Emoţionant! Povestea unei mame care a reuşit să alăpteze copilul de la un singur sân

,,Ador să-mi alăptez copilul. Când eram gravidă, mă îndoiam că voi putea face acest lucru, deoarece am doar un singur sân (celălalt a fost eliminat din cauza cancerului), însă totul s-a întâmplat diferit”, povesteşte Daria Talmaci pe blogul său.

separator

image-5cb1c5f47d080f478f45a8a46e04db92612513221bf8996bc73ec5bbe51b7c9b-v

,,Înainte de apariția lui Nicole am citit multe lucruri despe alimentaţia artificială a sugarului, și chiar procurasem un amestec cu care să o hrănesc după ce se va naşte, însă nu l-am folosit. Cantitatea de lapte era suficientă, iar Nicole refuza amestecul artificial în schimbul sânului. Abia la vârsta de cinci luni, medicul mi-a recomandat să-i suplinesc copilului necesităţile nutriţionale, adăugându-i în meniu o cantitate foarte mică de lapte formula adaptată vârstei.

În acest moment, Nicole are cinci luni şi o greutate de 7,3 kg, un indicator bun pentru vârsta sa.

Pentru a avea lapte, am înţeles, ai nevoie de încredere în sine şi faptul să nu te alarmezi inutil că laptele ar putea fi insificient micuţului, mai ales în primele zile de alăptare a copilului, atunci când, în anumite momente, crezi că laptele nu e destul şi poate că acesta e motivul pentru care copilul plânge ori este neliniştit.

image-d43d9f88a09b38d26daab74946957ac144b65b1e16f02c577f4f4a2ae86cc7c2-v

Ca să fiu sinceră, pe mine m-a ajutat foarte mult medicul pediatru de la maternitate. Îmi spunea în fiecare zi: ,,Dasha, nu înceta să crezi că vei avea destul lapte pentru copil!” şi pentru asta îi mulţumesc.

De asemenea, trebuie să te alimentezi la timp şi sa pui copilul mai des la sân.

Un alt aspect care nu trebuie omis! Copilul trebuie alăptat din ambele părţi, adică să-i schimbi poziţia. Despre acest lucru nu mi-a zis nimeni, aşa încât Nicole se obişnuise să întoarcă capul numai într-o singură parte atunci când vroia să fie pusă la sân.

Văzând una ca asta, am decis să corectez rapid lucrurile şi o puneam pe Nicole pe o pernă, în timp ce îi propuneam sânul să mănânce, chiar dacă acest lucru însemna să stau neconfortabil, sprijinită în mână şi în cot mult timp.

Din maternitate, bineînţeles, ca şi alte multe mame, am ajuns acasă cu fisuri pe mameloane. Era dureros să-mi hrănesc copilul. Pe lânga faptul că în tot corpul simţeam durere, eram pusă la grea încercare cu alăptatul. Am depăşit însă problema cu crema Bepantene, în cinci zile mamelonul s-a vindecat, acest remediu l-am folosit şi sub scutec.

Alăptarea la sân m-a învăţat să iubesc.

Jpeg

De fiecare dată când o pun pe Nicole la sân, sunt inundată de un sentiment de iubire necondiţionată. Ne privim în ochi şi simţim cum laptele curge. Aceste momente ne aparţin, suntem doar noi două în întregul univers. Probabil că mamele înţeleg perfect ce vreau să spun.

Mamelor, continuaţi să alăptaţi şi aveţi încredere în voi însevă!”, a scris Daria pe blogul său.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Cristina Scarlevschi: Banii adunați pentru înmormântarea lui Alex vor fi donați Institutului Mamei și Copilului

Cristina Scarlevschi și soțul ei au făcut un anunț emoționant, deși sunt frânți de durere după pierderea fiului. Soții au venit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au donat bani pentru înmormântarea lui Alex și au spus că banii vor fi donați unui spital.

„Vrem din partea noastră să mulțumim tuturor celor care s-au implicat, care au contribuit cu un ajutor moral, fizic și financiar. O să vi se întoarcă totul înzecit pentru că mi-am dat seama că oameni buni sunt foarte mulți, oameni luminoși cu dragoste în suflet… Chiar ne-ați ajutat foarte mult”, a spus Scarlevschi.

„Mai sunt bănișori și noi cu Vlad am decis să donăm acești bani la Centrul Mamei și a Copilului, în secția Neurologie, unde am stat cu Alex. Nu sunt tare bune condițiile și vrem să facem acea cameră frumoasă și dacă cineva, să nu dea Domnul să ajungă acolo, să fie într-o ambianță plăcută. În continuare noi vom dona multe lucru de-ale lui Alex și în general, vrem să facem cât mai mult bine din dragostea noastră”, a spus dansatoarea.

„Vă mulțumim încă o dată pentru tot suportul care ni l-ați oferit”, a mai menționat soțul Cristinei Scarlevschi.

Fiul Cristinei Scarlevschi s-a stins din viață, la doar 1 anișor și patru luni, după lupta cu un diagnostic crunt, microcefalia. Tinerii părinți au luptat cu toată ființa lor, căutând inclusiv soluții de vindecare peste hotare, însă nu au reușit să își salveze copilașul.

Prunele – bune pentru anemici, benefice în sarcină
Articolul anterior
Jurnalista Marina Mîndru: “Am atâtea haine în garderobă, că aș putea îmbrăca o țară întreagă.”
Articolul următor