Regulile stricte impuse de Albert Einstein primei sale soții, Mileva Maric

Albert Einstein a fost unul dintre cei mai străluciți oameni de știință din istorie, dar acest lucru nu a însemnat că a fost și un soț foarte bun.

mileva maric

Scrisorile de dragoste ale lui Einstein către prima sa soție, Mileva Maric, sunt renumite pentru că erau scrise într-un mod romantic. Dar același om care a scris că este „nebun de dorință” a elaborat și un set de reguli stricte pe care Mileva Maric trebuia să le respecte.

Albert Einstein a cunoscut-o pe Mileva în anul 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, ea fiind cu patru ani mai mare decât el şi, de asemenea, singura femeie care studia fizica la Institut. Între cei doi s-a legat o prietenie, grație intereselor comune, așa că în anul 1903 Einstein și Mileva s-au căsătorit.

Numai că, la 11 ani de la căsătorie, cei doi au căzut de acord că între ei nu mai este nimic mai mult decât o simplă prietenie, astfel că – de dragul celor trei copii pe care îi aveau – au exclus divorțul.

Însă, într-o ultimă încercare de a își salva căsnicia, Albert Einstein i-a impus soției sale un set de reguli stricte – pe care se aștepta ca aceasta să le urmeze (reguli care se regăsesc în volumul lui Walter Isaacson, “Einstein: Viaţa şi universul său”).

Einstein avea pretenția ca soția lui să-l servească, dar să nu se aștepte la niciun semn de afecțiune din partea lui. Milevei Maric trebuia să aibă grijă de casă și să-i gătească lui Albert Einstein trei mese pe zi.

În plus, femeia avea îndatorirea de a se asigura că hainele fizicianului sunt în ordine și că biroul acestuia nu este folosit de nimeni altcineva.

Însă, regulile lui Albert Einstein nu vizau numai aspectele care țineau de curățenia casei sau prepararea mâncării. Mai exact, acesta i-a cerut soției lui:

  • Să renunțe la toate relatiile sale personale cu el, atâta timp cât nu erau necesare din punct de vedere social.
  • Să nu aibă pretenția să stea acasă cu ea, ori să călătorească împreună.
  • Să nu se aștepte la niciun fel de intimitate cu acesta și nici să îi facă reproșuri vis-a-vis de acest lucru.
  • Să nu mai vorbească, dacă îi este cerut acest lucru.
  • Să părăsească dormitorul sau biroul bărbatului, imediat ce îi este cerut acest lucru, fără să se opună.
  • Să nu îl critice pe soțul său.
  • Să nu îl denigreze pe Einstein, în fața celor trei copii pe care îi aveau împreună.

Această listă de cereri a fost scrisă în anul 1914.

Inevitabilul s-a produs, Maric nu a suportat comportamentul lui Einstein, așa că – în cele din urmă – aceasta a plecat din casa lor din Berlin, împreună cu cei trei copii – Liserl, Hans-Albert și Eduard. În anul 1919 – cei doi divorțează, iar pe Einstein nu părea să îl deranjeze acest lucru, el declarând că era fericit să trăiască singur “în apartamentul său mare, într-o liniște netulburată de nimic.”

Imediat după ce divorțul său a devenit oficial, Einstein s-a căsătorit cu a doua sa soție, Elsa. Omul de știință a cunoscut-o pe Elsa Lowenthal, verişoara sa, 1912, în timpul unei vizite la Berlin, unde se mutase cu fosta sa soție – Mileva Maric.

După ce s-au căsătorit, Elsa Lowenthal părea dispusă să respecte regulile soțului său, însă acest lucru nu i-a asigurat fericirea. Einstein a înșelat-o pe Elsa, inclusiv cu secretara lui – Bette Neumann.

În 1935, Elsa și Albert Einstein s-au mutat în Statele Unite ale Americii, însă numai după un an – femeia a murit.

Deși nu a avut noroc în dragoste, iar căsniciile lui nu au fost așa cum el și-a dorit, Einstein excela pe plan profesional. În 1922, Albert Einstein a fost întrebat de către un curier ce este fericirea. Einstein, în loc de bacșiș, i-a scris pe o hârtie cuvintele care, mai târziu, s-au transformat în Formula Fericirii:

“O viață simplă și modestă aduce mai multă bucurie decât urmărirea succesului într-o neliniște constantă”.

Biletul lui Einstein a fost vândut în 2017 cu peste un milion de dolari.

sursa: www.omofon.com

3 zodii care au parte de surprize plăcute în primele luni ale anului

Pentru unele zodii, începutul anului 2023 va fi unul intens, plin de provocări și surprize. Potrivit previziunilor astrologice, trei zodii vor fi în centrul atenției.

Berbec

Potrivit previziunilor astrologice, nativii Berbec vor avea parte de un început de an remarcabil. Aceștia se pot aștepta la suprize frumoase în sectorul profesional. Au muncit din greu și vor beneficia de șansele mult așteptate de a progresa în carieră. Poate fi vorba de o promovare neașteptată, de un proiect care să îi ajute să își valorifice abilitățile, șansa de a începe o afacere proprie la care visau de multă vreme. Nu este exclus să primească o propunere interesantă legată de schimbarea domeniului de lucru. Berbecii se pot aștepta la surprize și în viața amoroasă. Șansa va fi de partea lor și își pot întâlni jumătatea în primele luni ale anului sau pot primi o cerere în căsătorie.

Fecioară

Aspectele astrologice vor anima sectorul iubirii în prima partea a anului, iar nativii Fecioară se pot aștepta la surprize frumoase pe plan amoros, precum și la o serie de decizii majore. Astrele îi încurajează să se bucure la maxim de această perioadă și să se lase în voia pasiunii. Cei care se află în relații de cuplu de lungă durată pot avea parte de momente magice alături de persoana iubită. Se pot aștepta la o vacanță romantică supriză, o cerere în căsătorie, propunerea de a deveni părinți sau de a se muta împreună. Nici cei singuri nu se vor plictisi în primele luni ale anului. Au toate șansele să înceapă noi povești de iubire sau să își întâlnească sufletul pereche.

Scorpion

Zodia Scorpion va începe anul 2023 sub semnul schimbării. Nativii ar trebui să aibă în vedere că tot ceea ce se întâmplă acum va avea consecințe pe termen lung. Se pot confrunta cu răsturnări de situație, care să le dea planurile peste cap. Pe de altă parte, astrele le-au rezervat multe surprize frumoase nativilor în primele luni ale noului an, mai ales în viața amoroasă, unde se vor bucura de mai multă dragoste, pasiune și romantism. Și din punct de vedere profesional va fi o perioadă fructuoasă. Planurile lor de avansare în carieră s-ar putea concretiza mai repede decât s-au așteptat. Este important să nu lase garda jos chiar dacă sunt mulțumiți de modul în care se desfășoară activitatea lor și să se concentreze pe îndeplinierea obiectivelor profesionale.

sursa: unica.ro

6 seriale coreene pe care nu trebuie să le ratezi

În ultimii ani, serialele coreene au devenit tot mai populare. Cultura pop coreeană a luat amploare și a devenit un adevărat fenomen. Venim noi cu o selecție a celor mai bune seriale coreene pe care îți recomandăm să le vizionezi în perioada următoare!

Crash Landing on You – Sa-rang-eui bul-sa-chak

Yoon Se-ri este o antreprenoare de succes din Coreea de Sud, care în timpul unui zbor cu parapanta aterizează de urgență în Coreea de Nord, în zona demilitarizată. Acolo întâlnește un ofițer de poliție nord-coreean care o ajută să se ascundă și cei doi încep o poveste de dragoste secretă

Love Alarm – Joahamyeon Ullineun

„Love Alarm” este o mini-serie de 8 episoade în stilul Black Mirror, care prezintă o lume în care tehnologia te ajută să-ți găsești persoana iubită, cu ajutorul unei aplicații care te alertează dacă o persoană aflată în apropierea ta te place. Kim Jojo este o tânără care își găsește prima dragoste cu ajutorul acestei aplicații. Serialul este produs și difuzat de Netflix.

Itaewon Class / Itaewon Keullasseu

Un serial despre răzbunare. Park Sae-ro-yi este exmatriculat de la școală, după ce îl agresează pe bătăușul școlii, Jang Geun Won, și refuză să-i ceară iertare. În plus, tatăl său, care lucrează pentru compania părintelui bătăușului, este concediat, iar la sucrt timp moare într-un accident provocat de Jang Geun Won. Park Sae-ro-yi îl atacă pe tatăl colegului său și ajunge în închisoare, dar după ce este eliberat, jură să se răzbune și să distrugă compania omului de afaceri. 

Hospital Playlist / Seulgiroun Euisasaenghal

Serialul prezintă povestea a cinci medici de la spitalul Yulje Medical Center, care sunt prieteni de când au intrat împreună la facultatea de medicină, în 1999. Serialul lansat în 2020 și a fost confirmat pentru al doilea sezon. 

Goblin – The Lonely and Great God

Goblin trăiește de 800 de ani, în urma blestemului lui Dumnezeu, mortalitatea sa, pe care o disprețuiește cel mai mult, nu poate fi înlăturată decât cu o singură forță: mireasa lui umană. Imediat cum blestemul este eliminat, Goblin se transformă într-un praf.

Străinul – Stranger/Bimilui Soop

Este inclus pe lista celor mai bune seriale coreene TV de către publicația New York Times, deoarece a avut un succes răsunător. Vei putea urmări povestea unui procuror și a unui detectiv care lucrează împreună cu scopul de descoperi corupția dintr-un caz de crimă în serie. Un serial captivant și extrem de interesant.

Zodii care au toate șansele să se îmbogățească în 2022

Dorința de a obține succes o au toate semnele zodiacale, însă astrele s-au aranjat în așa fel încât numai trei nativi să se bucure de un real triumf în ceea ce privește partea financiară. Asta nu înseamnă că ceilalți nativi nu vor avea noroc cu banii, pentru că, știți voi – stelele au grijă de tot și de toate. Cine sunt norocoșii zodiacului în anul care vine, conform tabu.ro.

VĂRSĂTOR: Reprezentanții acestui semn zodiacal vor cunoaște succesul din punct de vedere financiar în anul 2022. Capacitatea sa de a se reinventa îi stimulează pe cei din jur, toată lumea poate vedea cât de multă schimbare devine cheia succesului. Anul viitor, nativul în Vărsător și-ar putea schimba mediul profesional, sau i se va oferi oportunitatea. Datorită pragmatismului, flexibilității și receptivității sale, nimeni nu poate concura cu Vărsătorul și are frâu liber pentru a-și rotunji veniturile. Mai multe surse de venit și un număr mare de oportunități îi permit să beneficieze de o situație confortabilă. Abilitățile sale super-interpersonale vor fi cheia îmbogățirii sale, iar planetele îl vor ajută!

PEȘTI: Indecizia Peștilor este urmată de o hotărâre nebănuită, capabilă să îi propulseze în vârf, cine ar fi crezut? În sfârșit, Peștii își concentrează toată puterea – cu calm – și economisesc energie! Totul începe să se miște, acesta este cel mai important lucru înainte să vrea să țintească sus și să-și facă planuri mărețe. De la 1 ianuarie până la 10 mai, planeta sa preferată Jupiter oferă o gamă largă de posibilități de a-și dezvolta cariera. Când Peștii și Taurul se întâlnesc, cele mai nebunești planuri sunt probabil să devină realitate. Întâlnirea are loc în jurul datei de 12 aprilie printr-o alianță frumoasă între Mercur și Venus: pe partea profesională, inițiativele sale sunt susținute de oameni importanți și competenți.

FECIOARĂ: Pentru Fecioară, anul 2022 este de bun augur. Venus aduce noroc în ceea ce privește finanțele de la 1 ianuarie până la 6 martie. Fecioara este prudentă și nu își face prea multe griji pentru finanțele ei în 2022, începând anul sub cele mai bune auspicii. Stelele par să fie de partea sa, așa că nu trebuie să-și numeri banii prea atent. Ar trebui să existe oportunități mari în cariera sa, dar să păstreze seriozitatea tot timpul și nu se lase păcălită. Va fi însă criticată pentru intransigența sa, care va da roade. Fecioara se impune ignorând privirile și judecățile celorlalți.

Un băiețel de 7 ani a înotat timp de o oră pentru a-și salva tatăl și surioara, aflați în pericol de înec
Articolul anterior
Ina Terescenco, victimă a violenței, și-a deschis sufletul: ,,Doi ani m-am chinuit așa”
Articolul următor