Temperaturile vor scădea până la +1 grad Celsius în zilele următoare!

Vremea își schimbă macazul în perioada imediat următoare. Luni vor cădea precipitații sub formă de ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice pe întreg teritoriul țării, temperaturile vor scădea ușor. Ziua nu se vor înregistra mai mult de +22 de grade Celsius.

separator

Marți și miercuri vremea se răcește simțitor. Sunt așteptate valori diurne cuprinse între +11.. și +16 grade Celsius, iar pe parcursul nopții temperaturile vor continua să scadă până la +1 grad Celsius în raioanele de nord și +3 grade Celsius în sudul republicii. Capturăoop

Variațiile mari de temperatură de la zi la noapte, înregistrate în această perioadă, îi mâhnesc mai ales pe agricultori și producătorii care cultivă legume. Acest fenomen predispune la îmbolnăvirea culturilor agricole și scăderea ratei de producție.

Totodată, în unele localități ale țării astăzi a plouat puternic. În Chișinău a căzut precipitații scurte. În Orhei însă a plouat în toată regula. Au căzut averse puternice care, de altfel, sunt specifice sezonului cald.

https://youtu.be/1_srJ4dLFRE

Şoferilor care circulă pe traseu în astfel de condiții le este recomandat să adapteze viteza, să mărească distanţa de siguranţă în mers, să pună în funcţiune luminile de întâlnire şi să nu facă depăşiri riscante. De asemenea, în așa situați există posibilitatea acvaplanării pe drumurile care nu au canale de scurgere a apei, scrie autoblog.md.

Votul la distanță rămâne valabil și la alegerile parlamentare

Cetățenii moldoveni din diaspora vor putea vota prin corespondență și la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Sistemul, introdus pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 2024, va fi păstrat și adaptat pentru noul scrutin, a anunțat șeful Legislativului, Igor Grosu, scrie moldova1.md.

„Votul prin corespondență va fi menținut, este o decizie asumată”, a declarat Igor Grosu. Acesta a menționat că autoritățile vor merge „pe legea votată la scrutinul anterior”, iar detaliile vor fi ajustate în funcție de geografia și funcționarea sistemelor poștale din fiecare stat.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, instituția a recomandat „continuarea implementării parțiale a votului prin corespondență în aceleași țări, cu posibilitatea extinderii nesemnificative”. Decizia privind eventuale extinderi revine Parlamentului, care va stabili în ce state ar putea fi aplicat sistemul în plus față de cele utilizate anterior.

Cum s-a votat prin corespondență în 2024

Votul prin corespondență a fost pilotat în premieră la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024. Legea a fost adoptată pe 26 aprilie 2024, în ciuda opoziției, care a contestat-o la Curtea Constituțională, acuzând discriminare prin limitarea aplicării doar în anumite țări.

Țările selectate pentru pilotare au fost SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda – alese pe baza criteriilor precum lipsa secțiilor de vot în apropiere, distanțe mari, servicii poștale fiabile și experiență anterioară cu acest tip de vot.

Până la termenul-limită de 6 septembrie 2024, s-au înregistrat 1.986 de alegători pentru votul prin corespondență. În primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 1.344 de cetățeni: 705 în SUA, 438 în Canada și 201 în Suedia.

Buletinele de vot au fost expediate prin poșta diplomatică sau prin servicii poștale obișnuite și au fost numărate doar după închiderea urnelor, pentru a evita dublarea votului. Întregul proces a fost gestionat prin sistemul informatic al CEC.

Cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care intenționează să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 din afara țării se pot înregistra începând de marți, 22 aprilie, prin intermediul platformei online inregistrare.cec.md.

Fraudă la adăpostul de animale din Bălți: Directorul, în izolatorul CNA

Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura mun. Bălți anunță despre efectuarea mai multor percheziții, la Bălți și la Chișinău, într-un dosar de delapidare a averii străine, săvârşită de două sau mai multe persoane cu folosirea situaţiei de serviciu care a cauzat daune în proporţii considerabile. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări care vizează acțiunile pretins ilegale ale fostului director al Instituției Publice „Centrul de adăpost pentru animale fără stăpân din municipiul Bălți”, fondată de Consiliul Municipal Bălți, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă.

Potrivit probatoriului acumulat, în perioada anilor 2021-2023, directorul Centrului, acționând cu alte persoane responsabile de evidența contabilă și cunoscând cu certitudine că două persoane au fost angajate fictiv în cadrul întreprinderii și care nu s-au prezentat niciodată la locul de muncă, ar fi calculat pe numele acestora plăți salariale și le-au dispus spre achitare prin transfer la cardurile bancare, perfectate în acest scop.  Prin urmare, șeful Centrului și-ar fi însușit mijloacele financiare transferate pe cardurile salariale și le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând astfel bugetului municipal Bălți o daună materială considerabilă în sumă totală de 367 188 de lei.

Astăzi, ofițerii CNA în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți desfășoară mai multe acțiuni de urmărire penală care vizează automobilul, domiciliul și alte locații ale bănuitului. La moment, bănuitul este reținut pentru 72 de ore și urmează a fi plasat în izolatorul CNA.

Precizăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

De anul viitor, Moldova introduce pașapoarte și acte de călătorie după standarde UE

Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede punerea în circulație a unor noi modele de pașapoarte și documente de călătorie, adaptate la standardele internaționale de securitate. Potrivit autorităților, schimbarea vine ca răspuns la noile cerințe ale Organizației Internaționale a Aviației Civile, care vor deveni obligatorii începând cu 1 ianuarie 2026. Noua generație de pașapoarte moldovenești va respecta cerințele internaționale de securitate și va fi pusă în circulație până la începutul anului 2026, transmite IPN.

„Aprobarea proiectului va contribui la protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor în contextul călătoriilor internaționale mai sigure”, a declarat ministra afacerilor interne. Daniella Misail-Nichitin a explicat că modificările sunt menite să alinieze pașapoartele moldovenești la regulamentele Uniunii Europene privind elementele biometrice și de securitate.

Documentele de identitate vor include, pe lângă datele tipărite, și informații inscripționate prin tehnici speciale, precum și un mediu electronic de stocare cu imaginea facială și amprentele digitale ale titularului. Copiii sub 12 ani și persoanele care nu pot fi amprentate vor fi exceptați de la procedură.

Pe coperta pașapoartelor va apărea denumirea statului emitent în limbile română, engleză și franceză. Informațiile esențiale, precum numele, data nașterii, cetățenia, imaginea facială și semnătura titularului, vor fi înscrise în format multiplu, pentru a facilita recunoașterea documentului la nivel internațional.

Noul cadru legal transpune prevederi din mai multe regulamente europene, inclusiv Regulamentul privind standardele pentru elementele biometrice din pașapoarte și Regulamentul privind securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE.

Proiectul de lege prevede termene de valabilitate diferite pentru pașapoarte, în funcție de vârsta titularului și de statutul juridic. Documentele de călătorie pentru apatrizi, refugiați sau beneficiari de protecție umanitară vor avea durate specifice, de la 3 la 10 ani, iar în cazuri excepționale, documentele se vor elibera cu valabilitate limitată la un an.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și votată de Parlament.

Noi imagini de la Soroca! Cum arată orașul după ce străzile au fost pictate
Articolul anterior
Doina Ciobanu vine la Chișinău pentru a-ți povesti istoria sa de succes!
Articolul următor
Close menu