Meteorologii ne anunță că astăzi, pe parcursul zilei, vom avea parte de vreme frumoasă și mai caldă decât în mod normal pentru jumătatea lunii aprilie. Cerul va fi variabil pe întreg teritoriul țării, însă nu sunt prognozate ploi.
De asemenea, vremea fi frumoasă și în noaptea de Înviere, atunci când temperaturile se vor situa între +4 grade Celsius, în zonele de nord ale țării, și + 7 grade, în raioanele de sud. Chiar dacă va fi rece, la noapte NU sunt așteptate ploi.
Duminică, în prima parte a zilei, vremea va fi caldă în continuare, dar în orele după-amiezii instabilitatea atmosferică se va instala. Vor fi averse și descărcări electrice.
Luni, în a doua zi de Paște, vremea se va răci. Vom avea temperaturi cuprinse între +9 și +14 grade Celsius pe timpul zilei și +2.. +7.. grade noaptea. Temperaturile vor continua să scadă pe parcursul săptămânii întregi.
Avertizările salvatorilor – lansarea focurilor de artificii reprezintă un pericol eminent!
În perioada sărbătorilor de iarnă Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să evite lansarea focurilor de artificii, pentru ca bucuria Crăciunului să nu fie umbrită de evenimente nedorite,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
În acest sens, salvatorii avertizează că utilizarea materialelor pirotehnice reprezintă un pericol pentru siguranța și viața personală, acestea cu ușurință pot să provoace incendii de proporții, arsuri, traumatisme, dar și diverse incidente grave.
De aceea, pentru prevenirea situațiilor de risc în perioada magică a sărbătorilor de iarnă, salvatorii îndeamnă cetățenii să nu lanseze artificii și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare.
Totuși, oamenii care optează pentru lansarea focurilor de artificii, sunt îndemnați să țină cont de recomandările specialiștilor. Astfel, este interzisă lansarea materialelor pirotehnice de la balcoane, în holuri, în curțile blocurilor de locuit, cât și în apropierea caselor, vehiculelor, spațiilor forestiere, locurilor aglomerate, dar și în zonele cu acces limitat.
De asemenea nu se recomandă purtarea articolelor pirotehnice în buzunare, ținerea acestora în mâini, precum și îndreptarea artificiilor în direcția oamenilor și animalelor.
O atenție deosebită în perioada sărbătorilor de Crăciun, trebuie acordată și regulilor de siguranță în procesul de împodobire a pomului și decorare a locuințelor. Pompierii îndeamnă oamenii să evite amplasarea bradului în apropierea surselor de căldură și a materialelor combustibile, cum ar fi draperiile și piesele de mobilier. Bradul trebuie să fie fixat în condiții de siguranță pe un suport metalic, iar crengile acestuia nu trebuie să atingă tavanul casei.
Mai mult, este interzis aprinderea lumânărilor în apropierea pomului, indiferent daca este natural sau artificial, acesta se poate cu ușurință să se aprindă, provocând incendii de proporții. Totodată, în vederea prevenirii unui scurt circuit care ar putea genera un incendiu, pompierii îndeamnă oamenii să deconecteze instalațiile și ornamentele electrice pe timp de noapte și atunci când părăsesc locuința.
Salvatorii reamintesc tuturor cetățenilor că un comportament responsabil poate salva vieți omenești, iar pentru a ne bucura de magia sărbătorilor de iarnă alături de cei dragi este important să respectăm regulile de securitate personală.
Tot mai mulți delfini mor din cauza petrolului rusesc scurs în Marea Neagră
Mai mulți delfini au murit în Marea Neagră din cauza petrolului vărsat, după ce două tancuri petroliere au fost avariate în urma unei furtuni, la mijlocul acestei luni, potrivit unui raport care citează un expert în mediu, informează agenția de presă germană Deutsche Presse-Agentur (DPA), scrie libertatea.ro.
Un număr de 11 delfini morți au fost găsiți în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a informat agenția rusă de stat Ria Novosti, citând-o pe Tatiana Belei, directoarea centrului de mediu Delfa.
Petrolul curge și acum din cele două tancuri care s-au răsturnat pe 15 decembrie Petrolul continuă să se scurgă din cele două tancuri petroliere care s-au răsturnat pe 15 decembrie, în timpul unei furtuni, în Strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov.
Petrolul este adus de valuri pe plaje pe o distanță de zeci de kilometri, afectând nu doar regiunea Krasnodar, ci și Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Aproximativ 8.000 de voluntari curăță în prezent plajele, conform rapoartelor. Aceștia au salvat 700 de păsări acoperite cu ulei, a declarat guvernul regional. Delfinii, specii pe cale de dispariție Nu au fost furnizate informații despre numărul total al viețuitoarelor ucise de scurgerea de petrol.
Marea Neagră găzduiește trei specii de delfini: delfinul cu bot gros de la Marea Neagră, delfinul comun și marsuinul. Toate cele trei sunt incluse în Cartea roșie a speciilor aflate pe cale de dispariție.
Recomandări pentru călători privind alegerea traseelor de traversare a frontierei
În contextul sărbătorilor de iarnă, Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal vin cu următoarele recomandări pentru a asigura un trafic transfrontalier fluid și o experiență plăcută pentru toți călătorii,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Pe măsură ce ne apropiem de sărbători, se așteaptă o intensificare semnificativă a traficului de persoane și vehicule la punctele de trecere a frontierei, pe ambele sensuri. Pentru a evita aglomerația și a asigura un control eficient, echipele noastre operează în regim intensiv.
Pentru gestionarea situației la frontieră, orientate spre fluidizarea traficului transfrontalier și crearea unui confort cetățenilor la traversarea frontierei de stat, am implementat un set complex de măsuri:
Monitorizare continuă a fluxului pentru a colecta și analiza datele privind timpii de așteptare și perioadele aglomerate;
– Suplinirea personalului în prima linie, utilizând resursele disponibile la capacitate maximă;
– Optimizarea infrastructurii: deschiderea arterelor suplimentare de control și aplicarea procedurii „Revers” acolo unde este necesar;
-Separarea fluxurilor de vehicule (camioane, autoturisme, microbuze/autocare) pentru a reduce blocajele;
-Colaborarea strânsă cu autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, precum și sincronizarea acțiunilor între echipele din teren.
Alternative mai puțin aglomerate
Din datele statistice recente, punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni și Palanca sunt cele mai solicitate.
Recomandăm călătorilor să ia în considerare și alte puncte de trecere a frontierei din apropiere: PTF Leușeni-Albița: puteți opta pentru PTF Leova-Bumbăta (08:00 – 20:00) sau PTF Cahul-Oancea; PTF Sculeni: puteți opta pentru Costești-Stânca sau Lipcani-Rădăuți Prut. PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe: puteți opta pentru PTF Tudora-Starokazacie.
Situația în timp real a punctelor de trecere poate fi consultată pe platformele oficiale: https://border.gov.md/camere-web https://customs.gov.md/ro/traffic
Pentru întrebări suplimentare, contactați: Linia Verde a Poliției de Frontieră: 022 259 717 Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal: 022 788 888
Odată ajunși la frontieră, vă rugăm să manifestați răbdare, înțelegere și respect față de personalul aflat la datorie și ceilalți participanți la trafic.