A murit Lazarev!

S-a stins din viață actorul de film și teatru, artistul Poporului din Rusia, Evghenii Lazarev. De asemenea, Lazarev este cunoscut ca regizor de teatru și profesor.

separator

În anul 1990, actorul s-a mutat cu traiul în SUA, unde a devenit profesor la o școală de arte. A jucat roluri în mai multe filme de la Hollywood, printre care „The Pink Panther 2”, „Iron Man 2”, „Lord of War”. În cele mai multe filme, actorul a jucat rolurile unor personaje de origine rusă.

81937

Tornade ucigașe în SUA! Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața

Duminică, zona centrală a SUA a fost lovită de noi tornade devastatoare. În urma acestora, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața. Vineri au fost înregistrate 78 de tornade, în principal în Iowa şi Nebraska.

După cele 78 de tornade înregistrate vineri, sâmbătă au urmat alte 35 de tornade din nordul Texasului până în Missouri.

Potrivit Serviciului Național de Meteorologie (NWS), noi tornade devastatoare au lovit, duminică, zona centrală a Statelor Unite. În urma acestor tornade și-au pierdut viața cel puţin cinci persoane.

Kevin Stitt, guvernatorul de Oklahoma, a confirmat moartea a patru persoane în acest stat.

În orășelul Sulphur din SUA a fost înregistrat primul deces, după ce regiunea a fost devastată de tornadă. În Holdenville, la peste 100 de kilometri depărtare, cel puţin alte două persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit departamentului de gestionare a dezastrelor

Presa locală a raportat că un copil de patru luni se află printre victime, potrivit BBC citat de presa română.

A patra persoană și-a peridut viața pe o autostradă la Marietta, în acelaşi stat.

În mai multe localităţi au fost înregistrate ploi puternice. Alertele meteo au rămas în vigoare întreaga zi de duminică, existând riscul de inundații, grindină și tornade.

În statul Iowa, un bărbat a murit la spital din cauza rănilor. Anunțul a fost făcut de familia acestuia, iar numărul total al morților a ajuns la cinci.

Pe lângă decesele menționate anterior, peste 25.000 de case erau fără curent în Texas. În Oklahoma, duminică după-amiază, au fost înregistrate 19.000 de case rămase fără curent.

SUA se confruntă de multă vreme cu tornade devastatoare. Impresionante din punct de vedere al fenomenelor meteorologice, tornadele fac ravagii în principal în zona centrală și în sudul țării. Experţii spun că numărul mare al dezastrelor naturale, precum furtuni, inundaţii şi incendii de pădure, se datorează şi schimbărilor climatice.

China începe producția în masă a taxiurilor zburătoare

Taxiurile zburătoare autonome ar putea deveni în curând o realitate, după ce producătorul de vehicule EHang a obţinut primul certificat de producţie din lume pentru a le fabrica în China, informează livescience.com, potrivit Agerpres citat de digi24.ro. 

EH216-S, un vehicul electric produs de EHang „pentru transport de pasageri fără pilot”, cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), a primit autorizaţia pentru a fi produs în serie din partea Administraţiei Aviaţiei Civile din China (CAAC), au anunţat reprezentanţii companiei într-un comunicat din 7 aprilie. Multe companii produc eVTOL-uri, dar până în prezent acestea au fost dezvoltate doar ca prototipuri pentru zboruri de testare. Noua decizie reprezintă un pas notabil spre lansarea eVTOL-urilor în scopuri comerciale. „Viziunea noastră este de a introduce pe piaţa globală aeronave eVTOL fără pilot, sigure şi fiabile, oferind astfel servicii de mobilitate aeriană sigure, autonome şi ecologice pentru toată lumea”, a declarat Huazhi Hu, CEO-ul companiei EHang, în comunicat.

Certificatul de producţie îi dă undă verde companiei EHang pentru a fabrica taxiuri zburătoare, cuprinzând aprovizionarea cu materii prime, gestionarea lanţului de aprovizionare, controlul şi testarea calităţii, precum şi reparaţiile şi întreţinerea post-vânzare – toate verificate prin analize şi inspecţii cuprinzătoare.

Anunţat pentru prima dată în 2018, modelul EH216-S produs de EHang este o aeronavă VTOL de mici dimensiuni, complet electrică, cu un fuselaj din fibră de carbon şi 16 elice alimentate de 16 motoare. Are o viteză de croazieră de 100 km/h şi poate atinge o altitudine maximă de aproximativ 3.000 de metri. Proiectat pentru transportul de pasageri, acesta poate găzdui două persoane şi deţine un sistem de conducere autonomă care elimină necesitatea prezenţei unui pilot. Compania EHang susţine că VTOL-ul său a fost testat de numeroase ori, atât cu echipaj, cât şi fără echipaj. Nu este primul model al companiei, fiind dezvoltat după EHang 184, „o dronă pentru pasageri”, care a fost prezentată în 2016. Compania EHang speră că modeul EH216-S va fi utilizat în domenii de activitate precum serviciile de taxi aerian, turismul aerian, transferurile de la aeroport şi transportul între insule. Producţia pe scară largă a modelului EH216-S reprezintă o etapă importantă în transformarea aeronavelor eVTOL fără pilot şi a aeronavelor similare într-o realitate. Este primul eVTOL căruia i s-a acordat o astfel de certificare, ceea ce, la rândul său, ar putea face din China prima ţară din lume care va face din taxiurile zburătoare un serviciu pe care oamenii îl pot folosi.

În timp ce EH216-S are de acum aprobarea pentru producţia în masă, în octombrie 2023, CAAC a publicat Planul de dezvoltare a producţiei de aviaţie ecologică (2023-2035), care oferă îndrumări pentru a lansa un eVTOL operat de piloţi până în 2025 şi servicii complet autonome pe scară largă până în 2035, inclusiv necesitatea de a stabili reglementări practice şi planuri de asigurare pentru taxiurile zburătoare. În schimb, Planul de implementare a mobilităţii aeriene avansate (AAM) al Statelor Unite a stabilit 2028 ca fiind anul în care eVTOL-urile vor zbura pentru prima dată în scopuri comerciale, cu reglementări şi certificări adecvate care să gestioneze fabricarea şi utilizarea lor în condiţii de siguranţă. Ţinând cont de aceste termene anunţate, China ar putea devansa Statele Unite în ceea ce priveşte fabricarea – sau cel puţin testarea – de eVTOL-uri la nivel comercial.

Doi soți aflați în divorț luptă pentru fotoliul de primar din aceeași comună: „N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri”

În România, alegerile locale de anul acesta vin și cu situații comice. De exemplu, fotoliul de primar în comuna Gogoșu din județul Mehedinți este disputat de doi soți aflați în proces de divorț. Hotărâtă să îi dea o lecție și pe plan politic, soția actualului primar Jean Rogoveanu, susținut de PSD, și-a anunțat candidatura la primărie. Codruța Rogoveanu candidează din partea PNL.

Comuna Gogoșu, județul Mehedinți, este una bogată, cu ieșire la Dunăre și încasări record în județ, din taxe și impozite, fiind frontieră fluvială între România și Serbia, scrie digi24.ro. Anul acesta, fotoliul de primar este unul râvnit de doi soții Rogoveanu, aflați în plin proces de divorț. Mai exact, Jean Rogoveanu, actualul primar al comunei, vrea să candideze pentru al patrulea mandat din partea PSD, iar contracanditatul său este chiar soția, candidat susținut de PNL.

”Sincer, n-am crezut că poate să aibă atâta nebunie, să vină să se contreze cu mine și la alegeri. Se contrează cu mine prin instanțe, prin astea, dar nu m-am gândit că vine și la alegeri. Deși ar fi trebuit să știe că șansele ei sunt foarte mici. Treaba ei! Din răzbunare sau răutate vrea să candideze, vrând să demonstreze nu știu ce”, spune Jean Rogoveanu.

Și dacă soțul o acuză de răzbunare, soția spune că face totul pentru binele comunității.

”Proasta administrație pe care o face la nivel de comună. A fi primar într-o comună de nivelul comunei Gogoșu, din județul Mehedinți, asta înseamnă că de dimineață, de la orele 08, până la orele 16, să-ți respecți în totalitate programul de muncă și, mai mult de atât, trebuie să fii prezent în comună tot timpul, nu doar în campania electorală, când se apropie alegerile.

L-am ajutat enorm de mult vis-a-vis de fiecare proiect. Inclusiv proiectul de asfaltare care se derulează la momentul acesta în satul Gogoșu are și amprenta mea pe el. Șansele sunt de 100%. Am încredere în cetățeni, vor schimbare!”, spune Codruța Rogoveanu.

Din fotoliul de edil, primarul spune că nu are emoții, că va câștiga și o etichetează pe femeie ca fiind „recalcitrantă”.

”Nu are ea caracter pentru a fi primar, ea e o fire mai recalcitrantă, mai repezită, mai… Ori aici vin tot felul de oameni, trebuie să îi asculți pe toți, nu după cum ai toane. M-am simțit trădat în momentul în care am aflat faptele ei și atunci chiar m-am simțit trădat. A fost o perioadă foarte grea pentru mine. N-am emoții fiindcă știu că mi-am făcut treaba”, spune primarul. Cei doi s-au căsătorit în 2009 și au împreună o fată de 16 ani, iar pe 15 mai se va pronunța divorțul.

O rochie purtată de Marilyn Monroe, vândută cu 4,8 milioane de dolari
Articolul anterior
VALAND Magazine la cei 2 ani de activitate!
Articolul următor