Avortul spontan: care sunt cauzele și simptomele timpurii

Potrivit specialiştilor, aproximativ 20% din sarcini se încheie cu un avort spontan şi mai mult de 80% din aceste pierderi se produc până în săptămâna 12 de sarcină.

separator
candida-sarcina


Dacă îţi este teamă de avortul spontan, vrei să ştii din ce cauze apare şi care sunt primele semnale, află toate aceste informaţii de la un specialist.

„Unele avorturi spontane sunt suspectate în timpul uneia dintre vizitele prenatale de rutină, atunci când medicul sau moaşa nu pot auzi bătăile inimii copilului sau observă că uterul nu este în creştere aşa cum ar trebui. Adesea, embrionul sau fătul îşi opresc dezvoltarea cu câteva săptămâni înainte de a apărea simptomele unui avort, cum ar fi sângerare sau crampe”, explică dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover.

Din ce cauze apare avortul spontan?

Multe din cazurile de avorturi spontane din primul trimestru sunt considerate a fi evenimente aleatorii cauzate de anomalii cromozomiale în ovulul fertilizat. Cel mai adesea, acest lucru înseamnă că ovulul sau spermatozoidul a avut numărul greşit de cromozomi şi, ca rezultat, ovulul fertilizat nu se poate dezvolta în mod normal.

„Uneori, un avort spontan este cauzat de probleme care apar în timpul procesului delicat al dezvoltării timpurii. Acest lucru ar include un ovul care nu se implantează în mod corespunzător în uter sau un embrion cu defecte structurale care îl împiedică să se dezvolte”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Cu toate că orice femeie poate suferi un avort spontan, există factori de risc care pot cauza apariţia acestuia: vârsta înaintată, antecedente în familie, probleme de sănătate: diabet, afecţiuni autoimune, probleme cervicale sau uterine, probleme genetice, infecţii, consumul de alcool, ţigări, droguri, consumul excesiv de medicamente, mediu toxic, obezitate.

Simptome care anunţă avortul spontan

Potrivit dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie iată care sunt semnele la care trebuie să fii atentă:

Sângerări neregulate sau pete

Petele sau sângerările vaginale reprezintă, de obicei, primul semn al unui avort spontan. Ţine minte, totuşi, că una 1 din 4 femei însărcinate au unele sângerări neregulate sau pete la începutul sarcinii, iar cele mai multe dintre aceste sarcini nu se încheie cu avort spontan.

Dacă sângerările sunt însoţite şi de alte simptome, mergi urgent la medicul ginecolog.

Crampe

Crampele abdominale ar putea fi, de asemenea, un semn de avertizare că vei suferi un avort spontan. Mergi imediat la control ginecologic, mai ales în cazul în care crampele se simt mai puternice decât cele menstruale, dacă sunt izolate într-o parte sau sunt însoţite de sângerare.

Dureri de spate

Crampele pot lua, de asemenea, forma unor dureri de spate mai mici sau moderate în intensitate. În cazul în care durerile de spate sunt însoţite de sângerare, apelează la consultul unui obstetrician.

Secreţii vaginale

Dacă observi secreţii vaginale neobişnuite, inclusiv cheaguri de sânge sau chiar o hemoragie, ar putea fi un semn că pierzi sarcina. De asemenea, dacă acestea sunt urât mirositoare sau provoacă iritaţia vaginală, ai un motiv de îngrijorare.

Schimbarea bruscă a stării

Dacă te simţi bine brusc după săptămâni de greaţă, de obicei, înseamnă doar că nivelul hormonilor s-a uniformizat, dar acest lucru poate indica, de asemenea, un avort spontan, mai ales atunci când este însoţită de alte simptome. Această situaţie nu trebuie să te îngrijoreze, dar dacă ai şi alte simptome de avort spontan, discută cu medicul tău.

Test de sarcină negativ după unul pozitiv

Temerile de avort spontan le fac pe unele femei să repete testul de sarcină după o perioadă, chiar dacă au avut deja unul pozitiv, doar pentru a se linişti. Dacă acest ultim test iese negativ, pentru a fi sigură, mergi la medicul ginecolog.

Durere abdominală

Durerile abdominale încep, de obicei, după ce apar sângerările vaginale. Se pot simţi la o intensitate scăzută sau pot fi persistente, uşoare sau ascuţite, însă pot fi sub forma unei presiuni pelviene care creează disconfort.

Sursa

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

5 motive ca să faci zilnic genuflexiuni!
Articolul anterior
Moldovenii din Houston, care au fost surprinși de uraganul „Harvey”, sunt adăpostiți într-o biserică. Imagini de groază
Articolul următor