Se întâmplă în Moldova! Sclavie la o fermă din raionul Criuleni. Printre victime era și un minor

Un bărbat de 55 de ani, proprietar al unei ferme de animale, din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, a fost reținut pentru trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă.

separator

În cadrul urmăririi penale, ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au stabilit că suspectul timp de 16 ani a exploatat prin muncă mai multe persoane.

Acesta, acţionând în comun cu alte persoane, neidentificate de organul de urmărire penală au racolat mai multe persoane social-vulnerabile și bolnave psihic, ce nu aveau capacitatea de a-şi dirija acţiunile sale, promițându-le un salariu bine plătit. Victimile erau aduse la ferma de animale, fiind amenințate cu violența fizică și psihică, ulterior, fiind impuse să lucreze în condiţii nefavorabile, fără a fi salarizate.

În urma percheziției efectuate de forțele de ordine la ferma din localitatea Dubăsarii Vechi, a fost depistată o femeie de 35 de ani, doi bărbați cu vârsta 45 și 47 de ani și un copil minor de 8 ani.

Totodată, percheziţii la domiciliul şi în automobilele suspectului, unde au fost depistate şi ridicate documente care aparţin potenţialelor victime ce erau deţinute forţat pe teritoriul fermei, obiecte şi carnete cu notiţe privind evidenţa muncii efectuată ani la rând de victime şi venitul obţinut de suspecţi prin munca acestora. De asemenea, au fost depistate trei arme deţinute legal cu care erau amenințate victimele.

Actualmente, suspectul este arestat pe un termen de 20 de zile în Penitenciarul nr.13 din municipiul Chişinău. Iar victimele au fost plasate la Centrul de reabilitare a victimilor traficului de fiinţe umane pentru a primi asistenţa necesară.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta de la 7 la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

Sursa: stirilocale.md

Dragalin face noi declarații: 40 de judecători ar fi fost șantajați de trei persoane

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, face noi declarații scandaloase. Aceasta susține că circa 40 de judecători ar fi fost șantajați de către conducerea CNA de atunci, dar și de fostul ministru al Justiției, pentru ”a acționa într-un anumit fel”, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

„Chiar din a doua lună de mandat, septembrie 2022, eu am intrat în conflict cu Sergiu Litvinenco, Iulian Rusu și Eugen Rurac, adică ministrul justiției și conducerea CNA, pentru că eu nu eram de acord cum persoanele acestea făceau Justiție în țară. (…) Eu cu aceste trei persoane am vorbit direct, aparte și le-am spus că eu nu o să particip în ceea ce faceți voi, iar dacă știu că în continuare folosiți metodele pe care am aflat că le faceți, eu o să vă pornesc dosare penale”, a declarat Veronica Dragalin la N4.

Mai exact, Dragalin susține că fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, fostul director CNA, Iulian Rusu și fostul șef al Direcției Urmărire penală din cadrul CNA, Eugen Rurac, ar fi folosit informațiile colectate despre judecători și procurori pentru a-i șantaja.

„Eu consider că CNA a obținut multe informații compromițătoare despre procuror și judecători, anume pentru că CNA a pregătit note informative pentru procedura Pre-vetting și pentru confirmarea în funcții a celor 40 de judecători. Deci, ei aveau informații cât de cât compromițătoare poate și această informație era folosită ca să fie șantajați judecătorii să acționeze într-un anumit mod”, a precizat Dragalin.

Reguli privind trecerea frontierei vamale cu medicamente

În contextul sărbătorilor pascale, numeroase persoane aleg să revină acasă, alături de cei dragi sau să călătorească peste hotare. Indiferent de destinație, Serviciul Vamal reamintește cetățenilor cât de important este să fie respectate regulile privind traversarea frontierei cu bunuri și mărfuri, pentru a asigura un flux rapid și sigur în posturile vamale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea timpului de așteptare la frontieră prin respectarea prevederilor legale, declararea corectă a bunurilor transportate și încadrarea în limitele permise pentru uz personal.

În această săptămână, ne propunem să reamintim care sunt regulile de traversare a frontierei vamale cu medicamente, valută, colete, bunuri culturale și alte categorii de obiecte care necesită respectarea unor condiții legale specifice. Primul material informativ este dedicat regulilor de traversare a frontierei cu medicamente.

Medicamentele fac parte din categoria bunurilor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar cu condiția că cantitatea pe care o aveți în bagaje n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație sau pe perioada călătoriei.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoțite și de rețeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

În cazul medicamentelor ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante, chiar dacă în alte țări acestea pot fi eliberate fără rețetă, în Republica Moldova regimul este strict – ele pot fi introduse doar în baza unei prescripții medicale eliberate de un specialist.

Conform legislației naționale, introducerea ilegală a acestor substanțe este calificată drept contrabandă și se pedepsește cu închisoare de până la 8 ani. Exemple de astfel de medicamente includ Modafinil, Alprazolam și Tramadol. Lista completă este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 79/2006.

Pentru mai multe informații, vă încurajăm să contactați Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal, la numărul +373 22 78 88 88, prin chat sau la adresa de e-mail: callcenter@customs.gov.md.

Totodată, dacă optați pentru călătoria cu avionul, vă recomandăm să verificați și cu reprezentanții companiei aeriene eventualele restricții privind transportul medicamentelor.

Rușii vor lipsi de la întâlnirea din Turcia privind securitatea în Marea Neagră

Turcia va găzdui marți și miercuri o întâlnire pentru a discuta problema securității Mării Negre, după o posibilă încetare a focului între Ucraina și Rusia, însă reprezentanții Moscovei nu vor fi prezenți, a declarat Ministerul Apărării de la Ankara, potrivit digi24.ro.

Întâlnirea de la Cartierul General al Forțelor Navale din capitala Ankara, la care vor participa reprezentanți militari din străinătate, va aborda planificarea militară navală pentru menținerea unui mediu pașnic în Marea Neagră, a anunțat ministerul într-un comunicat de duminică.

Fără a preciza care țări vor participa, ministerul a spus că nu vor fi prezenți oficiali ruși printre reprezentanții militari străini. CNN Turk a raportat anterior că o reuniune a reprezentanților delegațiilor Rusiei și Ucrainei pe probleme de securitate în Marea Neagră va avea loc la Ankara în perioada 15-16 aprilie.

Turcia a găzduit pentru prima dată o întâlnire între miniștrii de externe rus și ucrainean în orașul mediteranean Antalya în martie 2022. Aceste eforturi au condus la un acord legat de transportul cerealelor în Marea Neagră în 2022, dar Moscova nu a prelungit acordul după iulie 2023, invocând restricții asupra exporturilor rusești de cereale.

Un băiețel din Capitală a fost născut pe 8 martie însă nu la spital, ci acasă!
Articolul anterior
De Ziua Mondială a Rinichiului, în Moldova a fost lansat Ghidul pentru pacientul dializat!
Articolul următor
Close menu