Alarmant! Veganismul ar putea fi pedepsit cu închisoarea

S-au înmulţit cazurile de copii spitalizaţi din cauza opţiunii părinţilor pentru veganism. Aceasta este situaţia care a creat o dispută între oamenii de ştiinţă. În replica, au apărut şi acuzaţiile: acest stil de viaţă trebuie incriminat, iar părinţii riscă să fie pasibili de închisoare, scrie pe bzi.ro.

separator

veganthumbnail

Atunci când un copil a fost dus la un spital din Milano de către bunicii săi, medicii au fost şocaţi de starea copilului. La vârsta de 14 luni, acesta cântărea doar puţin mai mult decât unul de 3 luni.

Copilul, ai cărui parinti i-au oferit o dietă vegană (adica fără produse de origine animală, inclusiv fără produse lactate), a fost diagnosticat ca subnutrit, înregistrând un nivel foarte scăzut de calciu. Din cauza complicaţiilor, copilul a trebuit să suporte o operaţie de urgenţă, având afecţiuni cardiace congenitale, agravate de nivelul scăzut de calciu, informează The Washington Post.

yyyyyyyy-768x434Acest caz „ne obligă să reflectăm asupra regimurilor de nutriţie mai puţin obişnuite”, a spus directorul secţiei de pediatrie. În opinia medicului, problema principală „nu este alegerea unor tipuri neobişnuite de alimentaţie”, ci faptul că copilului nu i s-au administrat după naştere doze de calciu şi fier.

Veganismul, sub lupă

În ultimele luni, Italia s-a confruntat cu mai multe situaţii de copii care sufereau de malnutriţie din cauza unei alimentaţii vegane. De exemplu, în luna iunie, o fetiţă de 2 ani a ajuns la un spital din Genova, unde a petrecut câteva zile la terapie intensivă după ce medicii au stabilit că prezinta deficienţe de vitamine şi niveluri scăzute ale hemoglobinei. Şi anul trecut, un copil de 11 luni, ai cărui părinţi sunt vegani, a fost tratat de malnutriţie severă la un spital din Florenţa.

baby-infant-sick-hospital-735-350Evident, nu doar Italia se confruntă cu situaţii de acest gen

Cazurile înregistrate i-au determinat pe editorii de la The New York Times să titreze unul dintre articolele din 2007, cu titlul „Moarte veganismului”. Aluzia este mai mult decât clară, apreciindu-se că alimentaţia vegană este extrem de periculoasă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

În fata acestor evidenţe, este relativ simplu de concluzionat în această directie. Însa, asa cum susţinea un jurnalist în Spectator, nu veganismul este cel care dăuneaza copiilor, ci părinţii neglijenti.

„Veganismul, daca este conceput corect, le poate oferi copiilor toate substanţele nutritive de care au nevoie pentru o creştere sănătoasă”, spun experţii citaţi în articol.

Academia de Nutriţie şi Dietetică nu neagă eficienţa adoptării acestui stil de viaţă, însă recomandă ca mamele care alăptează să recurgă la suplimente sau alimente îmbogăţite cu vitaminele B12, vitamina D, calciu si fier, iar părinţii să consulte un nutriţionist.

Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie face recomandări similare.

„Nu este o problemă în cazul în care părinţii doresc să-şi crească copiii apelând la alternative sau chiar diete neobişnuite”, a comentat un medic pediatru. Însa, trebuie să fie luate măsurile necesare pentru a compensa orice neajunsuri nutriţionale.”

Cu alte cuvinte, nu este necesar ca veganismul să producă victime. Şi, totuşi, le produce. Motivul este evidentiat de un jurnalist în Slate. Veganismul necesită eforturi suplimentare. În consecinţă, „părinţii trebuie să se asigure că copiii obţin caloriile şi o mare varietate de substanţe nutritive de care au nevoie”.1469876568247

Veganismul, atacat de politicieni

Unele persoane nu au răbdare să întrezărească obţinerea acestei linii de echilibru. Pentru acestea, problema este tranşată rapid: veganismul este periculos, iar părinţii care apelează la această ciudăţenie merită să fie pedepsiţi.

Este cazul deputatei italiene Elvira Savino, care a reacţionat imediat după îmbolnavirea copilului din Milano şi vrea ca părinţii care îşi hrănesc copiii cu „diete inadecvate” să fie urmăriţi penal.

Aceasta a propus un proiect de lege prin care părinţii riscă o condamnare de până la şase ani de închisoare. Cunoscută sub numele de „legea Savino”, ea are drept scop să „stigmatizeze comportamentul alimentar nechibzuit şi periculos impus de către părinţi, în detrimentul minorilor”.

Politiciana italiană face referire la dietele fără carne, ouă, lapte sau produse de origine animală de orice fel, despre care a spus că le produc copiilor o carenţă de fier, zinc, vitamina B12 şi alte vitamine necesare pentru dezvoltarea lor. Pentru a echilibra puţin abordarea, Savino a insistat că nu are nicio obiecţie în privinţa adultilor care aleg să aibă un stil de viaţă vegan. „O problemă apare atunci când sunt implicaţi copiii.”

Totuşi, Societatea Italiană de ştiinţă a Nutriţiei a respins afirmaţiile lui Savino, exprimând public faptul că dietele cu conţinut excesiv de zahăr şi de grăsimi ar trebui să constituie preocuparea principala, mai mult decât riscurile unei alimentaţii vegetariene.

Această menţiune vine în condiţiile în care Italia este renumită pentru alimentaţia sănătoasă mediteraneană şi, cu toate acestea, cifre alarmante indică o proporţie de copii supraponderali mai mare decât oriunde în Europa. În timp ce restul lumii încurajează inspiraţia din meniul tradiţional italian, se pare că italienii îşi uită propriile lecţii. Antonello del Vecchio, medic şi purtător de cuvânt al Slow Food, a declarat că italienii mănâncă tot mai puţin în acord cu dieta italiană şi recurg mai mult la fast food.

„Pentru o vreme, spre deosebire de nordul Europei, am rezistat, însă acum observăm rezultatele”, a continuat expertul. Este vorba de mai mult de o treime (adica 36%) dintre copiii italieni, care sunt fie supraponderali, fie obezi până la vârsta de 8 ani, potrivit unui studiu publicat recent de către o instituţie de cercetare din Milano. Aceasta situaţie duce Italia în poziţia cea mai rea din Europa în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor.

Un alt cercetător, profesorul Michele Carruba, de la Universitatea din Milano, a dat vina pe stilul de viaţă schimbat, mentionând că „modificarile în dietă şi în activitatea fizică au dus la o creştere a obezităţii la adulţi şi copii într-un timp relativ scurt”.

În concluzie, problema nutriţiei rămâne una sensibilă

Obezitatea, pe de o parte, şi subnutriţia, pe de altă parte, rămân marile probleme ale unei lumi care se confruntă cu dificultăţi în construirea unui stil de viaţă echilibrat, sănătos şi activ. Extremele, indiferent de formele pe care le îmbracă, sunt inadecvate şi pot avea repercusiuni regretabile. În aceste condiţii, contracararea abordărilor radicale poate fi lăudabilă. Însă graba de a trage concluzii pe baza unor cazuri izolate nu este cea mai bună opţiune. Deocamdată, nu veganismul (cu restricţiile pe care le presupune) este principalul pericol pentru sănătatea publică, ci excesul alimentar. Iar acest ultim aspect, în mod ciudat, pare să fie cel mai puţin în atenţia şi preocuparea politicienilor.

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer! Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce acest risc

Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer. Trei schimbări simple ale stilului de viață pot reduce semnificativ riscul, spune un dietetician.

Un dietetician specializat în prevenirea cancerului a declarat pentru Business Insider că schimbările stilului de viață pot fi puternice atunci când vine vorba de reducerea riscului de a face cancer, potrivit stiripesurse.ro.

Rata adulților tineri care sunt diagnosticați cu cancer a crescut începând cu anii ’90, potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul colorectal, de sân și de stomac fiind o preocupare deosebită.

Tejal Parekh, un dietetician specializat în a ajuta pacienții cu cancer, spune că anumite plante și alimente – cum ar fi merele, cireșele, nucile, lintea, afinele, ceaiul verde, roșiile, soia și grapefruit – ajută la prevenirea cancerului, deoarece conțin substanțe fitochimice, antioxidanți și fibre.

Se crede că fitochimicalele și antioxidanții joacă un rol în prevenirea apariției cancerului prin repararea leziunilor ADN-ului, în timp ce fibrele ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Dar experții sunt de acord că dieta generală și munca de echipă dintr-o combinație de alimente vegetale este cea care pare să ofere cea mai puternică protecție împotriva cancerului”, a spus expertul.

Parekh recomandă să umpleți cel puțin două treimi din farfurie cu plante la fiecare masă. Aceasta include fructe, legume, cereale integrale (cum ar fi orzul și quinoa), ierburi și condimente, fasole și leguminoase.

Adăugarea diferitelor ierburi și condimente este o modalitate ușoară de a crește numărul de plante din farfurie, spune Parekh. Sau încercați să adăugați la salate verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi spanacul și salata romană, în plus față de salata iceberg obișnuită.

Parekh a recomandat să consumați cât mai puține alimente ultraprocesate – cum ar fi sucurile și cerealele îndulcite pentru micul dejun – pe cât posibil. Alimentele ultraprocesate sunt asociate cu multe alte probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, precum și cu moartea timpurie, bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2.

Parekh este, de asemenea, de părere că cel mai bine să evitați carnea roșie, pe care Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului o clasifică drept „probabil cancerigenă”, ceea ce înseamnă că, pe baza cercetărilor actuale, ar putea fi legată de un risc crescut de apariție a bolii.

Reducerea cantității de sare este, de asemenea, înțeleaptă, a spus Parekh. Cercetările sugerează că dietele bogate în sare sunt legate de un risc crescut de cancer de stomac.

Dacă beți alcool, femeile și bărbații ar trebui să se limiteze la una, respectiv două pahare pe zi.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă, în schimb, că niciun nivel de consum de alcool nu este sigur pentru sănătatea noastră.

A fi activ din punct de vedere fizic timp de cel puțin 30 de minute zilnic poate ajuta la prevenirea cancerului, a declarat Parekh. Exercițiile fizice au o gamă uriașă de beneficii pentru sănătate și, potrivit Institutului Național de Cancer, îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar și reduc inflamațiile.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, deoarece persoanele cu un nivel mai ridicat de grăsime corporală sunt mai predispuse să dezvolte mai multe tipuri de cancer.

Dacă 30 de minute pe zi vi se pare mult, un studiu a constatat că doar 4,5 minute pe zi de activitate viguroasă pe zi ar putea ajuta la reducerea cu 32% a șanselor de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Serviciile medicale și sanitare, mai scumpe din 1 iulie!

În Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea de Guvern cu privire la ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și sanitare, aprobată la sfârșitul lunii februarie.

Documentul conține o nouă ediție a catalogului tarifelor unificate pentru serviciile medicale și sanitare cu plată ale instituțiilor medicale publice, precum și pentru serviciile acoperite din fondurile AOAM, prestate de instituțiile publice și private, potrivit infomarket.md citat de stiripesurse.md.

Catalogul actualizat include prețuri pentru 4 064 de servicii. Reamintim că, potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea tarifelor pentru serviciile medicale nu au fost revizuite din 2011, când a fost elaborat Catalogul tarifelor unificate.

Totodată, în ultimii ani, instituțiile medico-sanitare au achiziționat echipament medical performant, au introdus metode avansate de diagnostic și tratament. Toate acestea determină necesitatea de a include tarife pentru noile servicii medicale și metode de diagnostic și tratament, precum și de a actualiza tarifele pentru serviciile existente.

Agenția consideră că veniturile primite de centrele medicale la tarife mai mari le vor permite acestora să-și recupereze investițiile. Tarifele propuse pentru serviciile medicale de înaltă tehnologie, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, sunt estimate la 43 de milioane de lei și vor fi acoperite din fondurile AOAM.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

Cum este falsificat piperul negru? Adevărul trist despre acest condiment
Articolul anterior
Două prietene din Moldova vor concura în același concurs de frumusețe!
Articolul următor