Cercetătorii au demontat de curând o teorie veche potrivit căreia femeile îşi sporesc şansele de concepere dacă, după actul sexual, stau întinse în pat mai mult timp.
Studiul recent a scos la iveală faptul că obiceiul de a sta întinsă în pat după încheierea actului sexual nu influenţează şansele unei femei de a rămâne însărcinată, în ciuda faptului că multe dintre acestea credeau acest mit.
Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul celei mai mari conferinţe pe teme de fertilitate din Europa, ce a avut loc la Helsinki, în Finlanda.
Cercetătorii olandezi au studiat 500 de cupluri pentru a demonta această teorie. Jumătate dintre femeile participante la studiu au fost rugate să se odihnească timp de 15 minute, cu genunchii ridicaţi, după inseminarea artificială. Celelalte femei care au participat la studiu şi-au continuat firesc activitatea după procedură, iar experţii au ajuns astfel la concluzia că dacă stai întinsă pentru a-ţi spori şansele de a rămâne însărcinată nu obţii efectul scontat.
Aşadar, experţii în materie de fertilitate arată că nu merită să rămâi în pat mai mult decât ai nevoie pentru a te ridica.
Este nevoie doar de cinci minute ca spermatozoizii să ajungă în trompele uterine
Profesorul Allan Pacey, de la University of Sheffield, nu a fost deloc surprins de rezultatele studiului, întrucât este nevoie de numai cinci minute pentru ca spermatozoizii să ajungă în trompele uterine, după care pot supravieţui mai multe zile în uter.
„Până când îţi tragi sufletul şi trebuie să mergi la toaletă, spermatozoizii care vor fertiliza ovulul sunt deja unde trebuie”, a adăugat Pacey.
Motivul pentru care acest mit s-a tot propagat constă în reprezentarea greşită a sistemului reproducător feminin. Majoritatea reprezentărilor grafice creează impresia că uterul şi vaginul formează o linie verticală, însă în realitate, lucrurile nu stau tocmai aşa. Vaginul este înclinat, iar uterul la rândul lui este înclinat în raport cu vaginul şi trompele uterine, aşadar, nu există un pasaj cu acces facil.