Ultimul discurs în calitate de președinte al lui Barack Obama. A emoționat o lume întreagă

Ieri, Obama a susținut ultimul său discurs în calitate de președinte. Spre deosebire de predecesorii săi, el nu și-a transmis mesajul de adio din cadrul Biroului Oval, ci a mers în Chicago, locul de unde și-a început cariera de politician.

separator

obama_24_0

Obama urmează să predea „ștafeta” succesorului său peste zece zile, astfel că, potrivit tradiției, a susținut ultimul discurs în fața simpatizanților săi, informează The Washington Post. El este mândru că a lăsat în urmă o Americă mai puternică și mai prosperă decât a fost în urmă cu opt ani, când a câștigat primul mandat.

„Dacă v-aş fi spus că vom deschide un nou capitol în relaţiile cu poporul cubanez, vom opri programul nuclear iranian fără să tragem un singur foc şi îl vom elimina pe creierul atentatelor de la 11 septembrie; dacă v-aş fi spus că vom obţine pentru toţi dreptul la căsătorie, că vom obţine asigurare medicală pentru încă 20 de milioane de cetăţeni… dacă v-aş fi spus toată acestea, aţi fi spus că ţintim cam sus. Dar asta am făcut. Asta aţi făcut voi.”

Obama nu a uitat să mulțumească și familiei sale pentru sprijinul pe care i l-a oferit în acești opt ani și în special soției sale, care a fost un reper pentru el, scrie click.ro:

„O nouă generaţie ţinteşte mai sus pentru că te-a avut pe tine drept model. Am fost mândru de tine şi ţara a fost mândră de tine. Malia şi Sasha, din tot ce am făcut în viaţă, cel mai mult mă mândresc cu faptul că sunt tatăl vostru”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua o vizită la Chișinău

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a confirmat că secretarul de stat Antony Blinken va efectua o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul acestei vizite, programată pentru miercuri, Blinken va anunța un nou pachet de asistență americană destinat Moldovei.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, secretarul de stat va avea întâlniri cu președinta Maia Sandu și cu alți oficiali de rang înalt. Scopul principal al discuțiilor va fi reafirmarea sprijinului SUA pentru progresele Moldovei în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pentru securitatea energetică a țării, transmite newtv.md.

Vizita face parte dintr-un turneu care include și o deplasare la Praga, desfășurându-se în perioada 28-31 mai. Aceasta va fi a doua vizită a lui Antony Blinken la Chișinău, după cea din martie 2022.

Presa din România a speculat anterior despre această vizită, citând surse oficiale care au indicat discuții în desfășurare între reprezentanții Republicii Moldova și cei ai SUA cu privire la deplasarea secretarului de stat american.

Prin această vizită, SUA își reconfirmă angajamentul de a susține Republica Moldova în eforturile sale de integrare europeană și de a asigura stabilitatea energetică, evidențiind importanța parteneriatului strategic dintre cele două țări.

Spania atrage un număr record de turişti şi se apropie de Franţa

Spania a înregistrat o creştere de 13 milioane de turişti în 2023, care a ridicat numărul de vizitatori internaţionali la un nou record de peste 85 de milioane, aproape dublu faţă de populaţia sa, potrivit unui clasament realizat miercuri de agenţia de turism a ONU.

Foto: Mediafax

Spania a depăşit SUA pentru a deveni a doua cea mai vizitată ţară din lume în 2017 şi de atunci a încercat să reducă diferenţa faţă de Franţa. Guvernul francez îşi promovează poziţia de „prima destinaţie turistică din lume”, iar numărul turiştilor a crescut cu 7 milioane, ajungând la 100 de milioane anul trecut, transmite mediafax.ro.

Boom-ul Spaniei reprezintă un impuls economic pentru ţara în care turismul reprezintă 12-13% din PIB, dar este, de asemenea, o durere de cap pentru guvern, deoarece alimentează o reacţie de respingere şi un sentiment de saturaţie în rândul unor spanioli.

În zonele fierbinţi, de la Insulele Canare până în Ţara Bascilor, afluxul de vizitatori stârneşte „turistofobie” în rândul localnicilor din cauza unor probleme precum noile staţiuni inestetice, creşterea preţurilor de închiriere, comportamentul neadecvat şi utilizarea excesivă a apei.

Ca răspuns, autorităţile locale iau măsuri drastice, printre care se numără taxe de turism, interdicţii privind noile locuinţe de vacanţă şi reglementări stricte privind apartamentele de închiriat de tip Airbnb.

Insulele Canare au devenit luna trecută centrul reacţiei împotriva turismului, zeci de mii de locuitori ieşind în stradă în cadrul unor proteste sub sloganul „Insulele Canare sunt epuizate”.

Turismul balnear rămâne principala atracţie a Spaniei, iar anxietatea provocată de războiul din Orientul Mijlociu a atras călători care altfel ar fi putut merge în „ţări care se conturau ca fiind concurente, precum Turcia, Tunisia şi Egipt”, a declarat Pablo Díaz Luque, profesor de economie la Universitat Oberta de Catalunya.

A apărut un nou cartonaș în fotbal: Pentru ce va fi folosit

O nouă regulă apare în fotbal. Va fi introdus cartonașul roz, dar nu pentru a pedepsi o echipă, așa cum este cel roșu, de exemplu. O competiție majoră va testa pentru prima dată acest cartonaș. Iată pentru ce va putea fi folosit, scrie playtech.ro.

În ultima perioadă s-a vorbit despre introducerea cartonaşului albastru, care va echivala cu o suspendare temporară din meci, de zece minute, fotbalistul avertizat urmând apoi să revină pe teren. Dar până va apărea acesta, a fost introdus cartonașul roz și va fi testat, în premieră, la Copa America 2024.

Arbitrul va arăta cartonaşul roz unui fotbalist care suferă o contuzie sau este suspect de traumatism cranian, permiţându-i antrenorului să îl înlocuiască, chiar dacă a operat toate cele cinci schimbări permise de regulament.

Direcția Competiții și Operațiuni a CONMEBOL a anunțat că, celor cinci modificări pe echipă autorizate prin regulament, li se va adăuga o potențială a șasea, prin cartonaşul roz, pentru a se avea grijă de sănătatea fotbaliștilor.

Aceasta este o înlocuire suplimentară în cazul suspectării unei traumatism la nivelul capului”, se arată în comunicatul dat publicităţii.

CONMEBOL a transmis că această regulă se va aplica și la următoarele turnee pe care le va organiza.

De asemenea, International Football Association Board (IFAB) a aprobat această modificare, dar a lăsat la latitudinea organizatorilor de competiții individuale să le pună în aplicare. Cartonașul va putea fi folosit de echipe o singură dată într-un mec.

Un actor celebru şi-a pozat soţia dezbrăcată după care a postat fotografia pe Instagram
Articolul anterior
A ajuns de nerecunoscut! Parcul Valea Trandafirilor complet devastat
Articolul următor