Depresia postnatală este trăită de până la 30% din femeile care nasc! Cum trecem peste ea

14017672_1140253792708992_308518928_n
Ana Niculaeș,
psiholog consuela.md

Depresia se dezvoltă pe nesimţite în primele trei luni după naştere, deşi tulburarea poate avea un debut mai acut.  Semnele şi simptomele nu pot fi deosebite clinic de cele de depresie majoră care apar la femei în alte perioade ale vieţii. În perioada postpartum, depresia este caracterizată prin tristeţe intensă, nelinişte sau disperare. Aceste simptome afectează abilitatea unei mame de a avea grijă de copil şi poate prezenta un risc atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

separator

109441_1

 

Depresia postpartum se declanşează în urma modificărilor hormonale bruşte care apar după naştere. Aceste modificări hormonale pot determina depresie postpartum când sunt asociate cu alţi factori cum ar fi:
• sentimente de inutilitate sau de vinovăţie;
• lipsa de susţinere emoţionala;
• lipsa de ajutor din partea soţului;
• lipsa încrederii în sine;
• insomnia;
• dificultăţi materiale şi financiare;
• probleme grave de sănătate ale copilului;
• mariaj conflictual;
• lipsa intimităţii după naştere;
• complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere;
• oboseala extremă sau lipsă de energie;
• dificultăţi de concentrare sau în luarea deciziilor;
• gânduri de moarte sau de suicid.

Fără tratament, depresia postpartum poate dura aproximativ 7 luni şi poate continua peste un an.

Simptomatologia depresiei postpartum

  • stări emoţionale, deprimare sau furie care apar la 1-2 luni de la naşterea copilului,
  • sentimente de tristeţe, îndoială, vină, neajutorare sau neputinţă care se intensifică de la o săptămână la alta şi împiedică funcţionarea eficientă a mamei
  • persoana nu mai este capabilă să aibă grijă de sine sau de copil
  • persoana are dificultăţi în a face sarcinile tipice acasă sau la muncă
  • schimbări de apetit
  • preocupări şi îngrijorări intense pentru copil sau lipsa interesului pentru copil
  • atacuri de panică care pot apărea, teama de a rămâne singură cu copilul
  • teama de a nu face rău copilului

Cum facem faţă depresii postnatale?

Ai grijă de tine.

Relaxarea şi timpul acordat ţie este foarte important. Dacă este posibil mergi la masaj, cursuri de yoga sau orice altceva ce te interesează şi îţi place. Atunci când arăți bine, acest lucru poate să te învigoreze şi să te facă să te simţi mai bine.

Conectează-te cu bebeluşul

Încearcă să menţii contactul vizual cu copilul, chiar dacă nu îţi doreşti să faci acest lucru. Copii învaţă foarte multe despre lumea înconjurătoare şi despre ei prin intermediul expresiilor tale faciale, indiferent dacă sunt fericite sau triste. Uneori va trebui să mimezi zâmbetul sau anumite expresii, dar fii sigură lucrurile se vor îmbunătăți dacă vei apela la ajutor şi vei urma tratamentul.

Rolul partenerului/soţului

Partenerii/soţii au nevoie de mult suport pentru că este foarte dificil să locuieşti cu cineva care suferă de depresie postnatală. Partenerii/soţii deseori se simt confuzi, pierduţi şi neajutoraţi. Este important că ei să fie incluşi în discuţiile referitoare la tratament, pentru că doar astfel ei pot oferi un sprijin, înțelegând care este problema şi ce ar putea ei să facă. Petrece timp împreună cu partenerul tău, acesta este o perioadă stresantă pentru ambii, comunicând veţi deveni mai apropiaţi.

88276_1

Exerciţiile fizice

Primblaţi-vă împreună cu familia.  Exerciţiile fizice sunt benefice pentru depăşirea depresiei şi a neliniştii în plus e un motiv bun pentru a ieşi cu copilul din casă.

Dificultăţile legate de somn

Atunci când nu dormim bine sau când adormim dificil este un indicator că ceva nu este în regulă. Insuficiența somnului poate duce la nelinişte şi gânduri obsesive care sunt specifice depresiei.  În momentul în care nu reuşeşti să dormi suficient din cauza plânsetelor copilului în timpul nopţii, strădui-te să te odihneşti în timpul zilei când copilul doarme. Nu îţi face griji dacă în casă e dezordine, odihna ta este mult mai importantă acum.

Aşteptări realiste

Apreciază ceea ce ţi-a reuşit de lungul zilei, indiferent când de mic nu ar fi ceea ce ai realizat. Iar dacă nu ai reuşit astăzi, mâine urmează o altă zi, nu te descuraja!

Vorbeşte despre emoţiile tale

Spune-le celor dragi despre ceea ce simţi. Nu este nevoie să ascunzi emoţiile. Ai grijă să poţi discuta cu o prietenă sau cu un profesionist şi observă cât de uşurată şi de bine te simţi după ce ai putut împărtăși emoţiile şi preocupările tale.

Ia-ţi o pauză!

Pe cât este de posibil formează-ţi un obicei de a-ţi lua o pauză de la rolul de mămica, acest lucru va fi în folosul tuturor!

Fiecare copil merita sa aibă o mamă sănătoasa şi toate mămicile merita sa aibă șansa să se bucure de viața şi de copii. Daca te simți deprimată pe perioada sarcinii sau după ce ai născut, nu suferi în tăcere. Discuta cu un apropiat şi consulta un psiholog din Chișinău

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Filip Kirkorov, diagnosticat cu o boală serioasă!
Articolul anterior
După ce a adoptat alţi doi copii, actriţa Katherine Heigl a devenit însărcinată cu propriul copil! Ce pofte de gravidă are
Articolul următor