Meteorologii ne aduc doar vești frumoase pentru săptămâna aceasta. Vremea se încălzește în toată țara. Primăvara vine cu temperaturi generoase și mult soare.
Temperaturile vor fi mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, cu maxime ce vor atinge chiar și 17 grade Celsius.
Totodată, temperaturile minime se vor încadra între 0 și +3… +5 grade Celsius.
Potrivit meteorologilor, joi vor cădea ploi slabe în nordul și centrul Moldovei.
Vom avea parte de vreme frumoasă și în weekend.
Ziua Drapelului de Stat va fi marcată duminică
Sărbătorirea Zilei Drapelului de Stat va avea loc duminică în Republica Moldova,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Serviciul de presă al Guvernului a anunțat că drapelul de stat va fi arborat în mod solemn la ora 8.00 pe 27 aprilie în cadrul unei ceremonii oficiale în fața clădirii Guvernului. La eveniment vor participa liderii țării, deputați și miniștri. Ziua Drapelului de Stat, a fost instituită în urma unei decizii parlamentare din 1990, când deputații au stabilit tricolorul ca drapel național al Republicii Moldova.
„Ziua Drapelului ne reamintește că tricolorul este o legătură între generații și o garanție a unui viitor comun, un simbol prezent în toate momentele de mândrie națională – de la podiumurile competițiilor internaționale până la misiunile de menținere a păcii și succesele diasporei”, a declarat guvernul într-o declarație.
Spectacol invizibil, dar puternic: În R. Moldova a fost înregistrată o furtună geomagnetică de nivelul 6
Soarele este la apogeul activității sale, iar cerul devine scena unor spectacole invizibile, dar puternice. O furtună geomagnetică cu un indice Kp de 6 a fost înregistrată joi dimineață, în jurul orei 4. Este un nivel moderat, care nu a provocat pagube, însă anunță o perioadă agitată din punct de vedere cosmic, scrie info1.md.
Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic al UTM, Soarele trimite în aceste zile un val de particule spre Pământ. Când ajung în câmpul magnetic al Terrei, aceste particule pot provoca furtuni geomagnetice. În funcție de intensitate, ele pot influența comunicațiile, sistemele electrice și chiar genera spectaculoasa auroră boreală.
„Iată aici, pentru astăzi, prognoza ne arată o furtună magnetică la nivelul 6, apoi scade la 3-2, și se ridică din nou la 5-6 începând cu 1 mai.”
Activitatea solară urmează un ciclu de 11 ani, iar acum ne aflăm în vârful acestui ciclu. Asta înseamnă mai multe pete solare și un soare mai agitat. Anul trecut s-a atins punctul maxim. Acum, activitatea începe treptat să scadă, spune Vitalie Chistol, șeful Observatorului Astronomic.
„La minim, nu se vede nicio pată pe Soare. Acum vedem foarte multe. Aceste pete sunt legate de activitatea magnetică și de furtunile solare.”
Deși în Moldova riscul este minim, în regiunile polare furtunile puternice pot afecta chiar și rețelele electrice.
„Câmpul magnetic variabil poate crea curent electric. Asta poate duce la arderea siguranțelor sau a aparatelor electronice – dar doar în cazul unei furtuni foarte puternice.”
Medicii spun că furtunile geomagnetice nu influențează direct sănătatea, dar unii oameni afirmă că resimt dureri de cap sau stare de disconfort în astfel de perioade.
„A fost, într-adevăr. Dureri de cap puternice.”
„Nu am simțit nimic. Ca de obicei, nu simt dereglări.”
Ultima furtună geomagnetică a fost vizibilă în noaptea de 1 ianuarie 2025, atunci a fost observată și aurora boreală.
O agenție elvețiană va acorda suport Parlamentului R. Moldova
Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare va sprijini consolidarea funcțiilor de bază ale Parlamentului, în următorii patru ani. Șeful legislativului, Igor Grosu, a discutat cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției, Guido Beltrani, despre Proiectul „Consolidarea democrației parlamentare în Moldova (PADEM)”, care a fost lansat recent,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pentru a spori capacitățile instituționale ale Parlamentului, Proiectul PADEM este structurat în trei componente de bază. Este vorba despre procesul legislativ, controlul parlamentar, reprezentarea și comunicarea. Acțiunile care vor fi implementate urmăresc eficientizarea activității parlamentare, intensificarea cooperării cu societatea civilă, precum și facilitarea transpunerii legislației europene în spațiul național.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a mulțumit pentru suportul acordat. „Avem nevoie să îmbunătățim procesele din cadrul instituției, pentru a ajusta calitatea la viteza cu care ne mișcăm, mai ales acum, când suntem în proces de negocieri cu Uniunea Europeană”, a adăugat șeful legislativului.
Proiectul „Consolidarea democrației parlamentare în Moldova” va fi implementat până la 31 martie 2029 și ar putea fi extins. Acesta include și parteneri externi – Serviciul Parlamentar Elvețian, Institutul Parlamentar din cadrul Parlamentului Republicii Cehe, Adunarea Națională a Ungariei, Parlamentul Croației și Parlamentul Lituaniei.
De menționat că, anterior, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare a mai acordat suport Parlamentului, în baza unui Acord de finanțare, semnat la 1 iulie 2024. Astfel, a fost îmbunătățită infrastructura IT a instituției, iar funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului au participat la un schimb de experiență cu Serviciul Parlamentar Elvețian.