Păcăleală mioritică la unele agenții de turism din Capitală. Zeci de turişti au fost înşelaţi

Suntem în perioada în care tur-operatorii şi agenţiile de turism îşi vând ca pâinea caldă pachetele turistice pentru vacanţele de vară. Turiştii profită de ofertele generoase, ştiind că în plin sezon preţurile vor fi cu mult mai mari. Dar, ofertele vin la pachet cu riscul de a ajunge în plasa escrocilor. Aceştia îşi ademenesc clienţii cu oferte fierbinţi la preţuri avantajoase.

separator

destinatiieu

Numai anul trecut au avut de suferit zeci de oameni, care nu au mai avut parte nici de vacanţe, dar nici de bani.

Olga Ţugui din Chişinău îşi aminteşte cu cât entuziasm îşi pregătea bagajele pentru a merge cu toată familia dar şi cu o gaşcă întreagă de vecini şi prieteni să petreacă şapte zile de neuitat pe malul mării în Turcia. Se întâmpla în septembrie, anul trecut.

Olga i-a pus în mână şefuluiunei agenţii de turism două mii de euro.  A mai achitat şi pentru familia unei vecine care în acea zi nu avea timp să meargă la agenţie. I-au tot amânat de pe o săptămână pe alta, până li s-a spus tranşant că n-o să plece nimeni, pentru că firma s-ar confrunta cu probleme financiare.

Din grupul de turişti făcea parte şi familia Coţaga din Chişinău.

Ecaterina a fost anunţată de Gheorghe al ei că foaia turistică este cadou de ziua ei de naştere.

Administratorii agenţiei, între care şi primăriţa din Bălţata, Criuleni, Olga Corinciuc, neagă că ar fi înşelat oamenii.

Anchetatorii de la urmărire penală spun că agenţia de turism a înşelat  27 de persoane, iar sumele variază între 1000 şi 1400 de euro.

Angajaţii firmei respective, sunt învinuiţi de escrocherii în proporţii deosebit de mari şi riscă amenzi sau până la patru ani de puşcărie.

De la Agenţia Naţională a Turismului aflăm că anul trecut au fost cu mult mai multe plângeri din partea turiştilor decât în anii precedenţi.

Sursa: www.publika.md

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

Trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători

Poliția de Frontieră anunță că în dimineața curentă se atestă trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Autoritățile de frontieră anunță că lucrează la capacitate maximă și aplică măsuri de fluidizare a traficului, însă aglomerația rămâne semnificativă.

Pentru evitarea întârzierilor, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să aleagă din timp rute alternative, precum PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.

Pentru planificarea eficientă a călătoriilor, șoferii și pasagerii sunt îndemnați să consulte hărțile online și să acceseze informații în timp real despre starea traficului pe pagina oficială a Poliției de Frontieră: border.gov.md.

Încă 8 luni de închisoare pentru un tânăr care a încercat să evadeze în timp ce era transportat spre penitenciar

Procuratura municipiului Chișinău informează despre pronunțarea unei sentințe de condamnare într-un caz de evadare din arestul preventiv, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Un tânăr de 25 de ani a fost recunoscut vinovat de evadare din locurile de deținere și condamnat la 8 luni de închisoare, printr-o sentință emisă recent de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Potrivit probelor administrate de procurori, la 10 iunie 2024, inculpatul, aflat în arest preventiv, a încercat să evadeze după o ședință de judecată, în timp ce era transportat înapoi către Penitenciarul nr. 13. Aflat în dubița autospecialei de tip „Ford Transit”, acesta a manifestat un comportament agresiv, reușind să forțeze grila și geamul vehiculului, strecurându-se în exterior în timp ce autospeciala se deplasa pe bulevardul Ștefan cel Mare din municipiul Chișinău.

Fapta infracțională a fost dejucată rapid de angajații Serviciului Escortă și Pază al BDE al DP Chișinău, care au intervenit prompt și l-au reținut în apropierea locului incidentului.

În cadrul ședinței de judecată, inculpatul a declarat că recunoaște în totalitate săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu, cauza în privința acestuia fiind examinată în procedură simplificată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Victor Micușa: “Frizerii pot ajuta clientele să-și ridice nivelul de autoestimare”
Articolul anterior
S-a găsit mama copilei de 3 ani care umbla singură pe holurile unui centru comercial din Capitală
Articolul următor
Close menu