Elena Băsescu petrece timpul la mare, alături de copii

Cu toate că nu demult a trecut printr-un divorț, Elena Băsescu arată și se simte foarte bine. Fiica lui Traian Băsescu a fost surprinsă la mare, însoțită de cei doi copii, Sofia Anais și Traian Jr. Elena și-a revenit după naștere, acum ea afișează un abdomen plat și un corp tonifiat.

separator

elena-basescu-copii-mare-1


Elena Băsescu are doi copii superbi. Am realizat acest lucru mai întâi din fotografiile oficiale pe care le-a tot postat pe paginile ei oficiale. Sofia Anais și Traian Jr au fost surprinși în weekend alături de mama lor la mare, bucurându-se de soare și de apa mării.

elena-basescu-familie

Elena Băsescu a profitat de vremea frumoasă pentru a petrece două zile de relaxare la malul mării, în special că tocmai a trecut printr-un divorț neplăcut de Bogdan Ionescu.

Sursa

Ce salariu are Emmanuel Macron. „Fluturașul” cu retribuția președintelui Franței a fost publicat în premieră

Documentul cu fișa de salariu a președintelui francez Emmanuel Macron, în format PDF, a fost publicat pe madada.fr, în urma unei cereri făcute de un fost jurnalist, Xavier Berne, relatează Liberation, citată de Digi 24.

Foto: Jens Knappe

„Fluturașul” de salariu al președintelui Macron arată că liderul de la Élysée a încasat un venit net de 14.523,94 euro, pe luna decembrie 2023 și de 14.586,32 de euro, pe ianuarie 2024.

Astfel, Emmanuel Macron primește lunar 16.039,71 de euro brut sau 12.457,10 euro „salariu de bază” la care se adaugă o „indemnizație de funcție” de 3.207,70 de euro.

De asemenea, Emmanuel Macron încasează și o indemnizație de rezidență de 373 de euro care se plătește tuturor angajaților statului, dar în cuantum inegal, fiind gândită pentru a compensa variațiile de cost al vieții în funcție de regiunea Franței în care lucrează un angajat al statului.

Este menționată și adresa „angajatorului”: „Presidence de la République, 55, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris”. Dacă unele elemente confidențiale au fost acoperite, informațiile principale sunt evidente.

În 2020, Lucie Sponchiado, cercetător la Observatorul de Etică Publică, înaintase o cerere în acest sens, care a fost respinsă de cabinetul Elysée, în contradicție cu legea franceză care instituise dreptul cetăţenilor de a avea acces la documentele administrative.

„Orice persoană poate obţine comunicarea documentelor deţinute de o administraţie în cadrul activităților de serviciu public, indiferent de forma sau suportul acestora”, potrivit legii. S-a ajuns la un proces în contencios administrativ, care a fost câștigat doi ani mai târziu.

Salariul președintelui Franței a fost adus la cunoștința publicului încă din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy. Fixat la 21.300 de euro net lunar la acea vreme (2007-2012), salariul a fost redus cu 30% în timpul mandatului lui François Hollande.

Venitul este impozabil și indexat conform acelorași reguli care se aplică înalților funcționari publici – inclusiv prim-ministrul, miniștrii, deputații și senatorii, reamintește BFMTV.

Statul din UE care le va închide ușa solicitanţilor de azil din Rusia

Finlanda va propune un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia. Decizia ar putea determina Helsinki să-şi încalce temporar angajamentele internaţionale.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia anul trecut, pentru a opri un număr tot mai mare de sosiri de solicitanţi de azil din ţări precum Siria şi Somalia, şi a acuzat Moscova că încurajează migraţia împotriva sa şi a Uniunii Europene, o afirmaţie pe care Kremlinul o neagă, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Finlanda a enervat Rusia anul trecut, abandonând nealinierea militară de lungă durată şi aderând la alianţa NATO ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, a semnat un pact bilateral de apărare cu Statele Unite.

Proiectul de lege propus de coaliţia guvernamentală de dreapta recunoaşte că întoarcerea migranţilor în Rusia fără a le procesa cererile de azil ar fi o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Finlandei privind drepturile omului, dar spune că utilizarea sa va fi temporară şi limitată.

Premierul Petteri Orpo a declarat că propunerea va merge în parlament săptămâna viitoare, unde va fi înaintată spre examinare comisiei constituţionale.

Migraniții trec granița prin sălbăticie

„Deoarece acest fenomen este în mâinile Rusiei – cine vine, de unde şi când, la graniţa Finlandei – nu putem permite acest lucru. Prin urmare, trebuie să ne extindem legislaţia”, a spus Orpo reporterilor.

Mai puţin de 40 de migranţi au trecut graniţa din Rusia, prin sălbăticie, în acest an, de când Finlanda şi-a închis punctele de trecere terestre, în timp ce aproximativ 1.300 au sosit prin punctele de trecere anul trecut, au arătat datele de la frontieră.

O trecere de cale ferată rămâne deschisă, numai pentru marfă.

Liderii finlandezi spun că legislaţia este încă necesară, deoarece migranţii ar putea începe să sosească din nou, deoarece vremea mai caldă uşurează călătoriile.

”Există încă mii de oameni în Rusia… care aşteaptă o oportunitate de a ajunge la graniţa cu Finlanda”, a spus Orpo, citând rapoarte de informaţii.

Finlanda are o graniţă de 1.340 km (830 mile) cu Rusia.

Proiectul de lege ar permite autorităţilor de frontieră să respingă solicitanţii de azil care trec din Rusia, cu sau fără folosirea forţei. Dar nu s-ar aplica copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, ale căror cereri de azil Finlanda ar continua să le accepte.

Contactat de Reuters pe 3 mai, cel mai mare grup de opoziţie din Finlanda, social-democraţii, a declarat că nu se vor angaja să susţină proiectul de lege înainte ca parlamentul să discute versiunea finală.

Ombudsmanul Finlandei pentru nediscriminare, Kristina Stenman, a declarat că ar fi alarmant dacă Finlanda ar refuza să accepte cererile de azil de la persoanele care sosesc la graniţele sale.

Garda Națională a Carolinei de Nord și USMF vor desfășura instruiri despre comportamentul în caz de calamități

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și reprezentații Gărzii Naționale din statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, vor desfășura instruiri de simulare despre comportamentul în caz de calamități și situații de urgență, precum și acordarea primului ajutor.

Evenimentul va fi inaugurat la 20 mai, începând cu ora 9.0, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (strada Nicolae Testemițanu, 29), Sala numărul 11, etajul I. La activitate sunt așteptați studenții din ultimii ani de studii, medicii rezidenți, studenții-doctoranzi, cadrele didactice și tinerii specialiști.

Cursul de instruire se va desfășura în perioada 20-24 mai 2024 în mai multe locații ale Universității: Complexul Sportiv Universitar (strada Nicolae Testemițanu, 24/5), teren în aer liber.

În total, la activitățile de instruire vor participa peste 140 de persoane.

De ce Lidia Buble nu s-a machiat până la 21 de ani
Articolul anterior
Cum arăta Andreea Marin la 19 ani
Articolul următor