Un părinte împărtășește din experiența sa: ,,De ce copilul meu nu mănâncă… borș?”

Uneori poate fi dificil să-l obișnuim pe cel mic cu anumite feluri de mâncare, având în vedere că gusturile și preferințele culinare la copii sunt mereu schimbătoare, iar micuțul poate să nu vrea, nici în ruptul capului, să consume un anumit produs, în ciuda faptului că acesta este sănătos și face bine organismului. Deseori, refuzul micuțului de a consuma un anumit fel de mâncare poate prezenta o adevărată provocare pentru un părinte.

separator
IMG_1001-1080x1080

,,Această întrebare m-a urmărit mult timp, îndeosebi când mi s-au făcut sugestii sau remarci că «uite, copilul trebuie să mănânce și puțină sorbitură cu pâinică…”, scrie o tânără mămică, care își împărtășește, pe blog, experiența cu fetița ei. ,,Fără să găsesc vreun răspuns plauzibil, m-am conformat ideii că fetița mea cea mică, Amelia, nu acceptă să aibă în farfurie nimic lichid (poate doar apă sau ceai, pe care tot ea le toarnă din cănuță în farfurie pentru a se juca, stropindu-mă atât pe mine cât și pe ea, și tot ce se află în jurul ei)”.

,,De câte ori o servesc și pe ea din ciorba noastră de la prânz, de atâtea ori face grimase acide, acompaniate cu câte-un «pfiuu» și «beahh», de mai mare dragul s-o admiri 🙂 Ei bine, nu am insistat (cu atât mai mult că nu vreau nici cu borș să fiu stropită) și l-am înlocuit cu alte mâncăruri: piure de legume, supă-cremă sau mâncarea de tip finger-food care îi e mai dragă.
IMG_1004-1080x1080

Și-apoi, cu ce e mai sănătoasă o ciorbă de zarzavaturi (m-am întrebat eu exact în momentul când mâncam o astfel de ciorbă) decât niște legume preparate la aburi sau coapte sau o salată de verdețuri și crudități? Și nu ai nevoie de studii sau cunoștințe în domeniu ca să îți dai seama că legumele fierte (în cazul ciorbelor) la temperaturi mari (ore în șir) își pierd din proprietățile nutritive.

Cum prepar supa cremă de broccoli: 500 g broccoli, 1 morcov, 3 cartofi, 1 ceapă sau câteva fire ceapă verde, un cățel de usturoi, toate tăiate cubulețe se pun la fiert. După ce au fiert, le mixăm în blender împreună cu puțin ulei și sare. Adăugăm la final lapte, în dependență de cât de lichidă dorim sa fie compoziția.
În fine, oricât de justificabile mi se par acum aceste argumente, eu, totuși, voi ține cont în final de preferința copilului! (Indiferent că e zeamă de pui, terci de quinoa sau smoothie de avocado cu semințe de chia, eu nu o să insist să le mănânce dacă nu-i place. Eu pot însă, să încerc să o conving, explicându-i pe înțelesul ei cât de benefic este un anumit produs sau altul pentru sănătate, dar nu mai mult, excluzând categoric elementele de fanatism gen «ține-o  flămândă o zi și o să mănânce de toate».), scrie mămica pe blogul ei. Da, copilul meu nu mănâncă borș, nici cu curechi, nici cu sfeclă, nici cu fasole, nici cu smântânică și nici cu pâinică «muietă-n borș.» De ce? Pentru că eu nu-i fac.”

Te confrunți, și tu, cu oarecare probleme atunci când vine vorba de alimentația micuțului?

De Ziua Copiilor, la Grădina Botanică va avea loc un eveniment festiv

Guvernul va organiza pe data de 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului, un program de activități cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”.

Accesul la evenimentul din Grădina Botanică va fi gratuit, iar primii 3.000 de vizitatori vor primi înghețată, pufuleți, sucuri și snack-uri, transmite IPN.

„Cu toții ne întrebăm cum ar arăta o zi petrecută pe poieniță verde, fără discursuri oficiale, cu activități pentru cei mari și pentru cei mici. Este un program interactiv care a fost pregătit de către autorități”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Daniel Vodă.

Potrivit lui, activitățile din Grădina Botanica vor începe la ora 10.00. Vor fi expoziții, programe artistice, ateliere, activități pentru copii, prezentarea tehnicii de intervenție și cea criminalistică a diferitor instituții de stat. De asemenea, vor fi prezenți cu demonstrații patrupezii și reprezentanții Serviciului chinologic. Alte prezentări vor fi ale sporturilor tradiționale.

„Invităm părinții și copiii să viziteze activitățile pe care le organizează Guvernul țării la Grădina Botanică din capitală”, a mai spus Daniel Vodă.

Parlamentul a declarat anul trecut ziua de 1 iunie zi de sărbătoare nelucrătoare. Potrivit autorilor inițiativei, modificările la Codul Muncii vor oferi părinților posibilitatea de a marca împreună cu copiii ziua de 1 iunie. Or, potrivit lor, interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția de zi cu zi.

Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor, marcată pe 1 iunie, este sărbătorită în aproape 50 de țări. Alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar

Suntem în luna mai, deci, în curând, părinții care au elevi în clasele primare vor trebui să scrie cereri de solicitare a unei discipline opționale pe care o vor studia copiii lor în viitorul an de învățământ. Disciplinele vor fi propuse părinților de către o comisie a instituției de învățământ, inclusiv la recomandarea Consiliului Elevilor, și trebuie să aibă la bază interesele copiilor raportate la gradul de calificare a cadrelor didactice.

În viitorul an de învățământ, elevii din clasele primare vor avea posibilitatea de a alege una dintre cele 22 de discipline opționale prevăzute în Planul-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, anul de studii 2024/2025, transmite diez.md

Lista disciplinelor o găsiți mai jos.

Limbă și comunicare

  1. Cultura bunei vecinătăți
  2. O oră pentru lectură
  3. În împărăția cuvântului
  4. Tainele comunicării
  5. Elemente de cultură și civilizație a Franței
  6. Educație pentru media (cl. III-IV)
  7. English for Future

Matematică și științe

  1. Educație ecologică
  2. Educație pentru sănătate
  3. Matematica distractivă
  4. În împărăția lui MATE
  5. Robotica (cl. III-IV)
  6. Informatica (cl. II-IV)
  7. Matematica în cotidian (cl. I-IV)
  8. Matematica pentru isteți (cl. I-IV)

Educație socioumanistică

  1. Religia
  2. Educație economică și antreprenorială (cl. I-IV)
  3. Educație interculturală
  4. Educație pentru drepturile omului (cl. I-IV)
  5. Chișinăul meu (cl. III-IV)

Sport

  1. Educație fizică și fotbal (cl. I-IV)
  2. În împărăția șahului (cl. I-IV)

În clasele gimnaziale și liceale, disciplinele opționale sunt selectate de către elevi. Totuși, în locul elevilor claselor I-IV-a, disciplinele opționale studiate vor fi selectate de părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cadrul unor ședințe cu părinții. Instituția de învățământ va informa în luna mai părinții despre oferta educațională pe care o pune aceasta la dispoziție. Totodată, părinții au dreptul să participe pe parcursul anului în calitate de invitați la anumite lecții din cadrul disciplinei opționale, alături de alți membri ai comunității: membri ai APL, antreprenori, polițiști și persoane notorii.

Părinții care au elevi ce vor fi înmatriculați în clasele întâi indică disciplinele opționale în cererea de înmatriculare în instituție.

Anastasia Fotachi și Gabriel Stati au arătat în premieră chipul fiul lor, Alistar

Astăzi, fiul Anastasiei Fotachi și al lui Gabriel Stati a împlinit un anișor. Cu această ocazie, părinții au decis să arate în premieră chipul băiețelului.

“La un an de la venirea ta în viața noastră, vrem să-ți transmitem cele mai calde urări de La Mulți Ani, micuțule! În acest an, ai adus atât de multă fericire și lumină în jurul nostru, încât nu putem decât să fim recunoscători pentru binecuvântarea de a te avea alături de noi.

Fiecare zâmbet și fiecare pas mic pe care îl faci ne umple inima de bucurie și mândrie. Sperăm ca fiecare zi din viața ta să fie la fel de minunată și plină de aventuri ca această primă aniversare! La mulți ani, băiețelul nostru drag și iubit! Să crești mare și să fii mereu înconjurat de iubire și fericire!”, a scris bloggerița în dreptul pozelor cu Alistar.

sursa foto: Facebook/Anastasia Fotachi

Articolele designerilor moldoveni, expuse în celebrul magazin Macy’s din SUA!
Articolul anterior
Cum arată scena de la Kiev, unde se va desfășura concursul Eurovision 2017!
Articolul următor