10 fructe și legume de toamnă care fortifică imunitatea

Pe lângă multitudinea de roade dulci și savuroase, toamna mai aduce cu ea pericolul îmbolnăvirii de gripă sau răceală. Însă, trebuie să știți că sistemul imunitar poate fi întărit cu ajutorul unor alimente de sezon. Iată 10 fructe și legume de toamnă care te ajută să îți fortifici imunitatea:

separator


Strugurii
Strugurii conțin unul dintre cei mai eficace antioxidanți recunoscuți la momentul actual, flavoidele. Aceste fructe conțin, de asemenea, potasiu, având o valoare energetică importantă.

Prunele
Este cunoscut faptul că fructele şi legumele mov conţin printre cei mai mulţi antioxidanţi. Prunele, aşadar, ar trebui consumate cât mai des în sezonul de toamna, pentru că te feresc de o mulţime de boli, inclusiv cancer, afecțiuni ale inimii, diabet sau anemie.

Gutuile
Și gutile se numără printre fructele de toamnă care întăresc imunitatea, grație vitaminelor și mineralelor din conținutul lor. În plus, au efect decongestionant pentru ficat, fiind un stimulent al funcțiilor nervoase.

Merele
Mărul are efect depurativ pentru sânge (scade colesterolul) și acționează ca un tonic pentru nervi și mușchi, prevenind instalarea infecțiilor intestinale, bronșice și reumatismale.

Perele
Dulci, zemoase și gustoase, perele sunt bogate în vitamine și săruri minerale, reprezentând o sursă importantă de antioxidanți. Dacă te confrunți deja cu simptomele răcelii, trebuie să știi că perele întăresc imunitatea, ameliorând febra și durerile de gât.

Dovleacul
Dovleacul protejează organismul de raceală şi întareşte sistemul imunitar și are grijă de sănătatea inimii. Printre nutrienții pe care le găsim în dovleac se numara calciu, potasiu, seleniu, fi er, mangan, inclusiv fi bre si caroten. De asemenea, vitaminele A, B1, B3, B6, C, E și acid folic.

Ardeii
Ardeii ocupă primul loc în topul legumelor cu un conținut ridicat de vitamina C. Pentru a-ți întări imunitatea pe timpul toamnei, este suficient să mănânci zilnic un ardei gras proaspăt.

Nucile
Și nucile fac parte din cateroria legumelor de toamnă care întăresc imunitatea. Asigură un aport de grăsimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf și arginină, menținând organismul sănătos.

Ciupercile
Ciupercile sunt unele dintre cele mai bune legume pentru întărirea sistemului imunitar. Ele ajută la maturizarea celulelor albe din sânge și le ajută să acționeze mai eficient împotriva bolilor.

Morcovii
Și morcovii sunt sunt foarte eficienți în lupta cu gripa și răceala. Aceste legume sunt pline de beta-caroten, o substanță care poate fi luată de organism în urma consumului de morcovi cruzi.

Sursa

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

La nici o lună de la naștere, fetița Serenei Williams are deja cont pe Instagram
Articolul anterior
O familie de români a refuzat tăierea cordonului ombilical al nou-născutului. Află care a fost motivul
Articolul următor