Statul din UE care le va închide ușa solicitanţilor de azil din Rusia

Finlanda va propune un proiect de lege care să le permită agenţilor de frontieră să blocheze solicitanţii de azil care încearcă să intre din Rusia. Decizia ar putea determina Helsinki să-şi încalce temporar angajamentele internaţionale.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia anul trecut, pentru a opri un număr tot mai mare de sosiri de solicitanţi de azil din ţări precum Siria şi Somalia, şi a acuzat Moscova că încurajează migraţia împotriva sa şi a Uniunii Europene, o afirmaţie pe care Kremlinul o neagă, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Finlanda a enervat Rusia anul trecut, abandonând nealinierea militară de lungă durată şi aderând la alianţa NATO ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, a semnat un pact bilateral de apărare cu Statele Unite.

Proiectul de lege propus de coaliţia guvernamentală de dreapta recunoaşte că întoarcerea migranţilor în Rusia fără a le procesa cererile de azil ar fi o încălcare a angajamentelor internaţionale ale Finlandei privind drepturile omului, dar spune că utilizarea sa va fi temporară şi limitată.

Premierul Petteri Orpo a declarat că propunerea va merge în parlament săptămâna viitoare, unde va fi înaintată spre examinare comisiei constituţionale.

Migraniții trec granița prin sălbăticie

„Deoarece acest fenomen este în mâinile Rusiei – cine vine, de unde şi când, la graniţa Finlandei – nu putem permite acest lucru. Prin urmare, trebuie să ne extindem legislaţia”, a spus Orpo reporterilor.

Mai puţin de 40 de migranţi au trecut graniţa din Rusia, prin sălbăticie, în acest an, de când Finlanda şi-a închis punctele de trecere terestre, în timp ce aproximativ 1.300 au sosit prin punctele de trecere anul trecut, au arătat datele de la frontieră.

O trecere de cale ferată rămâne deschisă, numai pentru marfă.

Liderii finlandezi spun că legislaţia este încă necesară, deoarece migranţii ar putea începe să sosească din nou, deoarece vremea mai caldă uşurează călătoriile.

”Există încă mii de oameni în Rusia… care aşteaptă o oportunitate de a ajunge la graniţa cu Finlanda”, a spus Orpo, citând rapoarte de informaţii.

Finlanda are o graniţă de 1.340 km (830 mile) cu Rusia.

Proiectul de lege ar permite autorităţilor de frontieră să respingă solicitanţii de azil care trec din Rusia, cu sau fără folosirea forţei. Dar nu s-ar aplica copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, ale căror cereri de azil Finlanda ar continua să le accepte.

Contactat de Reuters pe 3 mai, cel mai mare grup de opoziţie din Finlanda, social-democraţii, a declarat că nu se vor angaja să susţină proiectul de lege înainte ca parlamentul să discute versiunea finală.

Ombudsmanul Finlandei pentru nediscriminare, Kristina Stenman, a declarat că ar fi alarmant dacă Finlanda ar refuza să accepte cererile de azil de la persoanele care sosesc la graniţele sale.

Moment șocant la un concert! Un celebr rapper american a murit, după ce s-a prăbușit pe scenă. Are trei premii Grammy în carieră

Moment șocant în timpul concertului rapperului Fatman Scoop în Connecticut. Muzicianul s-a prăbușit pe scenă, în spatele pupitrului DJ-ului. A fost reanimat, printr-un masaj cardiac, apoi transportat la spital de urgență, scrie digi24.ro.

Din păcate, acesta și-a pierdut viața la numai 53 de ani. Anunțul tragic a fost făcut de managerul său de turneu, Birch Michael, cunoscut sub numele de Pure Cold.

„Cu cea mai grea inimă anunț decesul lui Isaac Freeman III, cunoscut profesional ca Fatman Scoop”, a declarat acesta pe rețelele sociale. Vineri seara, artistul a început să se simtă rău în timpul spectacolului și s-a prăbușit pe scenă, fiind transportat de urgență la spital. Managerul său, DJ Birch Michael, a anunțat moartea rapperului, iar familia artistului a descris pierderea sa ca pe cea a unui „suflet strălucitor” atât pe scenă, cât și în viață

Fatman Scoop, cunoscut pentru colaborările cu Missy Elliott și Mariah Carey și pentru hitul său „Be Faithful”, a câștigat trei premii Grammy și a fost activ și în reality TV. Cauza exactă a decesului nu a fost încă dezvăluită. Într-o înregistrare video, rapperul a fost surprins strigând „Let’s make some noise!” înainte de a se prăbuși pe scenă. „Dacă ați venit să petreceți”, a spus rapperul, înainte de a lua o pauză lungă. Apoi a părut să se aplece în față. „Faceți gălăgie”, a adăugat el, cu cuvintele stâlcite. Imediat ce a terminat de vorbit, s-a prăbușit la pământ, scăpând microfonul.

Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. Vine din Rusia 

Creatura rară observată recent pe teritoriul României, care e originară din Rusia. Aceasta nu apare, de obicei, la noi în țară în această perioadă din an, scrie fanatik.ro.

De curând, pe teritoriul României a fost observată o pasăre rară, de talie mare, care este originară din Rusia. Prezența ei la noi în țară, în această perioadă, reprezintă ceva cu totul neobișnuit.

Este vorba despre lebăda de iarnă, observată pe teritoriul județului Brașov, în localitatea Voila, pe 21 iulie 2024. Specia a fost văzută și în zilele de 4 și 7 august, în aceeași localitate.

De altfel, în același județ, dar în localitatea Dridif, specia a fost observată pe 26 iulie, potrivit observațiilor înregistrate pe Rombird.ro. 

Lebăda de iarnă este o specie de talie mare, având un aspect general greu de confundat. Adulți au un colorit complet alb, iar ciocul acestei specii este lung și subțire, de culoare galbenă, cu vârful și marginile negre.

Coloritul juvenililor este alb-murdar, cu tentă maronie, iar ciocul e maro deschis, cu vârful negru. Au o lungime a corpului de 140 – 160 cm, iar greutatea este de 5600 – 13100 de grame. Anvergura aripilor acestei specii e cuprinsă între 205 și 235 cm.

Echinocțiul de toamnă 2024. Din septembrie nopțile devin mai lungi

Pe 22 septembrie are loc echinocțiul de toamnă 2024. Este fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamna astronomică, scrie digi24.ro.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se micșorează, iar noaptea începe să crească. În 2024, echinocțiul de toamnă va fi la ora 15:43, ora Moldovei.

“Équinoxe” este derivat din “aequinoctium”, compus din „aequus” (care înseamnă egal) și “nox”, “noctis” (care înseamnă noapte). Termenul de echinocțiu sau echinox se referă la un fenomen astronomic care are loc de două ori pe an, primăvara și toamnă, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproximativ egale în orice loc de pe Pământ, atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică.

Au loc două astfel de fenomente: echinocțiul de primăvară și echinocțiul de toamnă. Primăvara, evenimentul astronomic reprezintă momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. Începând de la această dată, durata zilei, față de cea a nopții, va fi în continuă creștere, iar durata nopții, față de cea a zilei, va fi în scădere, până la data de 21 iunie când are loc solstițiul de vară. Echinocțiul de septembrie are loc în momentul în care Soarele traversează, din nou, Ecuatorul ceresc, de această dată din emisfera nordică în cea sudică. Punctul de intersecție din acest moment se numește „punct autumnal”.

După echinocțiul de toamnă, nopțile sunt mai lungi decât zilele, până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. La aproximativ o lună de zile distantă de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună.

Garda Națională a Carolinei de Nord și USMF vor desfășura instruiri despre comportamentul în caz de calamități
Articolul anterior
SUA autorizează un medicament pentru pacienții cu cancer pulmonar
Articolul următor