Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, la finalul lunii martie. În acest weekend, mai exact în dimineaţa zilei de 26 martie, va avea loc trecerea la ora de vară, așa că va trebui să dăm ceasurile cu o oră înainte, ceea ce înseamnă că în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră.
Astfel, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore, deoarece ora 03:00 va deveni ora 04:00.
Trecerea la ora de vară se face pentru a profita la maxim de orele de lumină solară și a face economie de energia electrică folosită pentru iluminatul public și privat pe timpul verii. Schimbarea de oră poate fi resimțită mai intens de către copii, vârstnici și cei care suferă de boli cardiace, reumatice sau neurologice. Fenomenul poate cauza nervozitate, tulburări de somn, creșterea poftei de mâncare, schimbarea metabolismului, afectarea puterii de concentrare a creierului.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
Totuși, nu este cazul să ne alarmăm. Potrivit medicilor, organismul are nevoie de 5-7 zile pentru a se adapta la ora de vară, pentru că trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-a obişnuit. De asemenea, studiile arată că ţările cu mai multe ore de lumină naturală pe zi, precum este și Republica Moldova, au locuitori mai fericiţi.
Cum să combați efectele negative ale trecerii la ora de vară?
Dr. Cristina Preda, specialist în medicină de familie, enumeră patru reguli de bază care îți vor face mai ușoară trecerea la ora de vară. Așadar:
1. Să te culci cu o oră mai devreme. În primele zile de la trecerea la ora de vară, ne vom simţi mai obosiţi. Pentru a compensa într-un fel ora pierdută am putea să ne culcăm cu o oră mai devreme decât în mod normal.2. Să folosești deşteptătorul. În primele zile de la schimbarea orei există riscul să adormim dimineața, deoarece organismul funcţionează pe orarul vechi. Setarea unei alarme și organizarea timpului va fi de ajutor.
3. Mânâncă legume de sezon. Urzicile, spanacul, salata, ceapa verde, leurda sunt doar câteva dintre legumele de sezon care au un conţinut ridicat de vitamine, nutrienţi esenţiali pentru organism, care conferă energie pentru a face faţă tranziţiei la ora de vară.
4. Sportul trebuie să facă parte din rutina zilnică. Sportul este unul dintre cei mai eficienţi stimuli energizanţi. 30 de minute de mişcare în fiecare zi. Astfel, mersul pe jos, pe role sau pe bicicletă pot fi activităţi ideale de energizare.
Cu atât mai mult, zilele lungi de vară îți oferă oportunitatea să faci multă mișcare sănătoasă, fie că practici exerciții de gimnastică acasă, alergi în parc sau mergi în mod regulat la sala de sport.