Tratează complet răguşeala, tusea şi durerea de gât!

Sezonul virozelor e la apogeu și riscăm să ne îmbolnăvim ușor de răceală, nas înfundat, durere de gât, răguşeală, febră sau tuse. Pentru a trata rapid semnele supărătoare, deseori apelăm la o listă întreagă de medicamente cu acțiune simptomatică, unele – pentru a ne scăpa de inflamație în gât, altele – pentru a combate tusea, secrețiile nazale, răguşeala, febra. În funcţie de complexitatea simptomelor, e nevoie de cel puţin 4-5 remedii pentru a scăpa de o simplă răceală! Dar, știai că există medicamente ce acționează simultan asupra inflamației gâtului, mucoasei nazale, laringelui şi a bronhiilor?

separator

tttt-7Durerea de gât, tusea și răgușeala sunt semne specifice afecțiunlor virale sezoniere.

În 75-80% cazuri durerea de gât este provocată de acţiunea virusurilor ce atacă organismul la nivelul căilor respiratorii superioare sau inferioare.

Tusea indică prezenţa unui proces inflamator la nivelul faringelui, laringelui, traheii, bronhiilor sau plămânilor. Un simptom deloc de neglijat în sezonul rece, tusea poate cauza probleme dacă nu este tratată la timp, întrucât prezintă un simptom de severitate în afecţiuni precum faringita, bronşita, traheobronşita sau pneumonia.

Pe de altă parte, senzaţia de usturime, iritaţie, disconfort în gât şi tuse sunt însoţite de răguşeală sau disfonie, un semn comun de afectare a laringelui şi corzilor vocale.

De ce suferi de tuse, răgușeală sau durere de gât?

Apariţia anumitelor simptome în cadrul unui episod de răceală este determinată de acţiunea a diverse tipuri de virusuri. În timp ce expunerea la adenovirus determină în mod special inflamaţia faringelui, amigdalelor, mucoasei nazale şi conjunctivei, iar paragripa cauzează mai ales răguşeală, virusul gripei afectează mai cu seamă mucoasa traheii, faringelui, nasului, fapt ce determină apariţia tusei, durerilor de gât sau secreţiilor nazale.

Indiferent de tipul afectării virale, prezenţa unor semne asociate precum tusea, durerea de gât şi răguşeala necesită selectarea unui remediu potrivit, care să combată, deopotrivă, toate simptomele bolii.

Preparatul german ISLA manifestă acţiune antiinflamatoare sistemică la nivelul mucoasei gâtului, traheii, laringelui şi bronhiilor.

islaPe lângă efectul antiinflamator, datorită conţinutului de Cetraria Islandica (muşchi de piatră, lichen de Islanda sau muşchi de munte), ISLA are acţiune protectoare, calmantă, emolientă, expectorantă, regenerantă şi antibacteriană asupra mucoasei căilor respiratorii.

ISLA conţine substanţe cu proprietăţi  mucilaginoase, antiinflamatoare, antitusive, precum glicani, lichenina și izolehinina. În plus acidul lichenic are activitate antibacteriană contra stafilococilor, streptococilor, micobacteriilor. Taninurile conţinute în muşchiul de piatră manifestă acțiune regenerantă și bactericidă.

ISLA elimină inflamaţia gâtului, bronhiilor și corzilor vocale, hidratează mucoasa respiratorie, calmează iritaţia, senzaţia de arsură, disconfortul şi uscăciunea mucoasei.

ISLA se administrează în tratamentul răguşelii, tusei, iritaţiilor şi durerilor de gât, din primele ore de boală şi previne apariţia complicațiilor laringitei, faringitei, amigdalitei, bronşitei.

Ce avantaje prezintă administrarea preparatului ISLA?

isla– Isla conține 80 mg extract apos de Cetraria Islandica (mușchi de Islanda), fiind disponibil în două forme farmaceutice: Isla-Moos şi Isla-Mint, care conţine în plus de muchi de Islanda şi ulei esențial de mentă. Ambele forme conțin, de asemenea, un extract de flori de salcâm;

-Isla este un remediu pe bază de plante ce confera siguranţă în ceea ce priveşte folosirea preparatului la copii de la 4 ani şi adulţi, fără reacţii adverse grave;

-Isla se livrează sub formă de pastile gelatinoase pentru supt şi nu răneşte mucoasa gurii și gâtului;

-Isla este produs de compania germană Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG;

-Medicamentul nu conține zahăr și coloranți!

ISLA manifestă acţiune complexă asupra mucoasei căilor respiratorii (acţiune protectoare, emolientă, antiinflamatoare, antibacterienă, regenerantă, imunostimulatoare) în caz de răgușeală, iritaţie, senzaţie de mâncărime, arsură şi durere în gât, tuse.

Preparatele Isla sunt eliberate în farmacii fără prescripție medicală și sunt la îndemâna fiecărei familii în sezonul rece!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Eurovision Moldova 2017! Iată lista candidaților care au depus dosarele de participare la concurs
Articolul anterior
Dana Rogovski participă la Eurovision! Ascultă-i piesa din concurs!
Articolul următor