Rezervația Orheiul Vechi a devenit centru de pelerinaj pentru sute de iubitori ai muzicii clasice

Primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, s-a încheiat. Organizat la Butuceni, în rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, festivalul a adunat sute de oameni, iubitori ai muzicii clasice, oficiali de rang înalt, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, dar și turiști străini veniți în Republica Moldova din Suedia, România, Italia, Austria și Germania special cu această ocazie.

separator

Monica Babuc, Ministru al Culturii al RM:

„Ministerul Culturii al RM prin Teatrul Național de Operă și Balet, prin minunații noștri artiști, interpreții și cei din orchestră, cu susținerea Agropensiunii Butuceni și a dlui Anatol Botnaru, un entuziast al operei și al culturii în general și cu ajutorul colegilor noștri de la USAID Moldova, parteneri strategici ai acestui proiect, am organizat acest minunat festival de muzică clasică „descOPERĂ”. Mă bucur mult că importanța Orheiului Vechi, un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, crește prin desfășurarea unor astfel de evenimente. Sperăm că veți fi cuceriți de muzica lui Verdi și de această magie extraordinară care este opera.”

Anatol Botnaru, organizator, director al Pensiunii Eco-Resort Butuceni:

„Suntem bucuroși că festivalul de muzică clasică „descOPERĂ” a adunat atâția oameni, iubitori de operă. Evenimentul este unic, iar Republica Moldova se înscrie astfel în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Planificăm să facem din acest festival o tradiție, iar la anul viitor să atragem și mai mulți oameni dar și turiști străini.”

Festivalul le-a oferit celor prezenți o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.  Oaspeții au fost întâmpinați cu bucate tradiționale pregătite de gospodinele din sat și au putut savura Vinul Moldovei, pus la dispoziție de mai mulți vinificatori locali la inițiativa Oficiului Național al Viei și Vinului.  Iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” s-au desfășurat expoziții de pictură pe toată durata festivalului.

Sergiu Botezatu, Manager Senior de Proiecte, USAID Moldova:

„Festivalul „descOPERĂ” este un eveniment extraordinar și foarte important pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Prin acest festival, dar și prin alte evenimente similare, noi încercăm să promovăm sectorul turismului din țara noastră și să aducem Republica Moldova în fața întregii lumi ca o destinație ce merită vizitată pentru cultura și tradițiile sale, vinurile legendare, gastronomia autentică și desigur pentru viața rurală.”

Festivalul „descOPERĂ”, a debutat cu opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijată de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria și regizat de unul dintre oaspeții de onoare, regizorul Andrea Battistini, Italia. În cea de-a doua zi artiștii au interpretat creația vocal-simfonică „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.

Lunca „Rigoletto”, unde a avut loc spectacolele a fost amenajată și decorată cu 11 coloane, care încadrau perfect scena special construită pe care au cântat  14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Din decor a făcut parte și Casa Gildei, eroina principală din opera „Rigoletto”, o construcție ridicată special cu această ocazie. În interior au fost expuse mai multe costume de epocă, pe care le poartă de obicei personajele din această operă muzicală. Casa urmează să devină un muzeu al operei în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Evenimentul a fost organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

DESCOPERA-111DESCOPERA-117DESCOPERA-120DESCOPERA-127DESCOPERA-138DESCOPERA-140DESCOPERA-190DESCOPERA-198DESCOPERA-203

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Ministerul Justiției neagă sabotajul în cazul extrădării lui Ilan Șor din Israel

Ministerul Justiției respinge acuzațiile privind presupusa tergiversare a procedurii de solicitare a extrădării lui Ilan Șor și dă asigurări că au fost întreprinse toate acțiunile necesare, conform competențelor legale și în termenele stabilite, în interesul statului. Comentariul Ministerului Justiției vine ca urmare a declarației șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, precum că Ministerul Justiției a sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor din Israel, transmite IPN.

„Ministerul apreciază eforturile instituțiilor de drept în asigurarea transparenței, însă subliniază că orice comunicare publică trebuie să fie obiectivă și bazată pe documente oficiale”, se arată în comentariul ministerului.

Ministerul Justiției precizează că la 14 februarie 2020 a transmis autorităților israeliene cererea oficială de extrădare, după confirmarea intrării lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului, iar în august 2021 Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informațiile și documentele suplimentare necesare.

În perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022 au fost transmise două solicitări suplimentare către Israel privind stadiul examinării cererii de extrădare. La 19 aprilie 2023, după pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene și a solicitat urgentarea desfășurării procedurii.

La 3 iulie 2023, odată cu recepționarea deciziei motivate a Curți de Apel, Ministerul Justiției a asigurat traducerea actului în engleză. Decizia a fost expediată oficial către autoritățile israeliene, iar cererea de extrădare inițială a fost actualizată și completată cu noi circumstanțe, inclusiv cu recomandări primite de la Procuratura Anticorupție. În decembrie 2023, Ministerul Justiției a transmis încă o solicitare către autoritățile israeliene, pentru a clarifica stadiul de examinare a cererii.

Ulterior, Ministerul Justiției a fost informat despre intrarea lui Ilan Șor pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, la 16 februarie 2024, a fost transmisă cererea oficială de extrădare către Procuratura Generală a Federației Ruse. Totodată, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a furniza orice documente suplimentare necesare pentru facilitarea procesului de extrădare.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a oligarhului fugar Ilan Șor. Ea a spus că a pregătit cererea conform formularului Comisiei Europene și ar fi agreat-o cu procurorii israelieni, însă Ministerul Justiției ar fi refuzat să trimită această versiune.

Alexandru Solovei a obținut bronzul la turneul Zagreb Open

Luptătorul de stil greco-roman Alexandru Solovei (77 kg) a cucerit medalia de bronz la turneul Zagreb Open.

Alexandru a obținut patru victorii, cu rușii Maksim Shedz și Ilia Valeuski, azerul Davud Mammadov și uzbekul Aram Vardanyan, fiind învins în semifinale de ungurul Zotlan Levai, vicecampion mondial în 2022.Tot la 77 kg, Alexandrin Guțu a obținut două victorii.

Ce poţi face cu codiţele, după ce ai curăţat căpşunile
Articolul anterior
Cele mai eficiente uleiurile anticelulitice care topesc grăsimile!
Articolul următor