilor și a celulelor canceroase.

O dietă echilibrată este întotdeauna recomandată și benefică, iar orice exagerare într-o direcție sau alta poate avea consecințe nedorite. Pentru orice schimbare a stilului de viață și/sau al alimentației este bine să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a purta o conversație cu privire la potențialele consecințe și pentru a determina existența unei deficiențe nutritive anexate schimbării în idea suplimentării într-o parte sau alta a aportului de vitamine și minerale.

Sursa

Urzicile – primele vitamine de primăvara! Cu ce beneficii îţi încarcă organismul?

Bogate în aminoacizi, vitamine şi microelemente, urzicile sunt un aliment binevenit primăvara, când apar, fragede, la suprafaţa solului. Pe lângă faptul că sunt o sursă proaspătă de vitamine, urzicile au şi alte beneficii pentru sănătate. Ele au proprietăţi antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulatoare, regenerante, diuretice, de detoxifiere, purifică limfa şi îmbunătăţesc procesele de metabolism.

bab842434502aab8af16ecd3cd50164b

Urzicile conţin cantităţi mari de acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu

Potrivit centrului de medicină naturistă de la Universitatea Bastyr, din Washington, urzica este un aliment nutritiv excelent, întrucât conţine mult acid folic, vitamina A, K, calciu, magneziu şi kaliu. O ceaşcă de urzici gătite furnizează organismului 32-42% din cantitatea zilnică necesară de calciu pentru un adult. Calciul protejează dinţii şi oasele, reduce simptomele sindromului premenstrual, previne durerile de cap, stările depresive şi meteorismul.

Urzicile sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina A şi K. O singură ceaşcă de urzici gătite conţine de trei ori mai multă vitamina A decât cantitatea de care are nevoie zilnic un adult.

Vitamina A, împreună cu calciul şi vitamina D, întăreşte ţesutul dentar şi osos. Organismul are capacitatea de a depozita vitamina A, datorită caracterului ei liposolubil. Prin urmare, vitamina A pe care o ingeri din urzici nu va fi irosită. De asemenea, urzicile sunt o sursă excelentă de vitamina K, necesară în procesul de coagulare a sângelui şi reducerea osteoporozei. O ceaşcă de urzici (240ml) gătite conţine 369-495% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Ca şi vitamina A, organismul poate depozita vitamina K, pentru a fi utilizată ulterior.

Urzicile au efect puternic antioxidant

urzicille

Un studiu efectuat în 2004 a determinat că mai mulţi compuşi fenolici din urzici au efect antioxidant puternic, acţiune antimicrobiană şi antiulceroasă. Substanţele antioxidante din urzici manifestă, inclusiv, acţiune antiaterosclerotică, antiinflamatoare, regenerantă.

Urzica vindecă bolile inflamatoare

Urzica ajută la reducerea inflamaţiei din tractul urinar, uşurează evoluţia artritelor, eczemelor. Un studiu publicat în „Journal of Royal Society of Medicine”, în 2000, raportează că frunzele de urzică pot reduce inflamaţia articulaţiei halucelui, atunci când sunt aplicate pe zona dureroasă.

Urzicile au efect antialergic

Proprietățile lor antihistaminice ajută la suprimarea reacțiilor alergice din organism, a strănutului și mâncărimii. În plus, urzica manifestă efect decongestionant la nivelul căilor respiratorii.

Eficientă în hiperplazie benignă de prostată

Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină din Maryland a constatat că urzica poate ameliora fluxul urinar redus, necesitatea permanentă de a urina şi incapacitatea de a goli complet vezica urinară în caz de hiperplazie benignă de prostată, boală în care cresc dimensiunile prostatei.

Urzica este un stimulent sexual

S-a demonstrat că substanţele active prezente în urzică au capacitatea de a menţine testosteronul activ şi pot ajuta în caz de apetit sexual scăzut. Lignanii previn excreţia testosteronului din sânge şi contribuie astfel la stimularea libidoului.

ceaiurzica538x354-1441975588

Cum te ajută urzicile în obezitate

Urzicile sunt antioxidante, diuretice, purificatoare. Expertul în nutriţie, Gillian McKeith, susține că ceaiul de urzici trebuie să se regăsească într-o dietă de slăbire. În articolul ,,Urzicile, dincolo de înțepătură”, naturopatul Terri Willard afirmă că urzicile contribuie la purificarea sistemului limfatic şi curăţarea rinichilor de resturi metabolice, motiv pentru care acestea sunt binevenite în tratarea diabetului și a obezităţii. Eliminarea toxinelor acumulate în țesutul muscular și cel limfatic permite corpului să funcționeze eficient. Gillian McKeith susţine că ,,ceaiul de urzică este un stimulator al metabolismului şi un supresor natural al foamei’’.

Chiar dacă urzicile nu pot substitui eficiența exercițiilor fizice practicate la sală, pentru a da jos kilogramele în plus, este bine să incluzi urzicile în meniu, ca parte a unei diete sănătoase.

nettle-tomato-salad

Sfaturi privind consumul de urzici!

• Frunzele de urzică trebuie opărite sau fierte înainte de a fi consumate, pentru a neutraliza acizii înţepători de pe suprafaţa frunzelor;
• Cea mai potrivită pentru consum este salata din urzici, cu ados de ulei de floarea soarelui sau măsline, pentru că, astfel, se păstrează o bună parte din vitamine şi se asimilează eficient vitamina A şi K din urzică;
• Pentru a prepara un ceai de urzică foloseşte o lingură de frunze proaspete ori uscate la 250 ml de apă fierbinte şi lasă timp de 10 minute la infuzat;
• Dacă administrezi medicamente cu efect diuretic, consultă medicul înainte să incluzi urzicile în dietă, deoarece urzicile, au și ele, acţiune diuretică și pot conduce la deshidratare;
• Persoanele care iau în mod regulat medicamente cu efect anticoagulant, dar şi gravidele, ar fi bine să evite consumul unor cantități mari de urzici, deoarece acestea pot creşte riscul de formare a trombilor în vasele de sânge şi stimulare a contracţiilor uterului.

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Un medic spune că și-a inversat cu 20 de ani vârsta biologică și dezvăluie șase secrete simple ale longevității

Un medic expert în longevitate care spune că și-a inversat vârsta biologică cu 20 de ani spune că face mișcare pentru a se menține în formă. Acest lucru nu este însă suficient, crede Dr. Michael Roizen, potrivit Business Insider.

Medicul în vârstă de 78 de ani, director de wellness la Cleveland Clinic și autorul unor cărți despre longevitate, spune că „vârsta sa biologică” (un concept cu care nu cercetătorii sunt de acord) este de 57,6 ani.

Exercițiile fizice regulate sunt o parte-cheie a rutinei sale de sănătate. Merge mult pe jos și face câteva sesiuni de exerciții în fiecare săptămână. Dar „întinerirea biologică” presupune mai mult decât atât, crede Roizen, care împărtățește șase lucruri simple pe care le poate face oricine pentru a se menține în formă:

1. Mergi pe jos

Roizen încearcă să facă 10.000 de pași pe zi și își parchează mașina la 1,5 kilometri depărtare de clinica la care lucrează, tocmai pentru a merge mai mult pe jos. Toată lumea ar trebui să meargă „un pic mai mult”, crede el.

2. Mănâncă avocado, somon și ulei de măsline

Aceste trei alimente au beneficii pentru sănătate și sunt cunoscute pentru că reduc riscul de boli cardiovasculare.

3. Relații puternice

Să menții prietenii aproape este un mod bun de a-ți îmbunătăți starea de sănătate și de a crește longevitatea, crede Roizen. „Întotdeauna e mai bine să faci lucrurile cu alți oameni”, spune el. De altfel, mai mulți experți spun că legăturile sociale sunt la fel de importante ca sănătatea fizică.

4. Joacă jocuri pentru creier

Un alt sfat al lui Roizen este să jucăm jocuri care îmbunătățesc viteza de procesare a creierului. Acestea scad riscul de instalare a demenței, spune medicul. El recomandă pacienților săi să joace astfel de jocuri timp de două ore pe săptămână.

5. Ia multivitamine

Cercetările au rezultate mixte privind rolul multivitaminelor în creșterea longevității. Roizen crede însă că un aport de multivitamine scade riscul de cancer, de boli cardiovasculare și demență.

6. Fă-ți vaccinul antigripal

Acesta este recomandat mai ales vârsnicilor, dar Roizen spune că nu-și face vaccinul antigripal doar pentru imunitate, ci și pentru că îl ajută să îmbătrânească sănătos. Mai multe studii sugerează că vaccinul antigripal are efecte și în prevenirea demenței, posibil pentru că scade inflamația din creier.

Ce buze se poartă în această iarnă!
Articolul anterior
Miss Unica Sport! 100 participante și peste 2000 kilograme slăbite în acest an
Articolul următor