Ce trebuie să ştii despre infecţia cu citomegalovirus în timpul sarcinii?

Citomegalovirusul este o infecţie ce face parte din familia virusurilor herpetice, alături de virusurile herpes simplex de tip 1 şi 2. În timp ce infecţia cu citomegalovirus este extrem de răspândită, estimându-se că 80-100% din populaţia adultă comportă anticorpi specifici contra virusului, însă dezvoltă rar simptome, infecţia cu citomegalovirus prezintă probleme serioase atunci când vine vorba de sarcină şi făt.

separator

cmv-during-pregnancy-1În cadrul cercetărilor ştiinţifice, s-a constatat că până la 4 femei din 100, ce nu au fost infectate de citomegalovirus înainte de sarcină, se contaminează cu CMV (citomegalovirus) în timpul gravidităţii şi acest fapt poate conduce la întreruperea sarcinii sau la malformaţii de dezvoltare la nou-născut.

Mai mult, s-a constatat faptul că, în cazul în care infectarea are loc în prima jumătate de sarcină, la 30-40 de femei din 100, infecţia reuşeşte să pătrundă în organismul fătului. Dacă infectarea cu citomegalovirus are loc în a doua jumătate de sarcină, probabilitatea ca infecţia să ajungă la făt şi să tulbure dezvoltarea acestuia este mai mică.

ddddddCe este, de fapt, citomegalovirusul, cum poate fi depistată infecția și cum influențează asupra sarcinii? Cu referire la aceste întrebări relatează medicul Svetlana Jubîrcă, specialist obstetrician-ginecolog și conducător al cursurilor de pregătire prenatală ,,SWEET MAMA,, de la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

„Citomegalovirusul este un virus foarte răspândit în mediul uman, şi care infectează până la 50% din adulţi din toată lumea. Acesta este caracterizat prin proprietatea de a rămâne latent în organism pe o perioadă lungă de timp. Virusul se conţine în particulele de salivă, urină, sânge sau spermă ale oamenilor infectaţi cu CMV”, spune specialista.
„Omul sănătos poate să se infecteze cu CMV numai de la o altă persoană, care s-a infectat cu citomegalovirus câteva luni sau ani în urmă”, adaugă medicul.

Cum se transmite virusul citomegalic?

Transmiterea citomegalovirusului se face prin contactul apropiat cu fluidele persoanei infectate: prin urină, salivă, laptele mamar, sânge, lacrimi, spermă sau alte fluide ale corpului, în timpul strănutului, tusei, sărutului, prin contact sexual, transfuzie de sânge, transplant de organe etc.

Semnele bolii

Odată ajuns în organismul uman, citomegalovirusul rămâne în el pentru totdeauna şi, sporadic, poate să se reactiveze şi să apară în salivă sau în alte lichide biologice.

„Întrucât acest virus se manifestă de multe ori latent, fără a prezenta de multe ori simptome, nu toate persoanele pot cunoaște dacă sunt sau nu infectate cu acest tip de virus. Există, însă, și cazuri în care CMV poate prezenta simptome de oboseală, epuizare, inflamarea amigdalelor sau chiar febră. De obicei, acestea apar la persoanele cu un sistem imunitar slăbit ori la copii”

Citomegalovirusul în perioada sarcinii

Specialistul menționează faptul că infectarea pentru prima dată cu această infecţie în perioada de sarcină sau dacă, în timpul gravidităţii, are loc reactivarea infecţiei, cu care organismul a fost contaminat anterior, citomegalovirusul poate dăuna fătului şi provoca malformaţii de dezvoltare.

„În majoritatea cazurilor medicul poate recomanda întreruperea sarcinii, întrucât riscul de infectare al bebelușului este destul de crescut. După naștere acesta poate prezenta malformații cerebrale, probleme de auz, văz sau chiar retard mintal.”

Semnele care arată afectarea fătului, vizibile la ecografie

Examenul ultrasonor în timpul sarcinii poate arăta:

– încetinirea dezvoltării intrauterine;
– tulburări în dezvoltarea creierului.

babyPoţi rămâne gravidă dacă eşti infectată cu CMV?

„Potrivit datelor ştiinţifice de care dispunem în prezent, citomegalovirusul nu poate fi o piedică în conceperea unui copil. Aceasta înseamnă că, în lipsa altor cauze care ar putea să împiedice conceperea unui copil, femeia poate prinde sarcină, fiind deja infectată cu citomegalovirus. Cu toate acestea, la unele femei, care reuşesc să conceapă un copil, infectarea cu CMV sau reactivarea infecţiei respective pot conduce la moartea fătului, care se manifestă prin aşa-numitul avort spontan  sau printr-o sarcină neviabilă”, menționează ginecologul.

Poţi naşte natural dacă ai citomegalovirus?

„Dacă testele arată că aţi suferit, în trecut, de infecţia CMV şi dacă, în prezent, infecţia nu dă niciun semn de activitate, răspunsul este Da, puteți naște. Însă dacă testele vor arăta că v-aţi infectat cu citomegalovirus în perioada de sarcină, inclusiv cu puţin timp înainte de naştere, naşterea pe căi naturale sporeşte nesemnificativ riscul infectării copilului de la mamă, iar dacă această contaminare va avea totuşi loc, probabilitatea ca infecţia să dăuneze copilului va fi foarte mică.”

Femeile, care au contactat cu citomegalovirus până la sarcină ori s-au infectat prima dată cu CMV în timpul gravidităţii, pot naşte pe cale naturală, spune medicul.

Cum este depistată infecţia CMV la nou-născut sau sugar?

În cazul în care, la naştere, copilul nu dă semne de boală, acesta fiind primul indiciu al faptului că nu s-a infectat cu CMV în timpul gravidităţii, în primele zile de după naştere medicul poate indica o analiză a sângelui -testul PCR sau testul la anticorpi IgM. Dacă analizele vor arăta că în sângele copilului nu sunt urme de citomegalovirus, aceasta va fi o dovadă a faptului că bebeluşul nu s-a infectat în timpul gravidităţii.

Citomegalovirusul şi lactaţia

Dacă medicii au depistat urme de infecţie suportate anterior sau dacă infectarea s-a produs în timpul sarcinii, nou-născutul poate fi contaminat prin lapte matern. Cu toate acestea, dacă copilul s-a născut în termen şi nu are niciun fel de probleme de sănătate, acesta poate fi alăptat, deoarece infectarea cu CMV nu va fi periculoasă pentru copil. Virusul va pătrunde în organismal micuțului şi va rămâne acolo fără a provoca probleme grave de sănătate.

Pe de altă parte, dacă copilul s-a născut prematur şi cu anumite probleme de sănătate, înainte de a începe lactaţia, va trebui să ceri sfatul medicului pentru a determina dacă infectarea cu CMV prin laptele matern este periculoasă pentru copilul tău.

sursa: eumama.md

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Laura Cosoi, anunț sexul celui de-al patrulea copil. Mama a trei fetițe și-a visat bebelușul

Însărcinată pentru a patra oară, actrița româncă Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara.

Laura Cosoi va deveni mamă din nou, în vara anului 2024, când va aduce pe lume al patrulea copil. Vedeta a făcut primele declarații despre numele copilului. Laura Cosoi mărturisește că a știut că familia ei se va mări încă din ziua în care a născut-o pe Lara, cea de-a treia fiică.

Actrița dezvăluie că și-a visat al patrulea copil. „L-am visat. Mi-a spus numele. Știam din ziua în care am născut-o pe Lara, dacă vom mai face al patrulea copil, știam sexul și numele, mi l-a spus, așa încât, nu am ales eu a patra oară, a ales copilul, Dumnezeu”, a povestit Laura Cosoi, pe o rețea de socializare, potrivit unica.ro.

Dacă în cazul sarcinilor anterioare a fost extrem de deschisă, în prezent, vedeta a mărturisit că ea și Cosmin Curticăpean nu își doresc să facă public sexul copilului. Cel puțin deocamdată.

Cum se descurcă Laura Cosoi cu trei copii

Cei doi nu au apelat la ajutorul unei bone pentru îngrijirea copiilor, iar fetițele au fost incluse în colectivitate destul de rapid. Actrița și soțul ei și-au înscris fiicele la o creșă din apropierea casei și atât Laura Cosoi, cât și Cosmin au încercat să își organizeze programul în așa fel încât să fie cât mai prezenți în viața micuțelor.

Laura Cosoi are 42 de ani, este actriță și a devenit cunoscută în 2002, după succesul avut cu serialul La Bloc, difuzat la Pro TV.

Este căsătorită în 2005 cu Cosmin Curticăpean, împreună cu care are trei fiice: Rita (6 ani), Vera (3 ani și jumătate) și Lara (2 ani).

Însărcinată pentru a patra oară, Laura Cosoi a dezvăluit că a aflat sexul copilului și știe deja ce nume o să poarte. Actrița și soțul ei, Cosmin Curticăpean, mai au împreună trei fiice, Vera, Rita și Lara. Citeşte întreaga ştire: Laura Cosoi, anunț despre numele celui de-al patrulea copil: „L-am visat. Mi l-a spus”. Actrița și soțul ei mai au trei fiice

O tânără a născut de 2 ori în 22 de zile, având o experiență extrem de dureroasă. Cum a fost posibil?

Un caz medical rar și absolut extraordinar a captat atenția lumii întregi. Doyle Kayleigh, o tânără în vârstă de 22 de ani din Marea Britanie, a trăit o experiență de neuitat și extrem de dureroasă, nașterea a doi copii într-un interval de doar 22 de zile.

Situația neobișnuită a început când Doyle, care credea că este însărcinată cu gemeni, a mers la spital după ce i s-a rupt apa. Tragic, primul copil s-a născut prematur la 22 de săptămâni și, din nefericire, a fost declarat mort la scurt timp după naștere. Medicii au suspectat că un cheag de sânge ar fi putut fi cauza decesului neașteptat.

În mod surprinzător, după nașterea tragică, Doyle nu a mai avut contracții, ceea ce a dus la o descoperire uimitoare. În ciuda diagnosticului inițial de gemeni, se pare că femeia era, de fapt, însărcinată în stadii diferite cu doi copii, nu cu gemeni veritabili. Aceasta este o condiție extrem de rară cunoscută sub numele de superfetation, unde un nou ovul fertilizat este implantat în timpul unei sarcini existente.

A doua naștere a tinerei mame

După 22 de zile de la primul eveniment tragic, Doyle a născut al doilea copil, care, spre deosebire de primul, a supraviețuit, deși s-a confruntat cu complicații serioase. Noul născut, pe nume Astro, a venit pe lume cu o afecțiune cardiacă congenitală, cunoscută sub numele de gaură în inimă, o condiție care necesită supraveghere medicală constantă.

Reflectând asupra întregii experiențe, Doyle a mărturisit că perioada sarcinii a fost extrem de dificilă și dureroasă. „Eram conștientă de toate riscurile pe care le aducea o sarcină cu gemeni. Am plătit chiar și la clinici private pentru că eram atât de îngrijorată de complicații. Când am ajuns la 22 de săptămâni și jumătate, la propriu, eram în pat și am avut cea mai mare durere din întreaga mea viață. Nu eram sigură ce se întâmplă, așa că m-am dus la toaletă și am observat că mi s-a rupt apa”, a împărtășit ea pentru nypost.com.

Cazul lui Doyle Kayleigh subliniază nu numai raritatea unor astfel de condiții medicale, dar și importanța monitorizării atente a sarcinii și a suportului medical adecvat. 

sursa

Cele mai frumoase ținute de la MTV Video Music Awards
Articolul anterior
Magneţii lipiţi pe frigidere dăunează sănătăţii?
Articolul următor