Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Teologul

Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc pe Sfântul Ioan Teologul, numit în popor şi Evanghelistul. Tot astăzi, în bisericile din țară sunt oficiate slujbe, iar în unele localităţi se sărbătoreşte hramul.

separator


Sfântul Ioan a fost cel mai tânăr dintre cei doisprezece apostoli şi a scris Evanghelia care îi poartă numele: trei epistole canonice şi Apocalipsa.

Viaţa Sfântului Apostol Ioan Teologul


S-a născut cu puţin timp înainte de anul 10 d.Hs., în Betsaida Galileii, primind numele de Ioan, care în ebraică, înseamnă „Domnul a dăruit har”. Aşezată pe malul vestic al Tiberiadei, Betsaida Galileii, sau „casa pescarilor”, cum i se spune în evreieşte, era un sătuc sărăcăcios, ai cărui locuitori, iudei şi străini, se îndeletniceau cu pescuitul. De aici, peştele afumat sau uscat era vândut în toată ţara.

Numită de profetul Isaia „Galieea neamurilor”, această provincie palestiniană era locuită de greci, fenicieni, canaanei, sirieni, care se alăturaseră iudeilor. Cu toate că iudeii din jurul Ierusalimului dispreţuiau provincia Galileii, din cauza popoarelor păgâne care se aşezaseră acolo şi a sărăciei în care locuiau, Hristos a poposit îndelung pe acele meleaguri, de acolo alegându-şi ucenicii, acolo învăţând mulţimile şi săvârşind multe din faptele Sale minunate.

Dreptul Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria, a fost căsătorit cu Salomeea, fiica lui Agheu, care era fratele arhiereului Zaharia şi fii ai lui Varahie. Cu Salomeea, Iosif a avut patru fii: Iacov, Simon, Iuda şi Iosie şi trei fiice: Ester, Maria şi Salomeea, care va deveni soţia lui Zevedeu şi mama Apostolilor Iacov şi Ioan.
Sfântul Ioan fost unul dintre primii ucenici ai lui Iisus. El L-a descoperit pe Iisus prin Ioan Botezătorul.

Născut fiind în Palestina ca fiu al lui Zevedeu şi frate al Apostolului Iacov, cunoaşte bine locurile, persoanele şi evenimentele care privesc viaţa Lui Iisus; de aceea, vorbeşte ca un martor ocular.

Tradiţia a recunoscut în el pe „ucenicul pe care-l iubea Iisus”. El face mereu parte din grupul restrâns pe care Iisus îl ia cu Sine în anumite momente deosebite: îl găsim alături de Petru şi Iacov la Capernaum, când Iisus o vindecă pe soacra lui Petru în casa lui Iair, a cărui fiică este înviată din morţi de Iisus la schimbarea la faţă pe Muntele Măslinilor, când aflat în faţa măreţiei Templului, Iisus vorbeşte despre sfârşitul oraşului şi al lumii şi, în Grădina Ghetsimani, când Iisus se roagă înainte de Pătimirea Sa.

Cu puţin timp înainte de Paşti, Iisus trimite doi ucenici să pregătească sala pentru cină: pe Petru şi pe Ioan. Poate că această poziţie importantă a lui Ioan în grupul celor doisprezece explică iniţiativa luată într-una din zile de mama sa: ea i-a cerut Lui Hristos ca cei doi fii ai săi, Iacov şi Ioan, să stea de-a dreapta şi de-a stânga Sa în Împărăţie. După Înviere, îi găsim pe fiii lui Zevedeu, alături de alţi câţiva ucenici, la pescuit.

La intervenţia Celui Înviat, are loc pescuirea minunată: Ioan va fi cel care-L va recunoaşte primul pe Domnul şi Îl va arăta lui Petru.

Conform Tradiţiei, Ioan este „ucenicul iubit” care îşi pune capul pe pieptul Învăţătorului în timpul Cinei de Taină, stă la picioarele crucii împreună cu Mama lui Iisus şi este martor al Mormântului gol şi al prezenţei Celui Înviat.

Ioan o ia pe Mama lui Iisus în casa sa. Dincolo de această trăsătură anecdotică, dar şi emoţionantă, pare să fie vorba despre destinul comunităţii ioanice şi prin ea, de întreaga Biserică: relaţia cu Mama atestă fidelitatea faţă de Fiul şi constituie una dintre referinţele sale fondatoare. Astfel, a IV-a Evanghelie acordă Mariei, Mama lui Iisus, locul care i se cuvine în inima Bisericii.

CNN. Europa își pregătește cetățenii pentru război: ghiduri de supraviețuire, strângerea de provizii și exerciții de evacuare în masă

Cu ghiduri de supraviețuire, sfaturi de depozitare a produselor strategice și exerciții de evacuare în masă, unele țări europene își pregătesc cetățenii în contextul creșterii amenințării unui conflict armat, relatează CNN.

Autoritățile unor țări europene au oferit îndrumări serioase în ultimele luni, imaginând garaje și stații de metrou transformate în buncăre și promovând reziliența psihologică.

Europenii trebuie să fie mai pregătiți în cazul unui atac din partea Rusiei

Mesajul general: este nevoie de o schimbare în mentalitatea populației pentru a deveni mai pregătită în cazul unui atac armat din partea unui actor statal ostil.

„Este timpul să trecem la o mentalitate de război”, după cum a îndemnat secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Liderii europeni sunt îngrijorați că dictatorul rus Vladimir Putin ar putea provoca direct NATO dacă ar obține un acord de pace favorabil regimului său în Ucraina. Aceste îngrijorări sunt alimentate și de poziția adoptată de Statele Unite sub administrația președintelui Donald Trump, care intenționează să retragă o parte din trupele americane staționate în Europa, după ce a spus la un moment dat că nu-și va apăra aliații care nu investesc suficient în propria apărare.

Rămân, totuși, întrebări cu privire la cât de eficiente ar fi cu adevărat aceste planuri de urgență și dacă oamenii le iau în serios.

Comisia Europeană își îndeamnă cetățenii să depoziteze alimente și alte provizii esențiale pentru a rezista măcar 72 de ore în caz de criză. Europa este obligată să promoveze o cultură a „pregătirii” și a „rezilienței”.

Acest ghid de supraviețuire urmează altora elaborate și difuzate la nivel național, cum ar fi în Germania și Suedia.

În iunie anul trecut, Germania și-a actualizat directiva-cadru de apărare generală, care conține instrucțiuni cu privire la ce trebuie de făcut în cazul izbucnirii unui conflict armat în Europa. Documentul prevede transformarea completă a vieții de zi cu zi a cetățenilor germani în caz de război.

Andrey și Irina Spătar au uimit o țară întreagă cu momentul lor de gimnastică aeriană! Pe cât de riscant, pe atât de spectaculos

Andrey și Irina Spătar formează un duo remarcabil în lumea circului contemporan. Specializați în gimnastică aeriană, cei doi artiști profesioniști au impresionat publicul de la Românii au talent transmite protv.ro

​Talentul lor nu este moștenit, ci construit cu răbdare și determinare încă din copilărie. Ambii au început antrenamentele la doar șase ani, urmând apoi instituții de prestigiu în domeniu: Andrey la Academia Municipală de Circ și Arte Variate din Kiev, iar Irina la Școala de Stat de Circ și Arte Variate din Moscova.

De-a lungul carierei, cei doi au ales scena în locul reflectoarelor televiziunii, rămânând fideli emoției directe a spectacolului live. Pentru ei, talentul nu este doar o profesie, ci un mod de a trăi, iar visul care îi unește este acela de a cuceri lumea prin artă, călătorind din oraș în oraș.

Printre cele mai importante repere din parcursul lor artistic se numără victoria echipei My Land la prestigiosul festival Edinburgh Fringe, în cazul lui Andrey, și semnarea primului contract profesional după absolvire, în cazul Irinei.

Întâlnirea lor a fost începutul unei povești de dragoste care s-a transformat, în urmă cu un an, într-un parteneriat scenic.

Pe lângă aspirațiile artistice, Andrei și Irina visează la o viață liniștită într-o casă la munte și la extinderea familiei – o nouă etapă în acest număr spectaculos pe care îl trăiesc împreună.

Andrey și Irina Spătar, moment magnific pe scena talentelor

Andra: „Vă admir foarte mult pentru ceea ce faceți. Mi se pare că depuneți foarte multă muncă și vă riscați foarte mult la fiecare apariție. Pentru asta aveți toată admirația mea.”

Andy: „Mi se pare extrem de riscant. Te țin cu inima strânsă până la final, iar asta înseamnă că sunt niște atleți foarte buni”

Ultimele informații despre accidentul grav din Iaşi: Toate victimele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au venit cu precizări în privința accidentuui cumplit din România, unde o maşină înmatriculată în Republica Moldova a fost lovită de un tren.

Potrivit infomarţiilor, toate victimele implicate în accident sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Consulatul General al Republicii Moldova la Iași se află în contact permanent cu autoritățile române, precum și cu rudele victimelor și acordă întreaga asistență consulară necesară, inclusiv în ceea ce privește îngrijirile medicale și procedurile aferente repatrierii.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei persoanei decedate și este alături de cei răniți și familiile acestora.

MAE, prin misiunea sa consulară și Direcția Afaceri Consulare, va continua să urmărească evoluția situației și va reveni cu informații suplimentare, pe măsura disponibilității acestora”, transmite ministerul.

Amintim că impactul violent a dus la intervenția de urgență a echipajelor medicale, pompierilor de descarcerare și poliției.

Din păcate, una dintre victime, o femeie în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată la fața locului.

Șoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit în stop cardio-respirator. Acesta a fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.

Cea de-a treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, fiind conștient, dar cu multiple traumatisme.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Polițiștii din capitală vor patrula pe biciclete
Articolul anterior
Adriana Proca, fetița diagnosticată cu leucemie a învins boala și se întoarce sănătoasă acasă, la familia ei!
Articolul următor
Close menu