Demetra Alarco în vârstă de 13 ani, din Los Gatos, California, a mers la școală într-o rochiţă foarte scurtă, ce i-a lăsat picioarele la vedere. Diriginta a văzut-o şi a trimis-o acasă.
„Distragi atenţia băieţilor”, i-a reproşat profesoara elevei.
Tatăl tinerei i-a luat apărarea fetei, pe Facebook:
„Erau 30 de grade afară, codul vestimentar al şcolii este prea dur”.
Au început testările tematice pentru elevii de gimnaziu
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare inițiază o nouă serie de testări tematice în învățământul gimnazial. Acestea vor avea loc pe data de 08, 09 și 10 aprilie 2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Astfel, elevii din 34 de raioane, inclusiv municipiile Bălți și Chișinău, realizează probe scrise de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică în clasa a V-a și, de asemenea, la limba străină (engleză sau franceză) în clasa a VIII-a.
La aceste testări participă elevii din 864 de instituții de învățământ. Școlile implicate în testarea tematică au avut posibilitatea să aleagă evaluarea la una dintre cele două discipline – limba română sau matematica – sau la ambele, în clasa a V-a, precum și să opteze pentru includerea sau excluderea evaluării la limba străină în clasa a VIII-a.
Astfel, în procesul de testare, 563 de instituții implică elevii din clasa a V-a la limba și literatura română, iar 683 de instituții – la matematică. În clasa a VIII-a, 443 de instituții participă cu elevi la proba scrisă la limba engleză, iar 239 de instituții – la limba franceză.
Probele scrise de elevi sunt verificate în comisii raionale/ municipale, instituite prin ordinul organului local de specialitate în domeniul învățământului. Rezultatele sunt transmise, prin centralizatoare, Agenției Național pentru Curriculum și Evaluare pentru analiza rezultatelor, iar testele verificate sunt returnate instituțiilor de învățământ.
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor participanți.
Ultimele compensații la căldură vin pe carduri
Începând de astăzi, 8 aprilie, cetățenii pot ridica compensațiile monetare pentru căldură aferente lunii martie. Transferul va fi realizat prin sistemul guvernamental de plăți, scrie unimedia.info.
Potrivit proiectului, ajutorul sub formă monetară este acordat pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025.
Astfel, până în luna decembrie 2025, toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații la energia electrică, incluse direct în facturi. Compensațiile vor acoperi diferența dintre prețul reglementat și prețul de referință, până la un plafon maxim de 1,84 lei/kWh, aplicabil cantității de energie consumate lunar, care nu va depăși limita de 110 kWh pentru un loc de consum.
Uniunea Euopeană oferă Republicii Moldova 250 de milioane de euro, inclusiv pentru a compensa tarifele înalte la gaz și energia electrică. La rândul său, malul stâng va primi 60 mil. euro, dar numai dacă va îndeplini anumite condiționalități. Anunțul a fost făcut astăzi, de comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, în cadrul conferinței comune cu Maia Sandu.
Acest pachet cuprinzător va face sistemul dvs energetic rezilient și independent, acest lucru este cel mai important. După care, prin acești bani vom ajuta să compensați tarifele înalte, facturile mari pe malul drept. Facturile dvs vor fi mai scăzute. După care, vom crea un fond pentru familiile cele mai expuse, cele mai vulnerabile. Acest lucru va reprezenta un ajutor suplimentar de 20 milioane euro, duă care vom crea un fond pentru afacerile intense, încă 50 de milioane, și prijn intermediul planului de creștere vă vom ajuta să reformași sistemul energetic, pentru a deveni independenți. Este vorba despre un ajutor enorm, aceste pachete energetice reprezintă doar o parte din ajutorul oferit Moldovei”, a punctat Marta Kos.
Ministerul Agriculturii: Ce trebuie să facă fermierii pentru a diminua pagubele cauzate de îngheț
Coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează pomii fructiferi și plantațiile viticole, mai ales în faza de înflorire. Specii vulnerabile sunt caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
”Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii recomandă următoarele măsuri: fumigații (prin arderea paielor sau resturi vegetale); irigare prin aspersiune în plantațiile superintensive; ventilare forțată a aerului; utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii ș.a.
Dacă au fost înregistrate pierderi, fermierii trebuie să anunțe primăria în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului. Primarul convoacă o comisie care în termen de șase zile lucrătoare trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare. Acest act este înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori.
Este esențial ca fermierii să acționeze prompt și să colaboreze cu autoritățile locale pentru o evaluare eficientă.
Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să își asigure culturile. Statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare, conform Legii nr. 183/2020. În anul 2024, au fost depuse 502 cereri, iar prin mecanismele de subvenționare, AIPA a achitat peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.”