Peste o mie de moldoveni au sărbătorit la “Dor Fest”!

Moșia Ciuhrii din satul Gordinești, raionul Edineț, a fost gazda primei ediții a Festivalului Internațional DOR FEST, cu genericul „Spirit și Tradiție”.

separator

img_1419ok

Asociația obștească ”Ecolanima”, cu susținerea Primăriei Gordinești, a reușit să își pună în aplicare cea mai mare dorință, aceea de a dărui regiunii de nord a țării un festival al dorului, al tradițiilor și al spiritului.
Cei peste o mie de vizitatori au fost martori ai unui eveniment istoric, și anume înfrățirea a trei sate din fosta Românie Mare. Comuna Dângeni din județul Botoșani, România, satul Voloca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, Ucraina și gazda, satul Gordinești, raionul Edineț, Republica Moldova au semnat un acord de înfrățire ce are ca scop susținerea și dezvoltarea celor trei localități.

Muzica bună, decorul rustic și atmosfera de sărbătoare i-a încântat atât pe cei mici, cât și pe cei mari, oferindu-le posibilitatea de a petrece timpul cu familia și prietenii într-un mod inedit.

img_0718ok

Fiecare și-a regăsit dorul prin muzică și dans, obiecte demult uitate, master-class-uri de creație, ateliere și expoziții de pictură, meditații în livadă, pescuit sau gastronomie tradițională.

Ne-am readus amintirea despre bunicile noastre, care știu să gătească cele mai gustoase sarmale, zeamă de pește, babe și alte bucate specifice zonei.

Copiii au avut parte de un program complex, unde au îmbinat distracția cu atelierele de creație și concursul de șah.

img_1751ok

Seara a culminat cu un concert de excepție susținut de invitații speciali: Mihai Ciobanu, Adriana Ochișanu și Suzana Popescu. Evenimentul a fost încununat cu un rug al dorului.
DOR FEST are drept scop susținerea și încurajarea tuturor celor care vor să împletească dorul cu dorința, originea cu ospățul, regăsirea cu revenirea, frumusețea cu fericirea, eternitatea cu enigma, spiritualitatea cu speranța și tradiția cu trăirea.

img_1549ok

img_2025ok

https://www.youtube.com/watch?v=05f-15TKSW0

Mama lui Emilian Crețu împlinește astăzi 60 de ani! Ce urare i-a făcut fiul ei

Emilian Crețu o sărbătorește astăzi pe mama sa, Anastasia. Pentru a marca ziua de naștere și în mediul online, actorul i-a transmis un mesaj, alături de o fotografie împreună. Mii de oameni au fost impresionați, după ce actorul și-a exprimat toată dragostea pentru ființa care i-a dat viață și a făcut-o prin cuvinte simple.

,,La mulți ani MAMA!!!

P.S. Această domniță pretinde că azi face 60 ANI, nu cred și gata!!!”, a scris Emilian Crețu, pe facebook.

La mulți ani sărbătoritei și tuturor femeilor care astăzi sunt omagiate!

A fost lansată ruta turistică „Chișinău Sightseeing”. Anunțul făcut de Primărie

A fost lansată ruta nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”. Potrivit Primăriei Chișinău, evenimentul este o oportunitate unică de a descoperi bogăția istorică și culturală a capitalei Republicii Moldova.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

Orar de circulație:

ora 12:00 (audioghid în l. rusă)

ora 14:00 (audioghid în l. engleză)

ora 16:00 (audioghid în l. română)

Startul – Arcul de Triumf. Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 lei.

,,Troleibuzul turistic este nu doar o modalitate excelentă de a explora orașul pentru turiștii străini, ci și pentru localnicii dornici să redescopere frumusețea și farmecul Chișinăului. Cu rutele sale bine stabilite și ghidajul informativ în 3 limbi, acesta oferă o experiență memorabilă pentru toți cei care îl aleg. Troleibuzul turistic circulă doar în zilele de weekend”, mai anunță Primăria Chișinău.

O expoziție dedicată culturii găgăuze, inaugurată la Parlament

În contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual pe 27 aprilie, la Parlament a fost inaugurată o expoziție tematică. Aceasta prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze și poate fi vizitată luni, 22 aprilie, de la ora 8.0 până la 17.00.

Expoziția include fotografii și documente despre:
– preotul și scriitorul Mihail Ciakir, care a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză;
– cercetătoarea, entografa, activista civică și politiciana Maria Marunevici;
– preotul, scriitorul și profesorul Dmitrii Caracioban, care a fost și autor al primelor filme găgăuze, dar și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma;
– scriitorul, poetul, pedagogul și folcloristul Nikolai Baboglu, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu și Ion Creangă, dar și a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale;
– scriitorul și pedagogul Dionis Tanasoglu, care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz și a fost rector al Universității de Stat din Comrat.

Totodată, în cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase și altele.

Sursă: Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

În 2024 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

Tragedie într-o familie din Căuşeni! O tânără a vrut să-şi pună capăt zilelor după o ceartă cu mama sa
Articolul anterior
Ambasada Italiei în Republica Moldova a lansat o inițiativă de solidaritate pentru Amatrice, orașul italian zguduit de cutremur!
Articolul următor