Luna Octombrie este dedicată luptei împotriva cancerului la sân! Ce trebuie să ştii despre această boală?

Cancerul mamar este o afecţiune în care un grup de celule ale sânului încep să se înmulţească şi să crească necontrolat, într-o manieră anormală. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Maladia este cu atât mai gravă cu cât una din 6 femei este diagnosticată cu cancer de sân, iar din cauza simptomelor sărace la debutul bolii, două din trei cazuri de cancer sunt depistate în stadii avansate ale bolii, atunci când, din păcate, poate fi prea târziu.

separator

La nivel global, în fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual, dintre care 40 la sută de femei decedează până la vârsta de 65 de ani.

În anul 2018 în R. Moldova, au fost înregistrate 1.125 paciente cu cazuri noi de cancer mamar și respectiv, în total, în evidența Institutului Oncologic sunt acum 9.700 paciente.

cancer-sanDeşi în apariţia bolii sunt incrimanţi mai mulţi factori, precum disfuncţiile hormonale, excesul de hormoni estrogeni în organism, istoric familial agravat de cancer la sân, mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2, vârsta înaintată la naşterea primului copil, renunţarea la alăptat, administrarea îndelungată a contraceptivelor hormonale, menarha precoce, menopauza tardivă, alte patologii benigne ale sânilor, depistarea cu exactitate a cauzei cancerului nu este posibilă de fiecare dată. Însă, cancerul la sân poate fi prevenit, prin efectuarea controalelor medicale regulate şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Nu de altfel, însă un lucru este cert! Obezitatea şi stilul de viaţă defectuos cresc şansele dezvoltării cancerului la sân.  Specialiştii spun că ţesutul adipos produce hormon estrogen în exces, responsabil de dezvoltarea unor anumite tipuri de cancere ale glandelor mamare. Potrivit experţilor, grăsimea depozitată în zona taliei şi a abdomenului este cea mai ofensivă.

Mai multe studii din domeniu au constatat că modul sănătos de alimentaţie şi practicarea exerciţiilor fizice influenţează benefic asupra sănătăţii sânilor. Exerciţiile fizice de 3-5 ori pe săptămână ajută la stimularea funcţiei imunitare, spun specialiştii, previn obezitatea, dar şi contribuie la normalizarea nivelului de estrogen și insulină în sânge.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, menţinerea greutăţii corporale în limite normale, evitarea obezităţii, dieta bogată în fructe şi legume, precum struguri, prune, nuci, varză, reduc riscul bolilor inflamatorii ale sânilor, dar şi riscul tumorilor la nivelul lor reduce considerabil riscul de maladii canceroase, inclusiv riscul de cancer la sân!

Nu ezita să mergi la un control medical şi să faci o mamografie! Reţine, cancerul la sân se tratează!

Medicii recomandă femeilor cu vârsta de până la 40 de ani să facă examenul clinic medical al sânilor cel puțin o dată la trei ani. După vârsta de 40 de ani, examenul clinic și mamografia se face anual. În plus, femeile care au un istoric familial agravat trebuie să înceapă testele de screening ale sânilor cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care a fost diagnosticată patologia la membrul de familie, iar cele cu risc crescut de boală pot solicita un examen RMN sau o ecografie, în plus la mamografia digitală.

În R. Moldova anual sunt diagnosticate în jur de 900 de femei cu cancer la sân, dintre care 10 la sută pierde lupta cu boala pe parcursul primului an de la depistarea maladiei.

Există din păcate o mulțime de femei, în special din mediul rural, care nu se adresează la timp la medic. Din acest motiv apar diverse campanii menite să informeze femeile despre pericolul cancerului la sân şi necesitatea depistării precoce a acestuia.

O ecografie făcută la timp poate salva viaţa!

Mergi regulat la doctor. Pentru că depistat la timp cancerul mamar poate fi tratat!

În perioada lunarului, Institutul Oncologic a organizat o linie verde la numărul de telefon 022 852 137, unde va răspunde medicul oncolog mamolg la întrebările legate de cancerul de sân.

thumb_4_1_69912358

3 zodii care vor avea parte de miracole în perioada Crăciunului

Fie că este vorba de noroc neașteptat, o reîntâlnire sinceră sau un vis devenit realitate, anumite semne zodiacale sunt mai aliniate cu trăirea a ceva cu adevărat remarcabil în această perioadă festivă. 

Rac

Racul, îngrijitorul empatic al zodiacului, se află adesea în centrul adunărilor de familie în timpul sărbătorilor. Fie că este vorba despre reconectarea cu cei dragi, repararea relațiilor tensionate sau câștiguri financiare extraordinare, Crăciunul acesta va aduce Racului o surpriză plină de căldură.Energia anotimpului amplifică capacitatea naturală a Racului de a avea grijă de ceilalți și, în schimb, vor primi binecuvântări neașteptate. Un mesaj mult așteptat sau o oportunitate neprevăzută le poate ieși în cale, ajutându-i să-și restabilească echilibrul emoțional și pacea.

Leu

Leul vibrant și încrezător este un alt semn care va fi martor la un miracol de Crăciun. Spiritul lor generos și perspectiva optimistă îi aduc adesea în centrul atenției în timpul adunărilor festive, iar de acest Crăciun, carisma lor va sclipi în moduri neașteptate.Leul prosperă într-o atmosferă de sărbătoare dar, în acest an, ei pot primi o lovitură de noroc care depășește chiar și cele mai nebunești așteptări. Fie că este vorba despre o descoperire în carieră, o oportunitate creativă sau o realizare personală pentru care s-au străduit, Leiisimți că Universul le răsplătește munca grea și perseverența. 

Pești
În acest sezon de sărbători, sensibilitatea lor sporită față de magia din jurul lor va aduce experiențe miraculoase. Pentru Pești, miracolul poate veni sub formă de vindecare – fie că este personal, emoțional sau relațional. Ar putea relua legătura cu cineva din trecutul lor sau ducând la un sfârșit o problemă de lungă durată. Alternativ, Peștii ar putea experimenta o descoperire creativă sau o trezire spirituală, ceva care rezonează cu lumea lor interioară profundă. Universul va lucra în moduri misterioase pentru Pești, oferind miracolele la care au sperat în liniște de-a lungul anului.

SăgetătorCunoscuți pentru spiritul aventuros și optimismul nemărginit, Săgetătorul este un semn care crede în puterea posibilității. Condus de Jupiter, planeta norocului și expansiunii, Săgetătorul tinde să experimenteze lovituri bruște de noroc, iar Crăciunul acesta nu face excepție. Acest semn zodiacal îmbrățișează adesea sezonul sărbătorilor cu un sentiment de uimire și entuziasm, care deschide ușa pentru evenimente magice.

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile

În Republica Moldova s-a confirmat un nou caz de infecție cu virusul West Nile. Este vorba despre o pacientă care a revenit din Italia.Starea ei de sănătate este de gravitate medie, complicată de meningită.

Timp de 10 zile, femeia a avut febră şi a cerut ajutorul medicilor abia pe 7 octombrie. Acum, ea este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.De la începutul anului până în prezent, în Republica Moldova s-au înregistrat cinci cazuri de West Nile. Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om.Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Simptomele sunt similare cu cele ale gripei – cu stări de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept.

A fost aprobat cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant

Pentru a facilita desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane, cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 9 octombrie, cadrul de funcționare a Sistemului Informațional Transplant (SIT) care, prin soluții digitale, va îmbunătăți calitatea și transparența proceselor în domeniul transplantului.

Sistemul este destinat prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizate pentru desfășurarea activităților de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Printre principalele prevederi ale proiectului sunt evidența fișierelor medicale ale donatorilor, formarea registrelor donatorilor și primitorilor din Republica Moldova și crearea modulului de biovigilență pentru raportarea, investigarea, înregistrarea şi transmiterea informațiilor despre evenimentele şi reacțiile adverse grave care pot influența calitatea şi siguranța organelor, țesuturilor şi celulelor umane utilizate la om.

SIT reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale și organizaționale a sistemelor de colectare, stocare și transmitere a datelor și tehnologiilor de utilizare a acestora, a normelor de drept, precum și a infrastructurii implicate în susținerea activității informaționale din cadrul prestatorilor de servicii medicale și băncilor de țesuturi și/sau de celule autorizați pentru desfășurarea proceselor de donare, prelevare și transplant de organe, țesuturi sau celule umane.

Sandwichuri cu legume la grătar
Articolul anterior
9 semne care îți arată că ai deficiență de vitamina C
Articolul următor