Suc de castraveţi, morcovi, sfeclă şi lămâie, benefic pentru detoxifiere, slăbire, reumatism şi diabet!

O combinaţie delicioasă de legume şi fructe sănătoase, proaspete, nu poate lipsi din meniul acestui sezon, cu atât mai mult cu cât acestea sunt încărcate în vitamine şi microelemente, exercitând asupra organismului un puternic efect de curăţare de toxine, în timp ce hidratează şi răcoresc corpul.

separator

aaaaaSucul de castraveţi, morcovi, sfeclă şi lămâie este o băutură nutritivă, bogată în vitamine, precum vitamina A, B3, B5, B7, B9, C, K, substanţe minerale, cum ar fi calciu, kaliu, sodiu, magneziu, mangan, fier, zinc, fosfor, dar şi fibre alimentare.

Pentru a beneficia de nutrienţii şi fibrele dietetice ale legumelor, la prepararea sucului, castraveţii se vor stoarce cu tot cu coajă.

Ingrediente: 2 castraveţi de mărime medie, 2 morcovi şi/sau 2 mere, 1 ţelină mică sau sfeclă roşie.

Se adaugă în robotul de bucătărie sau în storcătorul de fructe toate ingredientele tăiate în bucăţi mai mici şi se mixează foarte bine. Sucul se consumă dimineaţa, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de micul dejun sau cu o jumătate de oră înainte de masă de prânz, timp de cel puţin 3-4 săptămâni.

cantbeetitHidratează şi elimină toxinele

Sucul de castraveţi, morcovi şi lămâie conţine apă alcalină, o excelentă cale de eliminare a toxinelor, facilitând digestia şi promovând scăderea în greutate.

Este foarte bun diuretic natural

Sucul este recomandat în litiază renală, artrită şi gută. Băutura mărunţeşte calculii renali, totodată, conţinutul generos de minerale previne căderea părului şi întăreşte unghiile. În acest caz, se amestecă o parte suc de castraveţi cu 3 părţi de sfeclă roşie, 11 părţi de suc de morcov şi una de suc proaspăt de lămâie. Sucul de castraveţi, morcovi şi sfeclă accelerează eliminarea toxinelor din corp.

Calmează durerile articulare

Fructele şi legumele colorate manifestă proprietăţi antiinflamatoare asupra ţesuturilor organismului. Combinat cu morcovi, sucul de castraveţi menţine sănătatea oaselor şi articulaţiilor, ajutând la ameliorarea simptomelor în bolile articulare. Pentru dureri articulare, se prepară o băutură din 200 ml suc de castraveţi, combinat în părţi egale cu suc de morcovi şi sfeclă. Se consumă în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, în cură de 3-4 săptămâni.

Apple-carrot-beetroot-cucumber-and-celery-juiceAjută la slăbit

Sucul de castraveţi, morcovi, lămâie şi ghimbir combate retenţia apei în organism, fiind de mare ajutor în curele de slăbire. Datorită conţinutului de fibre alimentare, ingredientele ajută la reglarea funcţiei tractului digestiv.

Se consumă 1 litru de suc, zilnic, în patru porţii, 3 zile pe săptămână.

Reduce colesterolul şi glicemia

Legumele conţin substanţe cu efect antioxidant ce reduc efectul nefast al colesterolului asupra endoteliului vascular. Datorită fibrelor dietetice pe care le conţin, castraveţii, morcovii şi sfecla împiedică absorbţia grăsimilor, dar şi a glucidelor la nivelul intestinului, contribuind astfel la reducerea cantităţilor acestora în sânge, fiind de ajutor persoanelor care suferă de diabet.

Menţine sănătatea oaselor şi a rinichilor

Sursă excelentă de vitamina K, sucul din legume joacă un rol foarte important în menţinerea oaselor puternice.  Mai mult decât atât, acesta menţine sănătatea rinichilor, prevenind depunerea calculilor şi hidratând celulele organismului.

sursa

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

Ce vinuri să bei în funcţie de zodie
Articolul anterior
Vladimir Presnyakov şi-a dorit să înfieze un copil!
Articolul următor