Specialiștii avertizează! Cantități mari de pește infestat cu paraziți ajung la vânzare în Moldova

Potrivit experților de la ANSA în țara noastră ajung loturi mari de pește oceanic infestat cu paraziți, iar pentru că peștele congelat nu poate fi verificat de fiecare dată la vamă, consumatorii ar trebui să fie atenți la condițiile de preparare a peștelui pentru a evita intoxicațiile. Specialiștii afirmă că în peştele sărat, cum ar fi scrumbia, macroul şi heringul, se dezvoltă cei mai mulți paraziți.

separator
sssss

Aproape 70 la sută din peştele care ajunge în piețele din țară conţine paraziţi, care pot provoca alergii şi intoxicaţii. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor spun că, deşi loturile importate sunt verificate la vamă, este dificil să controleze fiecare produs în parte.

Potrivit specialiștilor, în peştele sărat, cum ar fi scrumbia, macroul şi heringul, se dezvoltă cei mai mulți paraziți.

Pentru a evita intoxicaţiile, specialiştii recomandă oamenilor să cumpere scrumbie fără cap şi intestine.

Anual, în Moldova sunt importate peste 20.000 de tone de peşte. O mare parte din el conţine paraziţi şi larve, care însă mor dacă peştele îngheţat  este gătit la o temperatură mai mare de 60 de grade.

„Acest proces ne creează şi nişte mari dificultăţi de a verifica starea lui de sănătate şi calitate, fiindcă ajunge în ţară îngheţat, este complicat de a-l verifica, mai ales fiecare peşte în parte”, a precizat Gheorghe Gaberi, director general ANSA.

Consumul produselor marine crude sau semicrude este periculos pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor.

„Reacţiile alergice pot să se manifeste la nivel de artrite, pot să se manifeste la nivel de dereglări gastrointestinale, se pot manifeste în formă de edeme anginice”, a spus Ion Toma, director adjunct ANSA.

În același timp, peştele care creşte în bazinele acvatice din ţara noastră nu este dăunător. Potrivit specialiștilor, paraziţii se dezvoltă în branhii sau sub solzi.

Vânzătorii din pieţe spun că produsele de pe tarabele lor sunt verificate zilnic:

„Peştele acesta e adus din Norvegia şi Argentina. Este laboratorul, noi în fiecare dimineaţă suntem verificaţi, avem controale, peştele e calitativ.” 

Oamenii spun peştele este de nelipsit de pe mesele lor, iar în funcție de aspectul exterior, își dau seama dacă marfa este proaspătă sau nu:

„Carne nu mănânc deloc, nu mi se poate şi, la fiecare două zile, nu prăjesc peşte, dar îl fac în cuptor. Mă uit peştele să fie frumos.”

Pentru a evita posibilele intoxicaţii, specialiştii recomandă ca peştele să fie congelat la o temperatură de minus 20 de grade pentru cel puţin 24 de ore. O altă soluţie este şi tratamentul termic la peste 60 de grade.

sursa: www.publika.md

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Ei sunt cei mai buni studenți de la UTM
Articolul anterior
Ksenia Sobchak și-a arătat fiul
Articolul următor