Injecţia intramusculară este o modalitate răspândită de administrare a medicamentelor, fiind recomandată de către medici în caz de necesitate. De regulă, injecţiile intramusculare se fac în zona unor grupuri mari de muşchi, la distanţă de principalii nervi şi vase sangvine. Câteva noţiuni teoretice îţi pot prinde bine. Însă, este recomandat să nu te apuci să faci injecţii dacă nu ai studii medicale în domeniu.
Muşchii fesieri sunt de regulă cel mai puternic strat de ţesut muscular la care se recurge deseori pentru efectuarea injecţiilor intramusculare.
Cum are loc pregătirea pentru o injecţie?
O condiţie obligatorie pentru a face o injecţie este respectarea normelor elementare de igienă, pe care asistentul medical trebuie să le respecte. Se spală bine mâinile, se pregăteşte preparatul, seringa, o lamă cu care va fi sparsă fiola, vată şi alcool pentru dezinfecţie. De regulă, acele lungi şi subţiri cauzează mai puţină durere.
Cum se face injecţia?
Este preferabil ca ea să fie făcută în poziţie culcată, pentru a avea muşchii mai relaxaţi. Acul se introduce strict în partea laterală superioară a fesei. În acest fel se reduce riscul de a nimeri în nerv sau într-un vas sangvin.
Care sunt paşii? Asistentul medical:
-extrage seringa din pungă şi îmbrăcă acul
-scoate seringa şi şterge cu alcool locul injecţiei.
Adesea un tratament presupune efectuarea unei serii de injecţii, iar unele preparate, precum analgezicele sau vitaminele, provoacă senzaţii destul de dureroase. În cazul unui tratament mai îndelungat, fesele trebuie alternate, iar injecţiile se fac, cu putinţă, la distanţă una de alta, de 1-2 cm.
Poţi aplica o plasă de iod în zona injecţiei, care accelerează procesul de absorbţie a preparatului şi reduce senzaţia de durere şi disconfort, însă ai grijă să nu faci abuz de iod, întrucât ai putea să îţi provoci o arsură serioasă. De asemenea, evită suprarăceala organismului atunci când faci un tratament cu injecţii, evită să te aşezi pe suprafeţe reci.
De regulă, injecţiile intramusculare se fac sub unghi de 90º, cele subcutanate se fac sub unghi de 45º, injecţiile intravenoase se fac sub unghi de 25º, iar cele intradermice se fac sub unghi de 10-15º.
Notă: este absolut contraindicat să îţi faci singur injecţie ori să permiţi unei alte persoane să o facă dacă nu are studii medicale specializate, iar asta pentru a evita eventuale complicaţii grave ce pot surveni.