Cutremurător! Mărturiile şocante ale unui copil din R. Moldova, abuzat sexual de un adult

,,De când mă ţin minte, viaţa mea era… nu prea. Eu trăiam cu mama, bunica şi bunelul, mătuşa şi soţul ei. Îmi duc aminte de cel mai fericit moment în viaţa mea, când bunelul uneori mă lua cu el cu maşina, era şofer pe tir. Îmi arăta împrejurimile”, povesteşte copilul.

separator

Child-silhouette

,,Viaţa mea s-a schimbat când aveam 10 ani. Cu mama parcă ceva s-a întâmplat, la ea brusc apăruse probleme cu capul. Vedeam nişte schimbări la ea, dar nu înţelegeam ce e asta. A început să se comporte altfel. Vorbea ceva absurd. Îmi devenise foarte greu. În acea perioadă mergeam la şcoală, viaţa mea era obişnuită. Veneam acasă, îmi făceam temele, ieşeam la plimbare cu prietenii. La şcoală nu mi se întâmpla nimic rău.

Când eram mic visam să fiu ca unchiul meu. El era înalt, nu ştiu…, dar visam să fiu înalt ca el, să lucrez cu maşinile. Când mama a încetat să lucreze, eu am încercat să fac bani cum puteam. Strângeam cu prietenii flori şi nuci şi le vindeam în stradă. În clasa a 5-a, când aveam 11 sau 12 ani, am început să nu merg la şcoală. Profesorii se supărau pe mine, mă convingeau să termin şcoala. Unii din ei ştiau că eu am probleme acasă. Ei încercau să mă ajute. Eu nu plăteam la şcoală pentru mâncare ca alţi copii. Dar îmi era foame. În august, înainte de a se începe şcoala, îmi dădeau manuale. Aşa, cu ajutor, absolveam clasa în fiecare an. Dar nimeni din profesori nu a încercat să discute cu mine sincer despre problemele de acasă.

Cred că aveam nevoie să vorbesc atunci cu vreun matur. Vroiam să-i spun cuiva de problemele mele, să mă asculte. Bunica era singura care încerca să mă ajute cum putea. Dar bunica nu avea bani ca să mă îmbrace. Se întâmpla să merg la şcoală flămând. La 12 sau 13 ani am întâlnit pe un băiat din curtea vecină. Nu pot să spun că era prietenul meu.
Îl cunoşteam de la grădiniţă, unde lucra mama lui. El uneori venea la ea. Uneori împreună cu el vindeam nuci. Dar nu tot timpul. Pentru mine el era un bun cunoscut, nu chiar prieten. O perioada nu ne-am văzut. Dar peste ceva timp l-am întâlnit din nou şi el mi-a propus… El a spus că este o persoană din altă ţară, care caută băieţi tineri. M-a întrebat dacă îmi place fotbalul. Eu i-am spus ca uneori joc fotbal. Atunci el mi-a zis că îmi poate face cunoştinţă cu străinul. Eu am căzut de acord. În final am înţeles că asta a fost o minciună.

Când am făcut cunoştinţă cu străinul, s-a prezentat ca persoană care are ceva cu fotbalul. La început era totul normal, ca de obicei. Pe urmă el mi-a spus că vrea să prietenească cu mine. Eu am căzut de acord. Peste ceva timp am înţeles în ce constă prietenia – la acel moment aveam vreo 13 ani. Despre această cunoştinţă cu străinul i-am spus mamei şi bunicii. Ele au reacţionat fără încredere. Atunci eu am hotărât să-i fac mamei cunoştinţă cu el. Mama mea nu vorbeşte româna, dar sora mamei ştie puţină engleză şi atunci am chemat-o să discute cu străinul. Odată ne-am plimbat cu mătuşa şi cu străinul, după asta ea mi-a spus că nu are încredere în el. Ai mei de acasă mi-au spus să nu prietenesc cu el, dar nu i-am ascultat. Aveam nevoie de bani, iar străinul mi-i dădea.

După asta s-a întâmplat ceva… nu vreau să vorbesc despre asta.

Peste un timp m-a găsit poliţia şi procuratura. M-am speriat tare. Mă simţeam pierdut. Nu m-am aşteptat că voi nimeri în aşa situaţie. Eu deodată am înţeles ca străinul nu se poartă corect cu mine. Nu îmi era uşor. Nu vroiam să spun nimănui nimic. Nu-mi era plăcut, îmi era ruşine şi frică. Mă simţeam vinovat. Am vorbit cu poliţistul şi i-am spus ce mi s-a întâmplat. Nu ştiam ce îmi trebuia atunci. Nu înţelegeam cine sau dacă mă poate ajuta. Acum îmi dau seama de asta. Nu vroiam să mai vorbesc cu cineva de la poliţie. Nu vroiam să mă ducă prin diferite cabinete, îmi era ruşine şi frică. Vroiam să dispar de acolo. Simţeam că am nevoie de altceva. Vroiam cineva să mă liniştească.

Nu ştiam cine îmi poate da asta. Mie îmi era indiferent dacă poliţia va descoperi ce s-a întâmplat. Dacă va fi pedepsit cineva sau nu. Mă încurcasem în gândurile mele şi în ceea ce vreau. Mă simţeam vinovat, fiindcă singur am mers la asta. Nu-mi puteam explica de ce am făcut dacă ştiam ce-i asta. Mă simţeam vinovat, de ceea ce s-a întâmplat cu mine şi nu pentru că îl va închide poliţia pe acel străin. Adică, în ceea ce s-a întâmplat mă învinuiam doar pe mine.

Nu am spus nimănui că simt vina. Putea fi bunica mea, dar nu am vrut să povestesc nimănui nimic. Era greu de trecut prin aceasta, pentru mine era ceva… Dacă atunci, când l-am văzut, refuzam şi spuneam NU… Şi dacă îi spuneam că nu mă ocup cu aşa ceva şi nu mă vedeam cu el niciodată, cred că nimic din astea nu se întâmpla. Dar… nu ştiu, nu înţeleg cum m-a luat el.

Doar psihologul m-a întrebat ce simt în realitate. La început nu am simţit că mă pot destăinui. Nu eram gata. Cât a mers procesul de judecată mi-a fost greu, dar m-au ajutat bunica şi psihologul. Nu ţin minte ziua când am mers în judecată. Adică ţin minte că a fost aşa o zi, dar detalii nu-mi aduc aminte.

Când venisem la judecată aveam 13 sau 14 ani. Ştiam de ce am venit, dar îmi era greu să le spun ce mi s-a întâmplat. Cel mai greu a fost să le spun oamenilor necunoscuţi ce mi s-a întâmplat. Simţeam că nu vreau ca cineva din aceşti oameni să ştie prin ce am trecut. Aceşti oameni îmi erau străini. Dar toţi se uitau la mine şi aşteptau să le povestesc. Tot veneau cu întrebări.

Când străinul a primit pedeapsa şi trebuia să facă puşcărie, eu nu m-am simţit liber. Nu ştiu de ce, dar nu aveam nici o bucurie sau uşurare. Nu m-am gândit niciodată că judecătorii mă pot ajuta cu ceva. Atunci eu îmi doream să uit de tot ce mi s-a întâmplat. Să scap, să nu mă gândesc. Să mă strădui să trăiesc mai departe şi să arunc din cap gândurile.

Vreau să spun că atunci când mă chemau permanent la judecată, mă chinuiau gânduri multe. Mă simţeam vinovat. Acum am 17 ani. Dacă mă uit în urmă, nu aş comunica niciodată cu acel băiat din curtea vecină, niciodată. Nu aş avea încredere în el. Acum eu nu am nici un vis şi nici o dorinţa, nu vreau nimic.

Nu aş spune că mi-a luat cineva dorinţa sau visul, dar vreau să trăiesc liniştit. Visul de a deveni ca unchiul meu se uită. Acela era un vis de copilărie. Acum vreau să trăiesc o viaţă fericită. Şi liniştită. Viaţă liniştită înseamnă o soţie bună, copii, serviciu, casă. Nu ştiu cum arată o familie bună, nu am avut-o.

Cred că o familie bună e când mama lucrează şi te ajută să faci lecţiile. Şi este şi tata.”

Mărturia se regăseşte în publicaţia „Dosar neoficial”, un proiect inițiat de Centrul Internaţional ,,La Strada”.  Culegerea dezvăluie problemele sistemului de protecție a copilului și lipsa de acțiuni din partea profesioniștilor prin prisma mărturiilor a șase adolescenți, victime ale abuzului sexual, scrie curaj.tv.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Lovitură pentru Moldova! Serghei Tarnovschi poate pierde medalia de bronz
Articolul anterior
Adevăr cutremurător! De ce Elena Temnikova a plecat din trupa Serebro
Articolul următor