Legumele din comerţ, vândute înafara sezonului, sunt o bombă de chimicale, care provoacă intoxicarea ficatului, rinichilor şi a sistemului nervos central!

Cu un aspect luminos, arătos, aproape că perfecte, legumele de pe tarabele din piaţă ne ademenesc în această perioadă, dar sunt acestea la fel de sănătoase, precum arată?

separator

yyy

Specialiştii atenţionează însă că, deşi bifează la capitolul imagine, legumele crescute artificial, în afara sezonului, nu stau la fel de bine şi la capitolul beneficii aduse organismului.

,,Sunt fără gust, lipsite de nutrienţi legumele pe care le cumpărăm din comerţ. Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au ,,avantaje’’: sunt aspectoase, rezistă în timp şi cresc destul de repede”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului Naţional de Cercetări Alimentare din România.

Specialistul spune că legumele nu au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. „Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecţie artificială, pentru a avea o producţie mare de legume. Soiurile pure nu dau producţii mari. Un bun exemplu este soiul roşiilor „inimă de bou”, mai spune profesorul.

Legumele sunt tratate chimic ca să reziste mai mult

Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masă, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează specialiştii. Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. „Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor”, recomandă Mencinicopschi.

Piaţa este invadată pe timpul iernii şi primăverii de legume aduse din import

„Legumele care se găsesc în această perioadă a anului sunt în mare parte aduse din ţări aflate în zona mediteraneană, acolo unde iernile sunt mai blânde. Roşiile şi castraveţii care se găsesc în pieţe şi magazine sunt aduse cu precădere din Turcia, Spania şi Olanda”, declară specialistul.

Deşi provin din ţări unde temperaturile sunt ridicate, roşiile şi castraveţii de import sunt crescute în sere. „În Olanda şi Spania sunt sere înalte, unde dintr-un singur hectar se pot obţine câteva sute de tone de legume”, precizează depuatul român Valeriu Tabără. În cazul roşiilor există sere speciale, iar legumele nu mai cresc în pământ, ci în substanţe nutritive, in sere, pe un substrat umed, în substanţe hidroponice. Dacă în mod normal, anual se obţine o singură producţie, cu ajutorul serelor şi a soiurilor speciale se obţin roşii şi castraveţi şi de trei ori pe an, o dată în sezon şi de două ori în extrasezon.

lemance1_8822

Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna, în afara sezonului, au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald.

Collagec

„Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt”, spune profesorul.

sursa

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Te va face să plângi. Ce spune prințul Harry despre mama sa, prințesa Diana
Articolul anterior
Ştiai ce diferenţă există între praful de copt şi bicarbonat la gătit?
Articolul următor