10 beneficii pe care le poți obține dacă bei în fiecare dimineață apă cu lămâie

De cum te trezești, începe ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie. Nu cu cafea și nici cu micul dejun. Este sfatul nutriționiștilor, care susțin că un pahar de apă plată cu suc de lămâie proaspăt stors poate face minuni în organism. Iată 10 beneficii pe care ți le aduce acestă băutură minune.

separator


apa cu lamie1. Stimulează digestia

Lămâia este un tonic digestiv. Îți ajută stomacul la digestie și stimulează întreg tractul gastrointestinal și chiar are un impact pozitiv asupra bacteriei Helicobacter pylori. Dacă bei un pahar de apă plată cu lămâie în fiecare dimineață, te vei simți mai energic, vei scăpa de constipație și de toate neplăcerile care vin la pachet cu problemele digestive.

Societatea Americană a Cancerului recomandă lămâia pentru că poate vindeca 12 forme ale cancerului. De asemenea, previne răspândirea celulelor cancerigene și are un efect de 10.000 de ori mai puternic decât medicamentele și tratamentele împotriva cancerului.

2. Detoxifiază organismul

Apa cu lămâie îți curăță sistemul digestiv de orice toxine care au stat peste noapte în corpul tău. Lămâia este un diuretic natural și îți ajută corpul să se detoxifice. Conținutul mare de vitamina C ajută și el la eliminarea impurităților din sânge și contribuie la o piele mai curată și mai sănătoasă.

3. Stimulează sistemul imunitar

Lămâile sunt bogate în potasiu, element care stimulează creierul și controlează presiunea sanguină. Asta înseamnă că ești protejat pe termen lung împotriva bolilor cardiace și a dereglărilor de tensiune. Conținutul de vitamina C îmbunătățește absorbția fierului din organism, iar fierul joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, ajută foarte mult sistemul limflatic, care funcționează în tandem cu sistemul imunitar.

apa cu lamaie

4. Hidratează sistemul limfatic

Mulți medici consideră că un sistem limfatic deshidratat poate reprezenta una dintre cauzele principale pentru diverse afecțiuni. Lipsa de apă și fluide esențiale din sistemul limfatic te pot face să te simți obosită și înceată, conducând la apariția altor neplăceri precum constipație, somn de proastă calitate și cu întreruperi, tensiune scăzută sau crescută, stres și o funcționare a creierului mai proastă.

Beneficiul consumului de apă cu lămâie  de dimineață este acela că ajută la hidratarea întregului sistem limfatic ceea ce nu numai că va combate toate simptomele menționate anterior, ci va îmbunatăți sistemul imunitar.

5. Echilibrează nivelul pH-ului

Apa cu lămâie ajută la echilibrarea nivelului pH-ului. Deși lămâia este un aliment acid, când ajunge în corp devine unul din cele mai puternice alimente cu efect alcalinizator. Conține atât acid citric cât și acid ascorbic, ambele sunt foarte ușor de metabolizat și favorizează absorbția mineralelor în sânge.

6. Menține frumusețea pielii

Conținutul de vitamina C și antioxidanți ajută lacombaterea radicalilor liberi, de asemenea conferă acestui fruct capacitatea de a menține frumusețea pielii: atenuează ridurile și te ajută să scapi de punctele negre.

7. Are proprietăți vindecătoare

Sucul de lămâie este considerat pe scară largă un remediu casnic pentru vindecarea urmelor acneei și asta deoarece citricile în general și lămâile în particular conțin acid alfa-hidroxi care ajută la o exfoliere mai rapidă a pielii și stimulează regenerarea tesuturilor pielii. Aceasta ajută la o estompare a urmelor coșurilor mult mai rapidă decât în absența sucului de lămâie.

apa cu lamie1

8. Împrospătează respirația

Ați dat vreodată mâinile cu suc de lămâie pentru a scăpa de un miros urât? Este foarte dificil să neutralizați mirosurile urâte. Același remediu popular poate fi folosit împotriva respirației urât mirositoare cauzate de alimentele ce au un miros puternic precum usturoiul, ceapa sau peștele.

Împrospătați-vă respirația consumând un pahar de apă cu lămâie dimineața și după fiecare masă. Este considerat că lămâia stimulează producerea salivei, iar apa ajută la prevenirea senzației de gură uscată, care duce la apariția respirației urât mirositoare cauzată de înmulțirea rapidă a bacteriilor.

 

9. Contribuie la pierderea în greutate

Un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție și Biochimie Clinică a demonstrat că în cazul șoarecilor, antioxidanții, și anume polifenolii, ce se conțin în lămâi ajută semnificativ la reducerea creșterii în greutate cauzată de un regim alimentar bogat în grăsimi. În afară de aceasta, s-a îmbunătățit și rezistența la insulină.

În timp ce același efect nu a fost demonstrat în cazul oamenilor, există un stereotip înrădăcinat că apa cu lămâie ajută la slăbire. Totuși, rămâne de văzut dacă acest lucru se datorează consumului unei cantității mari de apă și senzației de sațietate sau lămâilor.

10. Contribuie la prevenirea apariției pietrelor la rinichi

Acidul citric din lămâie poate ajuta la prevenirea formării calculilor renali. UW Health recomandă consumul unei cantități mai mari de acid citric pentru a micșora riscul formării pietrelor la rinichi. Consumul apei cu lămâie oferă nu doar o cantitate mai mare de acid citric, dar însăși apa necesară pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi. Jumătate de cană de suc de lămâie conține aceeași cantitate de acid citric ca și în diverse prescripții medicale.

Notă: Utilizați întotdeauna lămâi proaspete și nu uitați să vă protejați dinții deoarece citricele sunt acide.  Așa că beți apa cu lămâie cu un pai.

Sursa: tasty-yummies.com

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

O femeie însărcinată cu tripleți a născut natural de două ori în șapte zile. Cum a fost posibil?
Articolul anterior
Băile fierbinți te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, însă nu sunt indicate tuturor
Articolul următor