S-a născut în inima Codrilor Tigheciului din satul Pleșeni. Acolo a copilărit și a cântat pentru prima oară pe scăunelul de la grădinița din sat, așa susținea primele concerte în fața copiilor și a educatoarelor. A fost o elevă sârguincioasă la școală și a combinat cu succes orele de muzică de la Școala de arte pentru copii cu temele de la română și concertele din cadrul sărbătorilor locale. A urmat studii de pedagogie muzicală la Colegiul din Cahul, iar atunci când a venit momentul să își ia zborul de la cuibul părintesc, Stela Botez a venit la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Ea este fata cu cobza, așa cum au poreclit-o în România, și este unică datorită acestui instrument. Proiectul ei înseamnă cântece vechi arhaice, ,,folclor virgin,, cum le mai spune Stela, interpretate doar voce – cobză, așa cum se cânta pe vremea lui Barbu Lăutarul.
Stela Botez este interpreta cu multă inspirație. Îi place să scrie texte și melodii și se simte împlinită atunci când își cântă propriile trăiri sufletești. Fiecare cântec compus de ea, este ca un copil născut frumos și crescut cu grijă. Astfel, repertoriul interpretei devine vast prin tematicile diverse ale cântecelor populare din repertoriul propriu. Când ți-e dor de sat, asculți Drag mi-a fost întotdeauna, când petreci la masă cu neamurile, ridici paharul cu Bun îi vinul cel bălan, iar când te răscolesc amintirile dragostei din trecut, te regăsești în Cine joacă două fete. În iarna lui 2015 a lansat primul album de colinde de Crăciun Un colind și-o voie bună.
Actorul Andrei Sochirca este cel care a provocat-o pe interpretă să facă actorie, dar nu pur și simplu, ci să joace 7 roluri de femei diferite și să cânte muzică jazz în comedia muzical-teatrală Povestea Omului. Rolurile din spectacol i-au adus nominalizarea la premiul pentru Cel mai bun debut în actorie din cadrul Galei UNITEM. Așa a descoperit Stela Botez teatrul, și i-a plăcut astfel încât îl folosește și în muzică, jucându-și rolurile principale din videoclipuri.
Petrecerile private înfrumusețează o altă parte a vieții artistei. Stela Botez susține că nunta sau cumetria este tot un fel de scenă, doar că publicul se relaxează ospătând la masă sau dansând. Aici interpreta combină muzica populară cu cea de estradă fiind acompaniată de minunații instrumentiști din Taraf de Lux. Împreună cu colegul ei, Dorin Pănuță, au pus bazele formației încă din 2009 și de atunci au făcut sărbătoare la sute de nunți, au încântat cu vocile lor pentru sute de miri și mirese care ulterior au jucat și cumetriile copiilor lor, tot cu muzica Taraf de Lux. În calitate de interpretă și moderatoare, Stela Botez optează pentru nunta cu tradiții strămoșești românești și crede că cea mai frumoasă nuntă este cea tradițională pentru că obiceiurile o fac mai interesantă.
Stela Botez este o femeie simplă și sociabilă, dar alege oamenii cu care interacționează, îi place stabilitatea și ordinea în geantă și în gânduri, dar gustă cu plăcere din provocările vieții și ale artei, este o femeie cu viziuni moderne asupra vieții, dar păstrează valoarea adevărată a lucrurilor, este femeia în pas cu noile tendințe, dar abordează stilul popular de viață. Stela Botez trăiește clipa și nu are timp să se plictisească, ci din contra, și-ar mai dori câteva minute în plus pentru pasiunile sale: cititul, brodatul și plimbările în parc.