Primăria Capitalei intenționează să implimenteze sistemul de etichetare electronică în transportul public

Un proiect în acest sens a fost dezbătut astăzi la primărie. Autoritățile au invitat la ședință pentru consultații mai mulți reprezentanți care au prezentat exemplul Odesei.

separator

Autoritățile din Odesa au anunţat recent licitaţia pentru companiile, care vor implementa proiectul etichetării electronice în localitate. Potrivit documentului, autorităţile locale nu vor cheltui niciun ban în acest sens, iar firma care va realiza conceptul, va avea o cotă parte din venit, menționează publika.md.

„Datorită tehnologiilor moderne, puteţi cere transportatorilor să respecte regulile, orarul rutelor. În tot sistemul, controlul se face prin GPS. Plăţile oamenilor care circulă se înregistrează în regim online”, a spus ex-ministrul Infrastructurii, Ucraina, Alexandr Maliv.

„Fiecare persoană primeşte câte o cartelă. Ea poate fi adaptată cu un card bancar, telefon mobil, portmoneu electronic, care poate fi încărcat şi pe stradă”, a spus directorul unei companiei IT din Moldova, care colaborează într-un proiect asemănător în Turcia.

Cei de la Regia Transport Electric și Direcţia Transport a Capitalei s-au arătat optimiști și gata să implementeze proiectul și la noi. „Consiliul Municipal trebuie să aprobe conceptul şi să ne apucăm de lucru. Schimbarea modalităţii de taxare este necesară, nu este nicio îndoială”, a spus şeful adjunct Direcţia Transport a Capitalei. „Ar aduce beneficii, ar înlătura factorul uman de la bani publici s-ar micşora fondul salarial, pe care îl plătim anual”, a spus şeful Regiei Transport Electric.

În troleibuzele din Capitală activează în jur de 700 de taxatori, mult sub minimul necesar. Unii dintre ei spun că se vor reprofila.

Municipalitatea speră că va putea prezenta un document, care prevede metodele de implementare a etichetării electronice abia la sfârșitul acestui an.

Doina Sulac i-a dedicat un mesaj emoționant soțului ei: ,,Pentru a iubi e nevoie să cunoști întâi omul de lângă tine”

Doina Sulac și-a surprins urmăritorii virtuali cu un mesaj deosebit despre iubire. Așa cum era așteptat, interpreta i-a dedicat răvașul soțului ei, alături de care trăiește o frumoasă poveste de dragoste.

,,Iubirea este despre a purta mai întâi pe cineva în gandul tău, în sufletul tau și în rugăciunile tale…, abia apoi despre a-l ține strâns în brațele tale!”, mărturisește Doina Sulac.

,,Iubirea este despre a cunoaște omul, despre a-l înțelege și despre a-l susține în a deveni o versiune superioară a sa cu fiecare zi trecută! Iubirea este despre momentele când de fapt nu este neapărat iubire. Despre momentele în care rutina zilnică te duce în punctul în care seara tot ce ai nevoie este o îmbrățișare sinceră, un sărut pe frunte și siguranța faptului că cineva se luptă și își dorește ca tu să reușești.

Iubirea este despre aceleași idealuri, despre energia avută când vine vorba de a face lucruri pentru voi doi. Iubirea este despre cunoaștere inainte de toate. Iubirea înseamnă răbdarea avută. Priceperea în a atinge delicat sufletul celuilalt. Despre a avea capacitatea să stârnești emoție acolo la interior. Pentru a iubi ai nevoie să cunoști mai întâi omul de lângă tine. Să te cunoști pe tine însuți. Să știi cu adevărat ce îți dorești. Să ai răbdare, fără a vinde gogoși doar de dragul spectacolului, fără a simți ceea ce spui. Iubirea este despre a ridica pe cel de lângă tine. Despre a fi sprijin, despre a oferi fără a aștepta nimic altceva decât respect și prețuire. Despre a construi. Pas cu pas.

Iubirea nu este deloc complicată, iubirea este simplitate. Iubirea este asumare, sinceritate. Iubirea sunt acele două brațe strâns legate în jurul gâtului în fiecare seară, acea încredere avută în momentul când privești ochii celui de lângă tine și acea liniște avută atunci când simți că având o lume întreagă împotriva ta, cineva o să rămână indiferent de probleme să te apere și să lupte alături de tine!”, este mesajul artistei.

Doina Sulac și Isidor Tănase s-au căsătorit în toamna anului 2022. Cei doi sunt părinții unui băiețel în vârstă de un anișor.

foto: Facebook/Doina Sulac

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

Scene memorabile într-un avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie

Cu puțin înainte ca avionul să decoleze de pe aeroportul din Varșovia, căpitanul a apărut copleșit de emoții în fața pasagerilor, transmite stirileprotv.ro.

A folosit sistemul de comunicații ca să povestească despre femeia pe care a cunoscut-o cu un an și jumătate în urmă, într-un zbor cu destinația Cracovia.

Acum, când pleca spre aceeași destinație, a făcut gestul romantic. Cineva i-a înmânat un buchet cu flori, apoi s-a pus într-un genunchi. Momentul le-a adus unora aminte de scenariul unui film siropos. „Da” a fost și răspunsul eroinei din viața reală.

Momentul – filmat de un coleg al pilotului – a fost postat pe internet și a impresionat romantici din toată lumea.

Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova

Astăzi, 27 aprilie, este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova, simbolul oficial major al suveranității și independenței Republicii Moldova. Decizia instituirii unei astfel de zile a fost luată în anul 2010 odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe data de 27 aprilie 1990 de către deputații primului Legislativ.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială cu privire la simbolurile naționale, scrie radiomoldova.md. 

Drapelul de stat al țării – Tricolorul

În Constituția Republicii Moldova este consemnat că Drapelul de Stat al țării este Tricolor. Culorile sunt dispuse vertical și dispune de albastru, galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema și a fost cel de-al doilea simbol de stat care s-a afirmat în țara noastră. Își are originile cele mai îndepărtate în stema medievală a Țării Moldovei. Aceasta reprezintă un scut tăiat pe orizontală în culoarea roșie și albastră, încărcat cu capul de bour având între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stânga de o semilună întoarsă spre stânga.

Al treilea simbol de stat este Imnul Republicii Moldova – „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Din anul 1991 până în 1994 imnul de stat a fost „Deșteaptă-te Române”.

Respectul față de Drapelul de Stat, consfințit în lege

Legea privind Drapelul de Stat al țării prevede că cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării noastre sunt datori să manifeste respect față de Tricolor și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia. La ceremoniile de arborare a Drapelului de Stat cu prilejul solemnităților, asistența va sta în picioare, bărbații îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Aceeași lege tricolorul are prioritate și va ocupa un loc de onoare în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării.

Persoanele juridice și fizice pot stabili și alte formule de onor și salutare a Drapelului de Stat, în conformitate cu necesitățile lor specifice, prin regulamente speciale proprii avizate de Comisia Națională de Heraldică. Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate și va ocupa locul de onoare.

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, șefii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare ale Republicii Moldova, conducătorii persoanelor juridice și persoanele fizice care arborează, utilizează sau reproduc Drapelul de Stat sunt obligați să asigure utilizarea corectă, demnitatea și integritatea acestuia. Distrugerea Drapelului de Stat uzat sau deteriorat se face de manieră ceremonioasă, prin ardere în privat.

27 aprilie – Ziua Drapelului de Stat

Ziua Drapelului de Stat este marcată începând cu anul 2010, odată cu adoptarea de către Parlament a unei legi privind drapelul național. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a invitat cetățenii să arboreze în această zi tricolorul.

„Tricolorul este simbolul cu care ne-am dobândit independența, libertatea și suveranitatea, dreptul de a alege noi pentru noi calea pe care vrem să mergem. Haideți ca în această zi, toți cei care au posibilitatea, să arboreze tricolorul. Să purtăm acest drapel cu mândrie oriunde am fi, acasă sau în diasporă”, a menționat Președintele Parlamentului.

Alertă cu bombă la Castelul Mimi
Articolul anterior
Irina Madan: „Orice femeie se poate îndrăgosti de un bărbat puternic!”
Articolul următor