Ce filme și regizori vor fi invitați la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău

Cea de-a treia ediția a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău va avea loc în perioada 12-15 octombrie la Cinema Odeon. „Ultima zi”, cel mai recent film al lui Gabriel Achim, „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, pentru care regizorul Emanuel Pârvu şi actorul Şerban Pavlu au fost premiaţi la Sarajevo, şi „Marița”, de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, dar și o retrospectivă dedicată marelui cineast Ion Popescu-Gopo vor putea fi vizionate în cadrul evenimentului.

separator

Desemnat cel mai bun film românesc la ediția din 2016 a Transilvania International Film Festival (TIFF) și prezentat în 2017 la East End Film Festival de la Londra, „Ultima zi” este al doilea lungmetraj al regizorului Gabriel Achim. Un bărbat dintr-un oraş de provincie este pe punctul de a se călugări, însă primarul, un tip misterios și potențial periculos, îl întoarce din drum, însoțit de poliţist şi de liderul Asociaţiei Tinerilor Creștini.

„Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” (2017) a avut premiera mondială în competiția prestigiosului Festival de la Sarajevo, unde Emanuel Pârvu, aflat la debut în lungmetraj, a câștigat premiul de regie, iar Șerban Pavlu, interpretul principal, trofeul pentru cel mai bun actor. Într-un sat izolat, un tăietor de lemn rămas văduv face tot posibilul să nu o ducă înapoi la orfelinat pe fetița pe care el și soția sau au avut-o timp de opt ani în îngrijire.

Prezentat în premieră mondială în acest an la Festivalul de la Karlovy Vary și desemnat cel mai bun film la Festivalul Anonimul de la Sfântu Gheorghe, „Marița” (2017) este debutul regizorului Cristi Iftime. Un road-movie care încearcă să surprindă un moment de trecere din existenţa unui tânar – acela al desprinderii de tată.

Toți cei trei regizori – Gabriel Achim, Emanuel Pârvu și Cristi Iftime – vor fi prezenți la Chișinău pentru a discuta cu publicul după proiecția filmelor lor.

Specatorii vor putea să vadă de asemenea cel mai nou film de ficțiune al regizoarei Anca Damian, „Perfect sănătos” (2017), povestea unui tânăr avocat care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat. ZFR va prezenta totodată și al doilea lungmetraj al lui Florin Șerban, „Box” (2015), cronica întâlnirii între un tânăr boxeur amator și o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai mare.

 

Zilele Filmului Românesc continuă tradiția de a aduce în fața publicului cinefil de la Chișinău titluri clasice și de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului. La ediția din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii de toate vârstele vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleț: „Scurtă istorie” (1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, „7 arte” (1958) și „Homo sapiens” (1960), dar și două lungmetraje ­ comedia burlescă „S-a furat o bombă” (1961), care îl are în rolul principal pe actorul Iurie Darie, și fantezia pentru copii „Maria Mirabela” (1981), produs împreună cu studioul Moldovafilm și a cărui muzică a fost realizată de marele compozitor basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej.

ZFR le oferă de asemenea celor interesați, deopotrivă studenți la Film sau cinefili, șansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu. Profesor universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, Laura Georgescu este monteur de scurtmetraje și lungmetraje, producător  de filme și spoturi publicitare și autoarea a două cărți despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Așa cum s-a anunțat deja, „Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes în 2016, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin în 2017, „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, dar și „6,9 pe scara Richter”, noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, vor putea fi de asemenea văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul ZFR Chișinău.

Evenimentul este organizat de casa de producție ROVA FILM din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA.

Spot Promoțional ZFR III:

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Nicoleta Luciu a pus aspirină în mașina de spălat. Rezultatul este uimitor
Articolul anterior
Actorul Adrien Brody iubește o moldoveancă. Cine este tânăra?
Articolul următor