Holera este o boală infecțioasă gravă cauzată de bacteria vibrionul holerei (varietatea el Tor). Vibrionul holeric produce o enterotoxină care alterează peretele intestinului subțire. Boala se manifestă prin diaree severă și vomitare excesivă, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului și pierdere de electroliți. Boala are o rată înaltă de mortalitate.
Bolnavul elimină infecția prim masele vomitive și scaunul abundent, iar infectarea are loc prin ingestia de apă poluată de masele fecale umane infectate, fie prin ingestia de alimente sau băuturi contaminate, sau chiar prin intermediul crustaceelor infectate ingerate.
La copii și la vârstnici riscul de deces e mai mare, deoarece deficitul în apă și săruri minerale se instalează rapid declanșând șocul hipovolemic.
Holera apare frecvent în țările sărace, unde nu sunt respectate regulile de igienă. Apa de băut infectată, canalizarea deficitară, infectarea apelor curgătoare determină creșterea riscului de îmbolnăvire.
În țările industriale, din cauza respectării regulilor de igienă, holera apare foarte rar și sporadic.
Yemenul se confuntă cu o gravă epidemie de holeră. Organizația Mondială a Sănătății a raportat săptămâna trecută 70.000 de cazuri de holeră în Yemen și 570 de decese, în urma unei epidemii care a început să se extindă la sfârșitul lunii aprilie.