Dacă intenționezi să vizitezi muzeul, trebuie să știi că parcursul muzeal se desfăşoară pe mai multe niveluri. La subsol se găseşte aşa-zia «Galerie a seducătorilor» unde se intră în intimitatea olfactivă a 7 cupluri de personaje celebre, autentice sau fictive: Cleopatra şi Marc-Antoniu, regina Saba şi regele Solomon, Casanova şi Maria-Antoaneta etc.
În sala de alături, în compania unui ghid descoperi virtuţile protectoare ale parfumului, în particular contra epidemiilor de ciumă din Evul mediu, sau pe cele curative. Tot acolo putem mirosi ceea ce se presupune că a fost primul parfum din istorie, «Kyphi», creat în Egipt acum 3.500 de ani.
La etajele muzeului poți apoi testa diverse parfumuri sau arome, naturale sau nu. Poți afla astfel că floarea de coacăză este una din rarele flori de fructe ce poate fi folosită în industria parfumului. Nici părul, nici mărul şi nici zmeura nu au această calitate. Dintr-un alt difuzor de miros şi de sunete, ni se spune că fără aldehida C11, celebrul parfum Chanel nr.5, inventat în 1921, nu ar fi existat.
Tot din această sală bine mirositoare afli că dacă mirosul natural de trandafir e dat de un amestec de 400 de molecule, în laborator, 3 molecule sunt suficiente pentru a-l sugera în mod artificial. După ce trece printr-o aşa-zisă « Grădină a mirosurilor », borne interactive permit publicului să descopere noi sau vechi mirosuri, unele de exemplu interzise tinerilor sub 18 ani: e vorba de arome de tutun rece, de cannabis, de alcool de anason.
Muzeul poate fi vizitat de către oricine chiar şi de cei care nu folosesc niciodată parfum, asigură fondatorul.
,,Interesul este că vom descoperi diverse mirosuri, vom înţelege de unde vine parfumul şi vom vedea cum lucrează un compozitor, un creator de parfumuri.”
În plus, poți afla de la specialişti răspunsuri la întrebări de felul cum poţi deveni creator de parfum, cât timp ia crearea unui parfum ș.a. La ultimul etaj al muzeului descoperi parfumuri de legendă şi flacoane rarisime.
Preţul de intrare este de 14,50 euro pentru un adult și 9,50 euro pentru tineri.
Responsabilii instituţiei mizează anual pe 300 de mii de vizitatori, iar amenajarea muzeului a costat 7 milioane de euro. Clădirea, un adevărat palat, pe vremuri ocupat de creatorul de modă Christian Lacroix, e amplasat la doi paşi de preşedinţia franceză, palatul Elysée, şi chiar vizavi de unul dintre cele mai luxoase hoteluri ale Parisului, Le Bristol.