Veronica Vizant, primele declarații după naștere: „Da, avem colici. Da, sunt obosită, dar fericită!”

De curând a devenit mămică pentru a doua oară, iar acum, cu drag își aduce aminte de clipele în care aștepta cu sufletul la gură întâlnirea cu noul membru al familiei Vizant.

separator

13173755_1105137199559432_2710163728904827489_n

„Am venit la un control de rutină la medicul specialist care îmi monitoriza sarcina și… surpriză…  deschidere de 6 cm. Mi-a spus că în câteva ore am să nasc. Ca să înțelegeți, cina romantică cu soțul, planificată pentru acea seară, s-a amânat”, își amintește femeia de afaceri, Veronica Vizant.

După două ore de travaliu a venit pe lume Evangelina.

„Fetița s-a născut cu o greutate de 3900 kg și 54 cm, iar medicii i-au dat nota 8/9 după scorul APGAR.”

Atât prima naștere, cât și a doua, a avut loc pe cale naturală.

„A fost dureros, dar repede.” Soțul femeii de afaceri, Valentin Vizant, a stat alături de graviduță până în momentul în care a început perioada de travaliu. Și, în tot acest timp, cuplul nu înceta să facă glume, Valentin amintindu-i diverse istorii de tip tragicomedie despre asistarea tăticilor la naștere.

„Nu am vrut sa rămână și l-am rugat să aștepte în hol. Dar, după ce am născut, a zburat imediat la mine să-și vadă comoara.”

12115715_1073085579431261_2849703250685703994_n_0

La capitolul ”alegerea prenumelui copilului” a participat întreaga familie.

„Am făcut cu soțul o listă lungă, lungă, scoasă de pe net. Am tot ales și aproape zilnic ne opream la un nou prenume. Însă, chiar și atunci când s-a născut fetița, tot nu eram deciși. Alegerea a făcut-o frăţiorul mai mare, când i-am propus să aleagă din trei nume unul, care-i place. L-a ales pe cel mai dificil pentru el la pronunțare – Evangelina.”

Acum trei ani, Veronica a dus pe lume primul său copil, Valentin jr.

Cu toate că atunci a ales să nască într-o clinică din Moscova, de această dată, mămica a decis că cel de-al doilea copil trebuie vină pe lume acasă, în Moldova.

„Deși condițiile în clinica din Moscova, în care am născut primul copil, erau aparent mai bune, totuși, mi-a plăcut mai mult să nasc acasă, aproape de cei dragi. În plus, aici am avut-o pe doamna Tatiana Nichitina, medic pe care îl apreciez la cea mare valoare. Datorită ei am avut o sarcină și o naștere ușoară.”

1934711_1074503035956182_2776160607353057045_n

 

Primele săptămâni de maternitate…

„Au dreptate mămicile care spun precum că cu al doilea copil e mai ușor. Da, avem colici. Da, sunt obosită, avem nopți nedormite, dar nu simt deloc acel stres pe care l-am avut în primele săptămâni cu fiul meu, Valentin. Mă simt mai relaxată, știu mai bine ce să fac și cum să procedez.”

Susține alăptarea și ține mult la aceste momente psihoemoționale profunde dintre mamă și copil.

„Alăptez și mă bucur că o pot face. Niciun lapte praf, cât de sofisticat și scump ar fi, nu poate să înlocuiască laptele matern. Ador să văd acești ochișori care mă privesc atât de adânc, să simt acele degetuțe care te strâng din răsputeri atunci când papă cu atâta poftă.” Colici? Da! „ Sunt zile și nopți mai bune, altele mai puțin bune. Dar e chestie de răbdare. Trecem și de asta.”

Și pentru că la prima naștere Veronica a cunoscut semnificația termenului ”depresie postnatală”, am fost curioși să aflăm cum stau lucrurile de această dată.

„Nu, de data asta deloc. Nu am făcut greșeala pe care am făcut-o la primul copil. Atunci mă vedeam eroină și nu acceptam ajutorul nimănui, vroiam să le fac pe toate de una singură. De acolo era și stresul, și anxietatea, și nervozitatea. Mă stresa ideea că nu reușesc să le gestionez pe toate odată. Acuma nu, mă ajută foarte mult mămica mea, mă ajută, evident, și soțul. În plus, băiatul nu mă lasă nici pentru o clipă să fiu copleșită de sentimente depresive.”

13246127_1116178808455271_542953984_n

Cât despre Valentin, piciul a devenit gelos cam peste o săptămână după venirea Evangelinei acasă.

„Dar toată gelozia s-a manifestat în doar două sau trei episoade de genul: <Nu, nu, nu, mami, n-o lua în braţe pe Eva! Las-o acolo, pe canapea să stea. Ia-mă pe mine în brațe!> Cam asta a fost toată gelozia.”

Acum lucrurile s-au schimbat, ambii au trecut cu brio perioada de adaptare, iar acum sunt de nedespărțit.

„Valentin permanent vrea s-o pupe, s-o cuprindă sau să o mângâie. E foarte haios. Când Eva începe să plângă vine repejor cu vreo jucarică la ea, o mângâie pe frunte și îi tot repetă: <Gata, Eva! Nu pânge! Na, joacă-te!>”

13237595_1114765431929942_2128958832626174722_n

 

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

VOX POPULI: O perioadă fără de griji!

Cum este să fii copil și ce cred picii despre cea mai frumoasă perioadă din viața lor

Vox populi: Ce cred moldovenii despre Summitul Comunității Politice Europene

Un eveniment istoric va avea loc în aceste zile, în Republica Moldova – Summitului Comunității Politice Europene. Am decis să-i întrebăm pe moldoveni ce cunosc despre acest eveniment și care este importanța lui pentru țara noastră?

Domnica Cemortan o compătimește pe Anișoara Loghin: Ești o femeie slabă și fără coloană vertebrală
Articolul anterior
Primele poze de la cununia lui Dorin Chirtoacă cu Anișoara Loghin!
Articolul următor