Vox populi! Moldovenii speră să fie auziți! Cu ce mesaje au venit oamenii la Adunarea ”Moldova Europeană”

Vox populi! Mii de oameni, din toate colțurile țării, au venit azi în PMAN și speră să fie auziți! Cu ce mesaje au venit moldovenii la Adunarea ”Moldova Europeană”.

Indemnizațiile pentru copiii ambasadorilor, criticate. Reacția Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o serie de precizări în contextul în care autoritățile intenționează să modifice cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic, în special acordarea unei indemnizații lunare de câteva sute de euro pentru copiii ambasadorilor, transmite Știri.md.

Potrivit responsabililor de la MAE, practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina, iar în cazul R. Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ.

„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal”, explică oficialii de la MAE.

Astfel, suma care se propune pentru a fi restituită este de 500 de euro pe lună, iar de aceasta vor benefica copiii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea necesitate, în baza unor documente justificative, în condițiile stabilite de Guvern.

Copiii ambasadorilor Republicii Moldova ar putea beneficia de îndemnizații lunare de 700 de euro pe lună, până la vârsta de 23 de ani. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Legii cu privire la serviciul diplomatic, elaborat de câțiva deputați PAS și votat de Parlament în prima lectură.

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori. Copiii vor avea parte de surprize. Când poți vizita instituția

Guvernul Republicii Moldova își deschide ușile instituției pentru vizitatori, informează unica.md.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre procesele care stau la baza funcționării Guvernului și despre modul în care se iau deciziile importante pentru țară, înscrie-te acum pentru o excursie ghidată și informativă.

”Vizitatorii se prezintă la intrarea de pe strada Pușkin cu 5-7 min. înainte de ora stabilită, pentru a trece controlul de securitate.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, accesul în clădire se face în baza unui act de identitate valabil, minorii fiind obligatoriu însoțiți de un adult!

Vizitatorii sunt întâmpinați de un ghid în holul intrării din strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. Ghidul însoțește grupul de vizitatori pe tot parcursul excursiei.

Excursia începe cu prezentarea Muzeului Guvernului, realizată în holul central al clădirii, unde vizitatorii se pot familiariza cu istoria și activitatea Executivului.”, se arată într-un comunicaat al instituției.

În timpul excursiei, copii vor participa la o adevărată căutare de comori, primind la finalul excursiei o mică surpriză.

Vor putea vizita sala de ședință a Guvernului, locul unde se iau cele mai  importante decizii legislative.

Vizitatorii vor descoperi și sala media, unde au loc conferințele de presă ale miniștrilor.

Întreaga excursie durează aproximativ o oră academică. În timpul vizitei, vizitatorii pot folosi aparate de fotografiat.

Primăria a acordat ajutor familiilor copiilor electrocutați în parcul de la Botanica

Cazul celor doi copii electrocutați într-un parc din sectorul Botanica al Capitalei, soldat cu decesul unei fetițe de 11 ani, a fost discutat în cadrul ședinței serviciilor municipale. Primarul Ion Ceban a dat asigurări că autoritățile le-au acordat tot sprijinul necesar familiilor victimelor și că întreprind măsuri, pentru a înlătura alte posibile riscuri. Între timp, medicii anunță că starea băiatului de 6 ani care a avut de suferit se îmbunătățește treptat, scrie ziua.md.  

foto: www.ziua.md

„Transmitem, încă odată, condoleanțe familiei. Pentru noi toți cu adevărat a fost o tragedie. Primăria Chișinău a avenit cu tot suportul pentru ambele familii și am fost alături imediat cum am aflat, inclusiv cu ajutorul necesar, material. În prezent, organele de drept desfășoară ancheta pentru a stabili cauzele și circumstanțele incidentului”, a declarat Ion Ceban.

Potrivit lui, imediat după producerea tragediei serviciile municipale au fost mobilizate, pentru a face verificări în toate locurile publice.

„Foarte mulți ne-au întrebat ce s-a întâmplat, și în aceste circumstanțe rugăm foarte mult să așteptăm ca ancheta și oamenii legii să-și facă munca și să comunice toate detaliile respective. Între timp și imediat am dispus ca toate străzile, parcurile, ogrăzile să fie inventariate și verificate. Totodată, la toate adresele cu anumite neconformități transmise de locuitorii capitalei, s-a intervenit și se continuă să se intervină”, a precizat primarul.

Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, la Adunarea ,,Moldova Europeană”: ,,Chiar dacă Moldova nu e în Europa, oamenii deja sunt acolo”
Articolul anterior
Cetățenii prezenți la Adunarea ,,Moldova Europeană” au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline a Uniunii Europene
Articolul următor