Acest obicei zilnic crește riscul de diabet zaharat

Omenii de știință ne atrag atenția, asupra unui obicei zilnic ce ține de igiena personală. Acesta poate crește riscul de apariție a diabetului, așă că trebuie, să te întrebi de două ori înainte, dacă îl vei mai face sau nu. Astfel, oamenii care folosesc apă de gură de doua ori pe zi sunt cu 50% mai predispuși la apariția prediabetului și a diabetului zaharat, față de cei care iși clătesc gura cu această substanță, o singură dată pe zi ori deloc.

separator

“Multe bacterii din gură au rolul de a converti nitratul în nitrit, care ajunge în tractul gastrointestinal în urma inghițirii. Acolo, este transformat în oxid nitric, o substanță care reglează metabolismul, nivelul de energie și pe cel al insulinei. Insulina are funcția de a menține nivelul de zahăr din sânge în limite normei. Atunci când această substanță nu funcționează corespunzător, apare diabetul de tip II.”, spune Kaumudi Joshipura, profesor adjunct în epidemiologie, la Facultatea de Sănătate Publică de la Harvard.

Din păcate, aproape toate formulele de apă de gură, conțin ingrediente care elimină  bacteriile bune din cavitatea bucală. Cele pe care trebuie, să le verifici sunt:

  • chlorhexidina,
  • triclosanul,
  • clorura de cetilpiridinium,
  • alcoolul,
  • uleiurile esențiale,
  • fluorura,
  • peroxidul.

Aceste ingrediente cu efect antibacterian nu sunt selective în privința bacteriilor, astfel că le distrug și pe cele menționate mai sus de profesor, care au un rol important in menținerea sănătății metabolice.Iar un alt studiu, publicat anul acesta în „Journal of Periodontal Research” a scos la iveală faptul, că anumite bacterii din cavitatea bucală ne protejează de diabet și obezitate. La aceste rezultate de specialitate se mai adaugă și unele ale unui studiu realizat in anul 2013, care a demonstrat faptul, că folosirea timp de șapte zile a apei de gură poate provoca, scăderea producției de nitrit în cavitatea bucală până la 90% și poate conduce la scăderea acestei substanțe în sânge cu până la 25%.

Așadar, nu este indicat să folosești apă de gură mai des de o dată pe zi. Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale!

Nouă complici, reținuți de poliție în cazul omorului de la Fălești

Ofițerii Direcției investigații „Nord”, Direcției investigații criminale a INI și a Secției urmărire penală a Inspectoratului de poliție Bălți, avînd suportul Direcției investigații analitice a INI și a Inspectoratului de poliție Fălești, cu suportul mascaților de la BPDS ”Fulger” și ai Inspectoratului de poliție Fălești, sub conducerea Procuraturii mun. Bălți, anunță reținerea autorului și a nouă complici în cazul omorului  tânărului  dispărut la Fălești  în noaptea de 21 septembrie curent, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La 22 septembrie, Inspectoratul de poliție Fălești a fost sesizat despre dispariția unui tânăr,  locuitor al mun. Bălți care a plecat de acasă spre raionul Fălești și nu a mai revenit.

În urma investigațiilor efectuate de oamenii legii s-a stabilit că învinuiții   au atras victima, propunându-i să ia parte în diverse scheme infracționale cu scop de a obține mijloace bănești. În aceste condiții, în seara de 21 septembrie, în cadrul unei întâlniri în extravilanul satului Năvîrneț din raionul Fălești,  discuțiile cu victima au generat într-un conflict, iar tânărul a fost omorât.  Pentru a ascunde urmele infracțiunii, suspecții, în mod organizat, au ascuns cadavrul într-o fâșie forestieră din extravilanul satului Călinești, dar și mijlocul de transport cu toate bunurile acestuia.

În rezultatul acțiunilor procesuale, ofițerii de investigații cu suportul Direcției patrulare ”Nord” a INSP și a mascaților din BPDS ”Fulger”,  au reținut pentru 72 de ore zece suspecți cu vârstele cuprinse între 21 și 38 ani. Ulterior, la solicitarea Procuraturii mun. Bălți aceștia au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 11 din Bălți.

Autorul omorului de 26 de ani își recunoaște vina și cooperează cu ancheta. Declarațiile acestuia au ajutat la depistarea cadavrului, a armei de foc din care au fost efectuate împușcăturile, precum și a altor corpuri delicte, care vor ajuta la stabilirea altor împrejurări  pentru justa soluționare a cauzei.

Investigațiile continuă, timp în care suspecții  beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Platformă digitală pentru vârstnici, lansată în Moldova

Platforma pentru îmbătrânire activă și incluziune digitală a persoanelor în vârstă a fost lansată în Republica Moldova, pentru a reduce decalajul digital din societate și pentru a promova un stil de viață activ și sănătos printre vârstnici, transmite IPN.

Potrivit inițiatorilor platformei, durata medie de viață crește în Moldova, iar până în 2040 fiecare al treilea cetățean va avea peste 60 de ani, de aceea e necesară valorificarea potențialului persoanelor vârstnice și promovarea unei vieți active și sănătoase la orice vârstă, contribuind astfel la dezvoltarea și reziliența social-economică și demografică a țării.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale ține pasul digitalizării, a declarat ministrul Alexei Buzu la evenimentul de lansare a platformei. Demnitarul a accentuat că scopul acesteia este de a-i implica și instrui pe cât mai mulți vârstnici în procesele de digitalizare.

,,Ne dorim ca tranziția în lumea digitală să fie incluzivă, care să aducă beneficii pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă. Am identificat trei mari bariere: lipsa competențelor digitale, accesul limitat la trafic de date și echipamente, nu avem acces deplin la ele. Trebuie să le depășim prin inițiative concrete și eficiente”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Proiectul este realizat în parteneriat cu UNFPA Moldova. „Digitalizarea țării este o realitate, iar noi trebuie să ne asigurăm că toți vârstnicii pot beneficia de oportunitățile oferite de lumea digitală, de la servicii bancare online până la acces la informații vitale despre sănătate”, a menționat la rândul său Reprezentanta UNFPA Moldova, Karina Nersesyan.

Ponderea persoanelor de peste 60 de ani crește continuu în Moldova, indică datele Biroului Național de Statistică. Potrivit BNS, la începutul acestui an erau înregistrate aproape 610 mii de persoane cu vârsta de peste 60 ani, ceea ce constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită.

Caz șocant la Bălți: O femeie încerca să se arunce în fața mașinilor. A fost dusă la Spitalul de Psihiatrie

O femeie din Bălți, care avea un comportament agresiv, încerca să se arunce în fața automobilelor din trafic. Carabinierii au intervenit pentru a preveni un eventual accident sau traumatism, realitatea.md.

Totodată, a fost solicitată și o ambulanță.

„La scurt timp, femeia a fost preluată și transportată la Spitalul de Psihiatrie Bălți, pentru a primi îngrijiri medicale, iar ulterior s-a stabilit că aceasta era la evidența psihiatrului”, mai transmite carabineirii.

Chiar și formele voluptoase – înseamnă frumusețe
Articolul anterior
Clarvăzătorul Sheps: despre obiceiurile proaste la care trebuie să renunți pentru a deveni bogat
Articolul următor